1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eduskuntatalo

Eduskuntatalo peruskorjattiin 30-luvun loistoonsa: Katso kuvat

Eduskuntatalon remontti on loppusilauksia vaille valmis. Kansanedustajat aloittavat työnsä rakennuksen alkuperäishenkeen ehostetussa talossa ensi tiistaina.

Täysistuntosalin tekniikka on uusittu kokonaan. Edustajien pulpetit ja puhemiehen koroke on konservoitu. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Toimittajat pääsivät tiistaina ihmettelemään remontoidun eduskuntatalon tiloja. Päärakennuksen puolitoista vuotta kestänyt peruskorjaus on valmis, tosin jälkityöt jatkuvat vielä läpi syksyn.

Kansanedustajat aloittavat joka tapauksessa valtiopäivätyöskentelynsä eduskuntatalossa ensi viikon tiistaina. Päärakennuksen remontin ajan he ovat työskennelleet Sibelius-Akatemian väistötiloissa.

Eduskuntaravintolassa on mm. uusittu parketti ja puhdistettu katto- ja seinämaalaukset. Kalusteet asetetaan paikoilleen ennen syysistuntokauden alkua. Kuva: Jouni Immonen / Yle

– Tämä talo rakennettiin aikanaan Suomen itsenäisyyden symboliksi. Me olemme tosi iloisia siitä, että pystymme ottamaan sen peruskorjattuna käyttöön itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotena, sanoi eduskunnan viestintäjohtaja Marjo Timonen.

Yleisölle talo avautuu myöhemmin syksyllä. Eduskunnassa on avoimet ovet 14.–15.10. ja 18.–19.11.

Puhemiehen huone on eduskunnan komein työhuone. Puhemies Maria Lohela on päässyt jo ihailemaan entisöinnin tuloksia. Kuva: Jouni Immonen / Yle

"Budjetti ja aikataulu pitivät"

Kaikkiaan eduskunnan eri rakennusten ja tilojen peruskorjauksen kustannukset nousevat noin 273 miljoonaan euroon. Päärakennuksen osuudeksi on budjetoitu 125 miljoonaa euroa ja tässä budjetissa tullaan pysymään, kertoo kiinteistöpäällikkö Ilona Nokela.

– Mikään ei viittaa siihen, että tätä summaa ylitettäisiin, Nokela sanoo.

Pääaulan päiden marmoriportaat ja niitä ympäröivät stucco lustro -seinät on puhdistettu. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Suurremontin aikataulua on kuvattu erittäin haastavaksi. Lisää painetta toivat muutaman remontin aikana ilmenneet yllätykset.

– Seinistä ja lattioista löytyi haitta-aineita, jotka piti puhdistaa. Lisäksi kerrosten välipohjien palkistot olivat erilaiset, kuin oli arvioitu. Suunnitelmia jouduttiin tekemään uusiksi ja silloin työt seisoivat, kertoo rakennuttajapäällikkö Hannu Peltonen.

Viivytyksistä huolimatta talo päästään ottamaan käyttöön ajallaan. 

Suomen vanhimmat paternoster-hissit on kunnostettu. Eduskunnan vieraat eivät niitä tosin saa käyttää. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Perusteellisin korjaus talon historiassa

Peruskorjauksen suunnittelu laitettiin liikkeelle jo kymmenen vuotta sitten. Eri kiinteistöt on korjattu vaiheittain vuosina 2010 - 2017.

Urakka on ollut suuri. Muun muassa vesiputket ja viemärit, lämmitysjärjestelmät ja ilmanvaihto on uusittu. Turvallisuusratkaisut on mietitty uudelleen ja logistiikkaa, eli tavaran ja ihmisten liikkumista eduskunnassa on pyritty parantamaan.

– Näin perusteellista peruskorjausta ei ole 85 vuoden aikana tähän taloon tehty. Voi sanoa, että vähän väsyttää, rakennuttajapäällikkö Hannu Peltonen sanoo.

Valtiosalissa muutokset ovat vähäisiä. Akustiikkaa on parannettu seiniin ruiskutetulla aineella. Kuva: Jouni Immonen / Yle

"Valtava konservointiurakka"

Eikä tässä vielä kaikki. Vuonna 1931 valmistuneen talon henki on haluttu palauttaa mittavalla entisöintityöllä.

– Tämä peruskorjaus käsitti näiden taloteknisten asioiden lisäksi todella valtavan konservointiurakan, sanoo intendentti Liisa Lindgren.

Pelkästään alkuperäiskalusteita on yli 3000 kappaletta. Seiniä ja kattomaalauksia konservoitiin, samoin istuntosalin kupoli puhdistettiin alkuperäiseen sävyynsä.

Konservoinnin ehkä näkyvin kohde on ollut istuntosalin patsaat. Pronssipatsaiden tilalle on tuotu Wäinö Aaltosen alkuperäiset, kullatut kipsiveistokset. Ne seisovat huppujen suojassa eduskunnan ensimmäiseen istuntoon saakka.

– Näin hienossa salissa voi tehdä hyviä päätöksiä, toteaa eduskunnan intendentti Liisa Lindgren ylpeyttä äänessään.

Istuntosaliin on palautettu alkuperäiset, Wäinö Aaltosen kullatut patsaat. Ne seisovat vielä tovin valkoisten huppujen suojissa. Kuva: Yle

Voit katsoa lisää kuvia eduskuntatalon remontin vaiheista täältä. (siirryt toiseen palveluun)

_Juttua päivitetty 30.8. klo 9.25. Jutussa kerrottiin aikaisemmin, että eduskunnassa on avoimet ovet 14–15. syyskuuta. Oikeat päivämäärät ovat 14–15. lokakuuta. _