Hallitus kokoontuu tänään puolilta päivin pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan puimaan valtion ensi vuoden talousarvioesitystä. Valmista pitäisi tulla torstai-iltaan mennessä.
Hallitusryhmien puheenjohtajien kolmikko: pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sekä perussuomalaisista eronneiden sinisten eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terho, on valmistellut tiiviisti hallituksen budjettineuvotteluja.
Hallituksen johtokolmikon pöydällä ovat olleet muun muassa ensi vuoden verot, uudet työllisyystoimet ja perhevapaiden uudistus. Hallituskausi on kääntymässä vähitellen ehtoopuolelle, joten budjettiriihessä pohditaan varmaan myös, miten hallitusohjelman vielä auki olevat asiat saadaan maaliin.
Turun tapahtumat näkyvät riihessä
Turun epäillyn terrori-iskun jälkitunnelmissa sisäinen turvallisuus ja erityisesti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden valvonta nousevat esille hallituksen budjettiriihessä ja tulevat näkymään ensi vuoden budjettiesityksessä.
Huhtikuun lopun kehysriihessään, joka oli samalla Sipilän hallituksen puoliväliriihi, hallitus lisäsi poliisirahoja ensi vuodelle 34,5 miljoonaa euroa. Supon määrärahoja korotettiin 3,5 miljoonaa ja ulkorajoilla tehtävien tarkastusten tehostamiseen tuli lisärahaa kahdeksan miljoonaa euroa.
Budjettiriihen aattona sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä kävi vielä läpi lisäresurssien tarpeita. Mahdollisista lisärahoista päätetään budjettiriihessä. Myös turvapaikkapäätöksistä tehtyjen valitusten käsittelyä halutaan nopeuttaa vahvistamalla hallinto-oikeuksien resursseja.
Talouskasvu vähentää velanottoa
Talouskasvun piristyminen ja työllisyyden paraneminen ovat tuoneet näköpiiriin jo mahdollisuuden, että valtion talous voisi olla tasapainossa vuonna 2019.
Valtiovarainministeriön pohjaesityksessä talousarvion loppusumma on 55,4 miljardia euroa. Se on 400 miljoonaa euroa vähemmän kuin tälle vuodelle oli budjetoitu.
Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa uutta velkaa menojen rahoittamiseksi joudutaan ottamaan ensi vuonnakin 3,4 miljardia euroa, mikä on kuitenkin selvästi vähemmän kuin tämän vuoden talousarviossa.
Hallitus etsii budjettiriihessään lisää keinoja, joilla talouskasvua ja työllisyyttä voidaan vahvistaa myös ensi vuonna. Hallitusohjelman tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta kangastelee edelleen horisontissa, ja erityisesti nuorisotyöttömyys on vähentynyt liian hitaasti.
Työttömät ja työpaikat eivät kohtaa
Työllisyyspolitiikassa hallituksen erityisenä haasteena on keksiä vastaus siihen, miten avoimiin työpaikkoihin löydetään työntekijöitä.
Turun telakan ja Uudenkaupungin autotehtaan työvoimatarpeisiin hallitus vastaa kolmen miljoonan euron lisäpanostuksella tekniikan alan yliopistojen yhteistyöhön Lounais-Suomen alueella.
Työttömien palveluihin, kuten kolmen kuukauden välein tehtäviin haastatteluihin, valtiovarainministeriö esittää 25 miljoonan euron lisärahaa.
Perhevapaiden uudistuksen odotetaan nytkähtävän riihessä eteenpäin, kun kokoomuksen lisäksi myös keskusta on näyttänyt sille vihreää valoa eikä sinisten jalka ole yhtä painavasti jarrulla kuin aikaisemmin perussuomalaisten.
Perhevapaauudistuksen tavoitteena on parantaa naisten työmarkkina-asemaa, kun isien osuutta vanhempainvapaasta lisätään.
Poliittista vääntöä veroista
Politiikan kesäkeskustelussa hallituspuolueet ovat nostaneet omaa profiiliaan erityisesti verokysymyksillä.
Valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on ajanut ensi vuoden maksukorotusten korvaamista työn verotuksen kevennyksillä. Valtiovarainministeriö ei myöskään esitä yli 70 000 euroa vuodessa tienaavien solidaarisuusveron jatkamista.
Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on toppuutellut verokevennyksiä. Sipilän mukaan lisävelan kutistaminen on etusijalla ja jos on varaa veronkevennyksiin, niin ne on suunnattava vain pieni- ja keskituloisille.
Verokiistoihin etsittiin sopua valtiovarainministeri Orpon johtamassa verotyöryhmässä, jossa keskustaa edusti elinkeinoministeri Mika Lintilä ja sinisiä Sampo Terho. Työryhmä sai ennen budjettiriiheä valmiiksi yhteisen esityksen, johon sisältyy myös yritystukien karsiminen pitkän aikavälin ohjelmalla.
Perinteiseen tapaan polttoaineiden, alkoholin ja tupakan veroihin on tulossa korotuksia. Työn verotuksesta painopistettä halutaan siirtää kulutusveroihin ja erityisesti niin sanottuihin haittaveroihin.
Lue myös
Talousoppineilta kovat teesit rahaministeriölle budjettiriihen alla: ongelmia yhä iso nippu