Hyppää sisältöön

Rana Plazan hikipajan omistajalle kolmen vuoden vankilatuomio

Bangladeshilaisen vaatetehtaan romahdus vuonna 2013 oli maailman pahimpia teollisuustragedioita ja toi esille tekstiiliteollisuuden heikot työolot.

Sortuneen tekstiilitehtaan rauniot Dhakassa huhtikuussa 2013. Kuva: Abir Abdullah / EPA

Bangladeshilainen tuomioistuin on tuominnut Rana Plazan romahtaneen teollisuuskiinteistön omistajan kolmeksi vuodeksi vankilaan.

Mies sai tuomion lahjusoikeudenkäynnissä, jossa hän ei tehnyt selkoa henkilökohtaisesta omaisuudestaan.

Syytteet ovat lievimmät kaikkiaan viidestä syytteestä, jotka nostettiin rakennusonnettomuuden jälkeen tehdaskiinteistön omistajia vastaan. Kaikkiaan syytteissä on 38 miestä, jotka voidaan tuomita kuolemaan murhasta ja rakennusturvallisuuden laiminlyönneistä.

Rana Plazan kahdeksankerroksinen tehdasrakennus romahti vuonna 2013. Rakennukseen oli laittomasti rakennettu lisäkerroksia ja sähkögeneraattorit oli määräysten vastaisesti asennettu yläkerrokseen. Generaattoreiden tärinä vaurioitti rakenteita, minkä takia rakennus romahti.

Onnettomuudesta selvinneet kertoivat, että omistajat olivat pakottaneet heidät menemään töihin tehtaaseen, vaikka seiniin oli ilmestynyt halkeamia.

Pelastustyöntekijät etsivät eloonjääneitä romahtaneen rakennuksen raunioista Dhakassa huhtikuussa vuonna 2013. Kuva: Abir Abdullah / EPA

Rakennuksen omistaja pidätettiin vain päiviä onnettomuuden jälkeen rajalla, kun hän yritti paeta Bangladeshista Intiaan.

Onnettomuudessa kuoli yli 1 100 ihmistä ja yli 2 500 loukkaantui. Onnettomuus nosti hetkellisesti julkisuuteen Bangladeshin kymmenien miljardien arvoisen vaateteollisuuden ja sen alkeelliset työolot.

.
.