Kollegat vastustivat, viranomaiset ottivat syyniin – halpataksikuskit suhaavat silti kyytejään

Kyyti-halpataksin aloituskaupungissa Oulussa saatiin ainakin laiha sopu siitä, millä ehdoin taksikuski saa ajaa halpataksia. Kilpailuviranomainen kuitenkin selvittää edelleen, onko Kyyti-taksi sääntöjen mukainen.

taksiliikenne
Halpataksipalvelu Kyyti aloitti toimintansa Oulussa.
Halpataksipalvelun aloittaminen herätti taksialalla kovaa keskustelua keväällä. Sittemmin tasapaino markkinoilla on löytynyt, kertoo taksiyrittäjä. Timo Heikkala / Lehtikuva

Suomen liikennemarkkinoilla on kuhissut kuluvan vuoden aikana.

Esimerkiksi Helsingissä runsaat kaksi vuotta toiminut UberPOP-halpataksipalvelu keskeytti toimintansa heinäkuussa (siirryt toiseen palveluun). Päätöksen taustalla on yhtiön mukaan muun muassa halu suojella uber-kuljettajia harmeilta. Uber-taksin ajaminen ilman liikennelupaa on katsottu lainvastaiseksi.

Liikenneluvilla ajavat halpataksit sen sijaan jatkavat sitkeästi toimintaansa Oulussa, Turussa ja Tampereella.

Halpataksi tilataan älypuhelimen sovelluksella tai soittamalla suoraan taksiyrittäjälle. Kuski ajaa keikan jopa vain parilla eurolla, mutta asiakkaan on varauduttava siihen, että kyytiin tulee muitakin matkustajia.

Alan pioneereilla vahva usko

Halpataksipalvelu Kyyti aloitti toimintansa keväällä Oulussa. Yrittäjä Miikka Virpi Oulusta kertoo olevansa tyytyväinen ensimmäisiin kuukausiin. Miehen yritys ajaa sekä halpatakseja että tavallisia takseja. Kyyti-halpatakseja käytetään etenkin viikonloppuisin.

– Asiakaspalaute on ollut todella kiittävää. Erityisesti ruuhka-aikoina kimppakyytien kauneus tulee esille, me pystymme yhdellä autolla hoitamaan niin monta kyytiä yhtä aikaa. Tosi suurella mielenkiinnolla odotan seuraavaa pikkujouluaikaa, Miikka Virpi kertoo.

Kuluttaja saa valita.

Markus Virpi

Taksivirpi Oy:ssä uskotaan halpataksien suosion tulevaisuuteen. Liikennepäällikkö Markus Virpin mukaan ensimmäinen vuoden jälkeen liikenteeseen saadaan jopa sata autoa.

– Kuluttaja saa valita. Nyt keskitymme siihen, että uusi palvelu saadaan toimivaksi ja varaudutaan uuteen lainsäädäntöön, Markus Virpi kertoo.

Taksiala valmistautuu lupakäytäntöjen vapautumiseen uuden, entistä sallivamman liikennepalvelulain myötä ensi kesänä.

Aloitus säikäytti taksialan

Halpatakseilla ja Oulun Aluetaksilla oli kevään lanseerausvaiheessa vääntöä palvelusopimuksesta, jonka mukaan halpataksiajot ajovuorojen ulkopuolella olisivat olleet luvanvaraisia.

Aluetaksin hallituksen puheenjohtaja Kari Räihä kertoo alan toipuneen jo kevään hämmennyksestä.

– Aluksi ihmeteltiin, että miksi tämä alkaa juuri Oulusta. Nykyisin asioista on sovittu ja palvelusopimukset allekirjoitettu, Kari Räihä vakuuttaa.

Jos ajoja kertyy yrittäjää kohti vähemmän, joutuvat kaikki nostamaan hintoja.

Kari Räihä

Palvelusopimuskiistaan on siis löydetty ainakin jonkinlainen ratkaisu. Tehdyn sopimuksen mukaan tavallista taksia ajava kuski saa ajaa myös Kyyti-autoa, mutta tiukoin ehdoin. Kyytien ajamiseen ei esimerkiksi saa käyttää samaa kulkuneuvoa kuin tavallisten taksivuorojen ajamiseen.

– Uskon, että asiakkaat haluavat edelleen tavallisen taksin luokseen heti, eivätkä jaksa odottaa, kun kyytipalvelulla sitä joutuu odottamaan tilauksen jälkeen jopa tunnin tai kaksi, Räihä toteaa.

Halpataksipalvelu ei hänen mukaansa näyttäisi heikentävän perinteisten yritysten taloutta. Räihän mukaan liikevaihdot ovat kasvaneet viime aikoina. Kyytien määriä on vaikea arvioida, sillä myös perinteisiä takseja tilataan keskuksen ohi käyttämällä kännyköitä. Suosituimpia sovelluksia ovat esimerkiksi Valopilkku ja Suorataksi.

Nousevatko hinnat sittenkin

Asiakkaat odottavat kilpailun laskevan hintoja. Oulun Aluetaksin Kari Räihä kehottaa muistamaan, mitä Ruotsissa tapahtui taksiliikenteen vapautuessa: hinnat karkasivat, ja osa asiakkaista yllättyi maksaessaan matkoista lähes kiskurihintoja.

– Uskon hintojen nousevan. Jos ajoja kertyy yrittäjää kohti vähemmän, joutuvat kaikki nostamaan hintoja pystyäkseen toimimaan markkinoilla kannattavasti, Räihä perustelee.

Kari Räihän mukaan perinteisistä taksiyrittäjistä huokuu nykyisin itseluottamus. Oulussa sitä tukee perinteisen taksitoiminnan brändäys ja autojen teippaaminen yhtenäisiin keltaisiin väreihin.

Onnibusseissa ja halpatakseissa samoja piirteitä

Halpataksiliikenteen ja onnibussiliikenteen takaa löytyy sama mies, yrittäjä Pekka Möttö. Kummassakin tapauksessa säädellyn alan vanhat yritykset ensin säikähtivät, ja jopa kilpailuviranomaiset pistettiin töihin.

– Kilpailuoikeudellisesti vähintäänkin mielenkiintoinen ratkaisu määräävässä asemassa olevalta toimijalta, Pekka Möttö moittii.

Sekä Onnibussin että Kyyti-taksin osalta asian selvittely on edelleen kesken. Möttö uskoo, että kilpailuviranomaisten ratkaisuja halpataksitoiminnasta saadaan odottaa kauan, sillä bussiliikenteestäkään ei ratkaisua ole vielä kuulunut.

Pekka Mötön mukaan Kyyti-palvelu laajenee seuraavaksi Espooseen ja pääkaupunkiseudulle, kun Länsi-Metro aloittaa. Mies kertoo lisäksi vievänsä halpataksikonseptiaan myös ulkomaille. Tämä tapahtuu kehittämällä Tuup-sovellusta, jolla asiakkaat tilaavat halpatakseja.

– Tulemme julkisuuteen lähiaikoina Keski-Euroopassa alkavan pilotin merkeissä, Möttö kertoo.