Kun Nicole Kidman kävelee valkokankaalla, askelten ääni kuuluu teollisuusalueelta Kokkolasta

Tähden karisma auttaa ääninäyttelijääkin tavoittamaan nyanssit ja tunnetilat.

Heikki Kossi studiollaan, taustalla Nicole Kidman. Kuva: Clas-Olav Slotte

Perjantaina Suomen ensi-iltansa saavan Sofia Coppolan Lumotut-elokuvan foley-äänet ovat suomalaista käsialaa. Kyseessä on Kokkolassa työskentelevän Heikki Kossin H5 Film Sound Oy:n työ. Kossin studio sijaitsee punatiilisessä rakennuksessa suurteollisuusalueen laidalla.

Foley-äänet ovat elokuvassa kuuluvia askelten, vaatteiden, esineiden ja vastaavien ääniä, jotka tehdään jälkikäteen.

Lumotut-elokuvan tähdet ovat Nicole Kidman, Kirsten Dunst ja Colin Farrell. Lumotut sijoittuu Yhdysvaltain sisällissodan aikaan, etelävaltiolaiseen tyttöjen sisäoppilaitokseen. Siellä suojattua elämää viettäneet naiset (Kidman, Dunst ja Elle Fanning) ottavat hoiviinsa haavoittuneen vihollissotilaan (Farrell).

Lumottuja luonnehditaan tiivistunnelmaiseksi jännityselokuvaksi. Se on Heikki Kossin mukaan myös melko hiljainen: kaikki tapahtuu yhden talon pihapiirissä ja näyttelijöitä on rajattu määrä. Trillerimäisyys syntyy pienistä asioista, joilla jännitteitä luodaan.

– Foleyn tekijän kannalta tilanne on kiitollinen: tietää, että kaikki äänet jotka tekee, myös kuuluvat, sanoo Kossi.

Karisma kantaa katseen

Kossi on tehnyt elokuvaääniä lähes 20 vuotta. Kokkolan studiolla on valmistunut foley-ääniä useisiin kansainvälisiin ja suomalaisiin elokuviin.

Lumotut-elokuvan tähdet saivat silti Kossin vaikuttumaan:

– Kun Nicole Kidman katsoo lähikuvassa kameraan eikä mikään liiku, silmäkulmakaan ei värähdä... Sitä sanotaan karismaksi. Sitä ei ole kaikilla, kaikki eivät saavuta sitä koskaan. Kirsten Dunstilla sama juttu. Se on puhuttelevaa.

Heikki Kossi studiollaan, taustalla Nicole Kidman valkokankaalla elokuvassa Lumotut. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kossi pitää itseään onnekkaana päästyään tekemään foley-töitä tuontasoisille näyttelijöille. Hän muistuttaa oman työnsä olevan ääninäyttelemistä: hän siis jatkaa näyttelijän työtä dialogista eteenpäin. Se vaatii saman tunnetilan tavoittelemista, joka näyttelijällä on.

– Oman työn tekeminen on helpompaa, kun siellä on jo motiivit, nyanssit ja ne pienet hetket. Tunnemaailman käänteet ovat olemassa oikeissa paikoissa: silloin pääsee vähän pidemmälle ja syvemmälle, Kossi kuvailee.

Hameen helman heilahdus on keskustelun paikka

Lumotut-projekti on poikkeuksellinen myös sikäli, että Kossi pystyi viettämään päivän äänisuunnittelija Richard Beggsin kanssa käyden läpi elokuvan äänimaailmaa. Esimerkiksi 1800-luvun etelävaltioiden isot mekot ovat myös äänellinen elementti, mitä selittänee käsikirjoittaja-ohjaaja Sofia Coppolan kokemus myös puvustuksesta.

Foley-äänten tekemiseen oli amerikkalaisessa produktiossa myös kaksinkertainen aika suomalaiseen verrattuna: suunnitteluun ja tekemiseen käytettiin runsaat kaksikymmentä päivää, kun yleensä määrä jää puoleen siitä.

Heikki Kossin H5 Film Sound sai juuri valmiiksi Aku Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan foley-äänet. Tällä hetkellä Kokkolan suurteollisuusalueella tehdään Muumien joulua, ja seuraava iso projekti on saksalais-tanskalainen animaatio. Kossi on tehnyt foley-ääniä päätoimisesti tämän vuosituhannen alusta. Kokkolan studio täyttää ensi vuonna 10 vuotta.