Venäjä: Zapad-sotaharjoitukset puhtaasti puolustukselliset

Harjoituksiin osallistuu syyskuussa Venäjän mukaan 12 700 sotilasta

Venäläinen hävittäjä lähellä yhdysvaltalaiskonetta kesäkuussa Itämerellä. Kuva: U.S. European Command / APTV

Venäjä yritti tiistaina rauhoitella Zapad 2017 -sotaharjoituksista huolestuineita Itämeren alueen maita ja toisti harjoitusten olevan puhtaasti puolustukselliset. Samalla se kielsi syytökset, joiden mukaan harjoituksia käytettäisiin ponnahduslautana Puolan, Liettuan ja Ukrainan valtaukseen.

Venäjän varapuolustusministeri Aleksandr Fomin kertoi tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että Venäjä on kutsunut paikalle ulkomaalaisia tarkkailijoita harjoitusten ajaksi.

Zapad 2017 -sotaharjoitus pidetään 14.-20. syyskuuta. Niihin on Venäjän mukaan osallistumassa yhteensä 12 700 venäläistä ja valkovenäläistä sotilasta. Lisäksi harjoituksessa käytetään 70:tä ilma-alusta sekä suurta määrää muuta välineistöä.

Ministeri Fomin painotti, että joukkojen ja välineistön määrät ovat linjassa kansainvälisten määräysten kanssa.

Zapad 2017 -harjoitukset pidetään Valko-Venäjällä sekä Venäjällä Kaliningradin, Leningradin ja Pskovin alueilla.

– Pyrimme lieventämään jännitystä naapurimaidemme välillä, minkä vuoksi valitsimme harjoituspaikat tarkoituksella kaukaa rajasta, mutta sekään ei ole auttanut, Valko-Venäjän varapuolustusministeri, kenraali Oleg Belokonev sanoi tiistaina.

Belokonev mainitsi lisäksi, että maahan tuodut joukot ja välineistö viedään harjoitusten jälkeen pois.

Erityisesti Liettuassa on oltu huolissaan Zapad-harjoituksesta ja Venäjän sotilaallisesta toiminnasta ja alettu esimerkiksi rakentaa raja-aitaa (siirryt toiseen palveluun)Kaliningradin alueen vastaiselle rajalle.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on sanonut sotilasliiton seuraavan harjoituksia tarkkaan. Hän on kehottanut järjestäjiä toimimaan avoimesti ja laillisesti.

Itämerellä käytävät sotaharjoitukset nousivat puheenaiheeksi myös eilen presidentti Niinistön ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tapaamisessa Valkoisessa talossa.

Lähteet: AP, Reuters ja Tass.

Korjattu 3.9.2017, muutettu maininta Leningradin sotilaspiiristä Leningradin alueeksi. Leningradin sotilaspiiri sulautettiin osaksi Läntistä sotilaspiiriä 2010. Sen sijaan Pietaria ympäröivä Leningradin alue (Leningradskaja oblast) on edelleen olemassaoleva hallinnollinen yksikkö, vaikka Leningradin kaupunki nimettiin jälleen Pietariksi 1991.