Omatekoisella moottoripyörällä ajanut ja kaahailuvideon kuvannut nuorukainen saatu kiinni

Poliisi on tavoittanut kaahailuvideon Muuramen keskustassa kuvanneen nuoren miehen. Nuorukaisen takaa-ajostaan verkkoon lataama video levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa.

takaa-ajo
Muuramen keskusta ilmasta kuvattuna.
Nuorukainen kuvasi pakomatkansa Muuramen keskustassa.Muuramen kunta

17-vuotias moottoripyörän kuljettaja pakeni poliisia Muuramen keskustan poikki tiistaina 22. elokuuta. Poliisi pääsi epäillyn jäljille yleisövihjeiden ja oman tutkintansa perusteella.

Epäilty oli itse rakentanut moottoripyörän, josta puuttui lähes kaikki tieliikenteeseen vaadittavat varusteet. Laitetta ei ole myöskään rekisteröity tieliikenteeseen.

Kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta sekä ajoneuvon kuntoon liittyvistä rikkomuksista. Asia siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan lähiaikoina.

Ajaja poisti videonsa aika nopeasti netistä, mutta poliisi sai sen nähtäväkseen.

Saku Hämäläinen

Internetiin ladattu takaa-ajovideo ehti saada runsaasti julkisuutta, ennen kuin nuorukainen itse poisti sen verkosta. Hurjastelua puitiin useilla keskustelupalstoilla sekä lehdissä.

– Ajaja poisti videonsa aika nopeasti netistä, mutta poliisi sai sen nähtäväkseen, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Saku Hämäläinen Sisä-Suomen poliisista.

Nuori mies katuu tekoaan

Esitutkinnassa selvisi, että epäilty on 17-vuotias muuramelainen nuorimies. Hänet on tavoitettu, kuulusteltu ja esitutkinnassa hän on katunut tekoaan.

Pakenemisen motiiviksi nuorukainen on myöntänyt aikaisemmat liikennerikkomuksensa ja jo voimassaolevan ajokiellon. Epäilty halusi välttää uudelleen kiinni jäämisen, mutta ei osannut ennakoida julkaisemansa videon vaikutusta kaahailun selvittämiseen.

Turhan helposti kuvataan harkitsemattomia tekoja.

Saku Hämäläinen

Poliisi on halunnut selvittää asian mahdollisimman nopeasti, jotta yleisöpalstoilla ja sosiaalisessa mediassa käytyyn keskusteluun saadaan oikeaa tietoa ja tilanne rauhoitettua.

Poliisi muistuttaa, että vastaavista teoista tekijä saadaan ennen pitkää vastuuseen. Rikoskomisario Saku Hämäläinen on huolissaan nuorison nousevasta trendistä kuvata uhkarohkeita ja usein laittomia videoita nettiin suosion kalastelun toivossa.

– Kameroita on nyt runsaasti liikenteessä ja muualla ja turhan helposti kuvataan harkitsemattomia tekoja. Toivottavasti tapauksella on myös ennalta estävä vaikutus samankaltaisiin tekoihin, joissa sivulliset joutuvat vaaraan pakenijan lisäksi.