Jalkapallostadionin paikkaa pohditaan taas Kokkolassa – "Paljon on kysymyksiä, mutta hirmu vähän vastauksia"

KPV:n mahdollinen liiganousu lisää paineita tehdä päätös stadionista. Keskuskentän saaminen liigakuntoon vaatisi isoja investointeja.

jalkapallostadion
Reino Herlevi Kokkolan keskuskentällä.
Reino Herlevi Kokkolan keskuskentällä.Juha Kemppainen / Yle

Jalkapallon Ykkösessä pelaavan KPV:n mahdollisuus liiganousuun on tuonut Kokkolan päättäjille paineita tehdä jonkinlainen päätös jalkapallostadionista. KPV on nyt sarjan kärjessä tasapisteissä TPS:n kanssa. Ykkösen voittaja nousee suoraan ja kakkonen karsii noususta.

Kokkolan konserni- ja kaupunkikehitysjaosto perusti nyt työryhmän pohtimaan jalkapallostadionin vaihtoehtoja.

– Paljon on kysymyksiä, mutta hirmu vähän vastauksia, summasi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reino Herlevi.

Keskuskenttä, Santahaka, urheilupuisto?

Valmistelijana toiminut kehitysjohtaja Jonne Sandberg nosti esityslistalla esiin Santahaan vaihtoehdon: sinne voitaisiin rakentaa 3500 katsojan kenttäkokonaisuus, jota tukisivat jo olemassa olevat rakenteet kuten parkkipaikat. Stadion olisi kaikkien joukkueiden käytössä, myös harjoitusmielessä.

Keskuskenttä kaavoitettaisiin kerrostalorakentamiseen. Santahaan stadion voitaisiin kustantaa Keskuskentän myymisestä saatavalla rahalla.

Jos taas keskuskenttä muunnettaisiin vastaamaan kovempia urheilullisia vaatimuksia, pitäisi rakentaa valaistus, uusia katsomo- ja huoltorakennukset sekä rakentaa tekonurmi ja lämmitettävä kenttä.

Kyllä ratkaisujakin pitää jossain vaiheessa pystyä tekemään

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reino Herlevi

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Reino Herlevin mukaan jaoston kokouksessa tuntui vallitsevan käsitys siitä, että keskuskenttä on tullut tiensä päähän. Jos se päätettäisiin myydä, kaavaprosessi pitäisi saada alulle mahdollisimman pian, Herlevi sanoo. Muuten hän ei näe asiassa kiirettä, vaan uskoo, että KPV saisi aloittaa mahdollisen liigataipaleen poikkeusluvalla keskuskentällä parannustoimien turvin.

Esillä on ollut myös tyhjästä rakennettava urheilupuisto urheilutalon ja jäähallin väliselle tontille. Herlevi kannattaa tätä ajatusta ja muistuttaa, että urheilutalon tulevaisuuskin on osin ratkaisematta. Niinpä hankkeiden miettiminen yhdessä voisi olla järkevää.

Reino Herlevi kaipaa nyt rohkeita ideoita: hän haastaa etenkin kokkolalaisia yrityksiä miettimään, miten asia voitaisiin ratkaista. Voisiko nyt löytyä toteuttamistapa, jota ei muualla ole?

Yksityistä rahaa tarvitaan rutkasti

Ideoiden lisäksi Herlevi toivoo yksityistä rahoitusta: sitä saisi olla urheilupuistovaihtoehdon 4–6 miljoonan kustannuksista jopa 70–80 prosenttia. Hän epäilee silti, löytyykö tukea riittävästi pelkän jalkapallostadionin rakentamiseen. Siksi hän innostaakin miettimään tilaa, joka tarjoaisi puitteet monenlaiseen. Se nostaisi käyttöastetta ja antaisi myös sijoittajille paremman lupauksen tuotosta.

– Silloin kaikki voittavat. Ja se olisi myös vetovoimatekijä: tapahtumat laidasta laitaan parantaisivat näkyvyyttä koko maan mittakaavassa.

Kiirettä ei ole, sanoo Herlevi. Hän myöntää kuitenkin, että jalkapallon olosuhteista on puhuttu pitkään, samoin urheilutalosta.

– Kyllä ratkaisujakin pitää jossain vaiheessa pystyä tekemään. Ei sekään ole oikein, että käytetään suunnitteluun satoja tuhansia euroja, mutta konkreettista hyötyä ei saada.

Herlevi ei halua ottaa kantaa siihen, onko kaupunki valmis takaamaan keskuskentälle riittävät olosuhteet, jos KPV nousee liigaan ensi kaudeksi. Pieni lupaus tulee rivien välistä:

– Ei me nyt lähdetä mihinkään naapurikuntiin katselemaan kokkolalaista jalkapalloa.