1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihtyisyys

Sukkakoulussa riisutaan jalkineet kuin kotona – kirjastossa myös aikuiset kulkevat kengittä

Suomalaiskouluissa sipsutellaan jo yhä enemmän sukkasillaan. Kengättömyydellä pyritään säästämään siivouskustannuksia sekä lisäämään koulujen kodinomaisuutta ja viihtyisyyttä.

Kuva: Paulus Markkula / Yle

"Hiukkavaaratalo on kengätön talo. Riisuthan kenkäsi tai käytä suojatossuja."

Oululaisen Hiukkavaaran koulun rehtori Anne Moilanen osoittaa ovella kohti koria, jonka sisällä on suojatossuja. Ne eivät kuitenkaan ole ohutmuovisia, vaan jämerämpää materiaalia.

Hiukkavaara on hyvä esimerkki tulevaisuuden koulusta, jossa uuden opetussuunnitelman suositukset ovat jo päivittäisessä käytössä. Modernin monitoimitalon rakentamisessa on keskitytty toiminnallisuuteen ja kestävyyteen.

Oulun Hiukkavaaratalon koulun pelisäännöt tulevat selväksi jo ennen sisään astumista. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Opetushallituksen yliarkkitehti Reino Tapanisen mukaan kengättömät koulut ovat yleistymässä. Hänen mukaansa yksi kengättömyyteen johtanut syy on halu parantaa koulun äänimaailmaa. "Sukkakouluissa" on hiljaisempaa, ja akustiikan hallinta on helpompaa. Lattiapinnoissa voidaan käyttää kovien materiaalien sijasta tekstiilimattoja, jotka osaltaan parantavat koulun akustiikkaa.

Rakennusvaiheessa kengättömyys otetaan yliarkkitehdin mukaan huomioon siten, että jalkineiden riisumiselle on sisäänkäyntien yhteydessä varattu riittävästi tilaa. Lisäksi on löydyttävä penkkejä ja säilytyslokeroita kengille.

Kaikki kulkevat ilman kenkiä

Ilman kenkiä kulkeminen ei ole vain koululaisille laadittu sääntö, sillä Hiukkavaarasssa myös yleisen kirjaston käyttäjät joutuvat ottamaan jalkineet jaloistaan.

– Kengättömyyteen on useita eri syitä. Ensinnäkin se lisää viihtyvyyttä täällä. Meillä käy paljon pieniä päiväkoti-ikäisiä lapsia, jopa lattialla konttaavia vauvoja. Viihtyvyyden ja hygienian takia on hyvä, että meillä on kengätön koulu, Moilanen kertoo.

Hiukkavaarassa on rakentamisen yhteydessä kiinnitetty huomiota myös taloudelliseen puoleen, sillä kengättömyys vaikuttaa myös siivouskustannuksiin..

Kuva: Paulus Markkula / Yle

– Säästämme samalla uusia materiaaleja, jotta saamme pidempään säilytettyä uudentuntuisen koulun, Moilanen sanoo.

Koulusta tuli kodinomainen

Rehtorin mukaan kengättömyys on lapsille luonnollista. Hänen korviinsa ei ole kantautunut kriittistä palautetta.

– Normaalistikin luokkaan mennessä kengät otetaan pois. Meillä kengättömyys koskee kuitenkin kaikkia tiloja. Lapset ovat suhtautuneet tähän todella hyvin.

Kenkien riisuminen kotona on kuin portti julkisesta yksityiseen. Rehtori näkee, että tämä voi vaikuttaa myönteisesti oppilaisiin.

– Vararehtorimme sanoi hyvin, että kengättömyys on korvien välin juttu. Kengät riisumalla miellämme koulun kodinomaisemmaksi ja viihtyisämmäksi tilaksi.