Hyppää sisältöön

"Työntekijät ovat erittäin väsyneitä" – Oulaskankaalla synnytysosaston kohtaloa jännittävät sekä henkilökunta että synnyttäjät

Oulaskankaan sairaala Oulaisissa kamppailee synnytysosaston puolesta. Nyt odotellaan hallinto-oikeuden ratkaisua siitä, riittävätkö pienen sairaalan toimet synnytysten jatkamiseen. Henkilökunnan tunteita pitkittynyt taistelu raastaa.

OULAINEN Ylilääkäri Antti Hakalan mielestä Oulaskankaan synnytysosastolla on jouduttu elämään kuin löyhässä hirressä jo kuukausikaupalla, vaikka sairaalassa on yritetty korjata kaikki Valviran esittämät epäkohdat.

Henkilökuntaa on koulutettu vaativiin tilanteisiin Oulun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastolla ja synnytysosaston yhteyteen avattiin kevättalvella tehostetun hoidon yksikkö Vaavila.

Oulaskankaan sairaala on edelleen niin sanottu matalan riskin synnytyssairaala eli tapaukset, joissa epäillään synnytykseen liittyviä komplikaatioita, ohjataan edelleen Ouluun. Sairaalasta kerrotaan, että uuden osaston ansiosta siirrot Ouluun ovat vähentyneet.

– Mutta edelleen se löysä hirsi on siellä, kun ei tiedä, riittääkö se, ylilääkäri Antti Hakala kuitenkin pohtii.

– Työntekijät ovat erittäin väsyneitä. Tuntuu, että pitäisi laittaa joku levy pyörimään. Voisi vain painaa play-nappia, kun joka päivä ja joka ikiselle potilaalle vauvasta vaariin ja vauvasta mummuun saa jatkuvasti selittää tilannetta ja myös siviilissä ihan koko ajan, sanoo kätilö Merja Rautio.

Lomaltapaluun jälkeen tervetulotoivotuksissa sanottiin, että nyt tullaan viettämään pitkiä hautajaisia.

– Kyllä se raastaa henkilökuntaa, Merja Rautio kertoo.  

Lakkautus hallinto-oikeuden päätettävänä

Synnytyksiä on Suomessa keskitetty viime vuosien aikana yhä enemmän isoihin yliopistollisiin sairaaloihin.

Tällä hetkellä kovimman lakkautusuhan kohteena on juuri Oulaskankaan synnytysosasto. Valviran mielestä Oulaskangas ei täytä nykyisiä vaatimuksia.

Valvira ennättikin jo viime vuoden kesällä määrätä Oulaskankaan synnytysosaston sulkemaan ovensa (siirryt toiseen palveluun) maaliskuun alusta lukien. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on valittanut asiasta hallinto-oikeuteen, ja niinpä sairaalan synnytysten jatkumisesta ei ole varmaa tietoa.

Tietoa Oulaisten kohtalosta odotetaan tänä syksynä, aikaisintaan syyskuussa.

Oulaisiin tuttujen suositusten perusteella

Kalajokisille Henna ja Mika Kokolle synnytyssairaalan valinnassa oli käytännössä kaksi vaihtoehtoa, Kokkola ja Oulainen. Oulaisiin päädyttiin tuttujen suosittelujen pohjalta.

Kalajoella asuvien Henna ja Mika Kokon esikoistytär syntyi Oulaskankaan synnytysosastolla. Kuva: Ville Honkonen / Yle

– Mekin pelättiin silloin aivan odotusajan alussa, että keretäänkö Oulaisiin synnyttämään, mutta onneksi silloin selvisi aika pian, että tänne saatiin jatkoaikaa. Hirveästi sitä toivoo, että täällä ei tämä toiminta loppuisi, sanoo Kalajoelta Oulaisiin viikonvaihteessa kiiruhtanut Henna Kokko.

– Täällä tuntee olonsa kotoiseksi, eikä ole yhtään semmoinen olo, että tullaan tänne, hoidetaan hommat ja lähetään pois. On tunne, että on koko ajan tervetullut olo ja huolehditaan, Mika Kokko sanoo.

– Tullaan varmasti uudestaan, jos ei nyt käy niin huonosti, että täältä loppusi toiminta, nuori äiti sanoo.

Esikoistytär sai mielen herkäksi

Vaikka synnytyssairaalan tulevaisuus huolettaa, nyt päällimmäisenä on kuitenkin onni uudesta perheenjäsenestä.

– Välillä meinaa tulla kyyneleet silmiin, mutta se on varmaan nämä naisten hormonit, Henna Kokko kertoo.

Tunteet nousivat kyllä isälläkin pintaan.

– En muista milloin olisin ilosta itkenyt, mutta lauantaina itketti, kun uusi elämä alkoi. Tosi onnellinen olen, sanoo Mika Kokko.

Hän itsekin on syntynyt Oulaskankaalla.

.
.