Puolukan poimijoille pientä lohtua: 4H avaa muutaman marja-aseman

Polarican tilalle löytyi uusi ostaja, jonka turvin saadaan auki yhteensä viisi marja-asemaa Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla.

puolukka
puolukkaa kaadetaan sangosta
Anna Wikman / Yle

4H aloittaa sittenkin puolukan vastaanoton kahdella marja-asemalla Keski-Pohjanmaalla ja kolmella Etelä-Pohjanmaalla. Marjat ostaa Marja Bothnia, jolla on myös omia asemia muun muassa Vaasan seudulla.

Marja-asemat avaavat ovensa Kokkolassa, Kaustisella, Evijärvellä, Peräseinäjoella ja Töysässä. Pohjois-Pohjanmaan puolella neuvotellaan vielä toisen mahdollisen ostajan kanssa.

Suurostaja Polarica ilmoitti aiemmin, ettei se tarvitse puolukkaa tänä syksynä. Viime vuonna pohjalaispisteet ostivat ja välittivät Polaricalle 460 000 kiloa puolukkaa. Eniten marjaa kertyi Keski-Pohjanmaalla, 156 000 kiloa.

Aluejohtaja Riitta Huhtala 4H:sta ei ryhdy ennakoimaan, paljonko marjaa uusi ostaja voi vastaanottaa. Aluksi tarve on lähinnä hyytelömarjalle.

– Mitään kiintiötä ei ole asetettu, katsotaan ensin, miten marjaa lähtee tulemaan.

Huhtala myöntää, että jos poimijahinta jää huonoksi, kovin kaukaa marjaa tuskin asemille kuskataan. Toisaalta viime vuoden marjamäärä karttui 90 sentin kilohinnalla.

Muutaman marja-aseman avaamista Huhtala pitää mukavana asiana, vaikka useampiakin 4H olisi toki avannut, jos varteenotettavia ostajia olisi ollut enemmän:

– Olisimme toki mielellään avanneet enemmänkin asemia, mutta hyvä näinkin: pysyy poimijaperinne yllä.