"Sopiva emoji tiedetään, sopivaa ilmettä ei" – Yliopistot tutkimaan digitalisaation vaikutuksia lapsiin ja nuoriin

Jyväskylän ja Helsingin yliopistot alkavat tutkia lapsia ja nuoria, joiden elämässä internet on ollut aina.

Digitaalinatiivit
Piirroskuva, jossa nainen käyttää tietokonetta, josta pulppuaa hymiöitä.
Stina Tuominen / Yle

Jyväskylän ja Helsingin yliopistot aloittavat yli puolen miljoonan euron hankkeen, jolla on tarkoitus tutkia digitalisaation vaikutuksia lapsiin ja nuoriin.

Tutkimuksen kohteena ovat vuosien 1997 ja 2012 välillä syntyneet, jotka ovat kasvaneet kännyköiden ja sosiaalisen median kanssa.

– Näillä nuorilla on Instagram-tili ennen kuin he ovat koulussa, ja internet on ollut heidän elämässään aina. Se on myös läsnä yötä päivää, toteaa psykologian professori Katariina Salmela-Aro Jyväskylän yliopistosta.

Salmela-Aro johtaa Suomen Akatemian rahoittamaa nelivuotista Silta tulevaisuuteen -hanketta. Hankkeessa tutkitaan digitalisaation vaikutuksia nuorten tunteiden, aivojen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen kehitykseen sekä uneen, hyvinvointiin ja oppimiseen.

Salmela-Aron mukaan tutkittava ikäluokka on psykologisesti haavoittuva. Tutkimuksella on jo todettu, että masennus ja koulu-uupumus ovat ikäluokassa lisääntyneet.

Digiriippuvuus häiritsee

Kännyköiden negatiivisesta vaikutuksesta on alustavaa näyttöä, sillä digiaddiktio näkyy muun muassa unihäiriöinä.

– Nuoruus on tärkein jakso elämässä sosiaalisten taitojen ja tunteiden säätelyn kehittymiselle. Pian näemme aikuisia, jotka tietävät tilanteeseen sopivan oikean emojin, mutta eivät oikeaa kasvojen ilmettä, Salmela-Aro kuvailee.

Pelkkä uhka digitaalisuus ei ole. Sosiaalinen media mahdollistaa uusia sosiaalisen vuorovaikutuksen muotoja, mahdollisuuksia laajentaa verkostoja, sekä mahdollisuuksia uudenlaiseen oppimiseen.

Ihmiset ovat kuitenkin keskenään erilaisia. Uusin tutkimus luokittelee nuoret voikukkiin, tulppaaneihin ja orkideoihin.

Voikukille kännykän käytöllä ei ole vaikutusta hyvinvointiin, ja tulppaaneille vaikutus on pieni. Sen sijaan herkkien orkideojen elämässä ympäristöllä on suuri merkitys. He ovat usein taitavia digitaalisuudessa, mutta se myös imaisee heidät helposti mukaansa.