HUS vuokraa kokonaisen hotellikerroksen Naistenklinikalla synnyttäville – Potilashotellin toiminta käynnistyy lokakuussa

Osa Naistenklinikalla synnyttävistä äideistä voi jatkossa siirtyä läheiseen hotelliin synnytyksen jälkeen.

Naistenklinikka (HUS)
Vauva nukkuu
Timo Leponiemi / Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri eli HUS on vuokrannut Meilahden Cumulus-hotellista yhden kerroksen kokonaan synnyttäjiä varten. HUSin käyttöön tulee kaikkiaan noin 20 huonetta.

Osa Naistenklinikalla synnyttävistä äideistä voi jatkossa siirtyä perheineen potilashotelliin normaalisti sujuneen synnytyksen jälkeen. Ennen hotelliin siirtymistä äitä ja vastasyntynyttä lasta seurataan synnytysosastolla noin kuusi tuntia, ja varmistetaan äidin ja lapsen olevan terveitä.

HUSin mukaan potilashotellin tavoitteena on jalostaa mallia, jossa perheet hoitavat itse vauvaansa heille miellyttävämmässä ympäristössä ja saavat tutustua vauvaan yhdessä rauhassa. Puoliso tai äidin tukihenkilö voi myös yöpyä potilashotellissa.

Hotellissa on ympärivuorokautisesti hoitajia, jotka neuvovat ja auttavat tarvittaessa ennen kotiutumista. Lastenlääkäri tarkastaa myös vauvan ennen kotiin lähtöä.

Potilashotellimaista mallia on kokeiltu aiemmin Kätilöopistolla, mutta nyt sama järjestely siirretään aidosti hotelliin, kertoo toimialajohtaja Seppo Heinonen Hyksin Naistentaudeista ja synnytyksistä.

– Synnyttäjä majoittuu hotelliin ja on omissa vaatteissaan, omissa oloissaan. Kätilö on kuitenkin paikalla niin, että asiantuntijan apu on lähellä jos tulee ongelmia, Heinonen kertoo.

Hoitoaika potilashotellissa on tyypillisesti 1–2 vuorokautta. Asiakkaille potilashotellin hinta tulee olemaan HUSin arvion mukaan suurin piirtein sama kuin vuodeosastohoidon hinta.

– Suunnitelma on, että järjestely jatkuisi toistaiseksi, ja että se on pysyvä osa hoitoa tulevaisuudessa, kertoo Heinonen.

Naistenklinikalla synnyttävien määrä tulee jatkossa kasvamaan merkittävästi, koska HUS luopuu Kätilöopiston sairaalasta sisäilmaongelmien takia.

Yle uutisoi hiljattain myös Naistenklinikan sisäilmaongelmista. HUS tiedotti viime viikolla, että Naistenklinikalla ei ole suuria sisäilmaongelmia. Sairaalan henkilökunta on kuitenkin asiasta toista mieltä, ja pitävät HUSin toimintaa hyssyttelynä.

Juttuun lisätty toimialajohtaja Seppo Heinosen kommentit klo 13.45.