Keskustan uudet periaatteet: Asevelvollisuus naisille ja oikeuksia eläimille?

Keskustan 101 kohdan periaateohjelma avaa keskustelun naisten asevelvollisuudesta.

politiikka
Keskustan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vetää työryhmää, joka on etsinyt keskustalle uusia periaatteita otsikolla "Tasapainossa eteenpäin" Linda Manner / Lehtikuva

Keskusta julkaisi tiistaina luonnoksen uudesta periaateohjelmastaan (siirryt toiseen palveluun). Ohjelma sisältää 101 kohtaa ja kansalaiset voivat kommentoida sitä loppiaiseen saakka.

Maailma muuttuu ja keskusta sen mukana. Vai muuttuuko? Poimimme puolueen 101 periaatteesta viisi esimerkkiä. Kysymyksiin vastasi periaatetyöryhmää vetävä perhe- peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

"Eläimillä on oikeus hyvään elämään"

Tuotantoeläinten hyvä kohtelu on keskustalle tärkeää ja eläinten hyvinvointi on maanviljelijälle kunnia-asia. Keskusta haluaa suosia kotimaista ruokaa. Mutta entäpä turkistarhaus? Sitä keskusta ei halua kieltää.

– Eduskuntaryhmän kirkas enemmistö pitää turkistarhausta kestävänä elinkeinona. Pitää katsoa kansainvälistä vertailua ja sitä, miten turkistarhausta hoidetaan muualla maailmassa, sanoo Annika Saarikko

"Jokainen suomalainen on maanpuolustaja. Tarvitsemme kaikkia koskevan asevelvollisuuden"

Samat oikeudet ja velvollisuudet koskevat Suomessa kaikkia, mutta poikkeuksena on naisten asevelvollisuus. Keskusta on ehdottanut, että kutsunnat laajennettaisiin koskemaan myös naisia.

– Mielestäni asevelvollisuus pitäisi laajentaa koskemaan molempia sukupuolia tavalla tai toisella, Saarikko sanoo.

"Helsinki on Suomen metropoli, ylpeyden aihe ja menestymisen moottori"

Moni muistaa entisen pääministerin Matti Vanhasen ihannemaiseman Nurmijärveltä, pientalot ja pellot. Keskusta haluaa, että koti pitää saada perustaa yhtä lailla etelään kuin pohjoiseenkin. Helsingissä keskusta sai läpi vain kaksi valtuutettua.

– Vastakkainasettelu on turhaa. Pienten kaupunkien asiakkaat ovat ylpeitä Helsingistä, meidän metropolistamme, tiivistää Saarikko.

"Rakennamme siltaa täällä olevien ja tänne tulevien välillä. Suomalaisuuteen kuuluu monikulttuurisuus"

Keskustan periaateohjelma puhuttelee lukijaa me-sanalla. Yksilön sijasta painotetaan yhteisöä. Monikulttuurisuus tuli mukaan, koska maailma on muuttunut siitä, kun keskustan edellinen periaateohjelma julkaistiin vuonna 2006. Selkeää pesäeroa tehdään etenkin perussuomalaisiin.

– Tässä ääripäiden ajassa voi olla erittäinkin ajankohtaista tarjota maltillisia vaihtoehtoja ja kiihkottomia keskitien ratkaisuja. Se, että on keskitiellä, ei tarkoita, että on keskiarvo, sanoo Saarikko.

"Tuemme jokaisen omaa toivetta perheen koosta. Kunnioitamme perheiden moninaisuutta"

Keskusta ei ole ollut kärkikahinoissa, kun vanhempainvapaita on yritetty uudistaa. Puolue jakautui kahtia, kun eduskunta äänesti tasa-arvoisesta avioliittolaista.

– Tuskin muiden puolueiden ohjelmassa korostuu yhtä paljon koko Suomen voimavarojen hyödyntäminen tai vanhemmuuden tuki tai monikulttuurisuus. Mutta kaikki tämä on hyväksyttyä, tärkeää ja tosiasiallista Suomea tänä päivänä, Saarikko sanoo.

Keskustan edellinen periaateohjelma kirjoitettiin 2006. Se oli nimeltään "Kohti tasa-arvoista, luonnonmukaista sivistysyhteiskuntaa". Otsikon perusteella olisi hyvin voinut olla kyse vihreiden ohjelmasta.