Luonto ja imago kiittävät – sorvit pyörivät auringonvoimalla Torniossa

Teollisuuden huoltopalveluihin ja koneistukseen erikoistunut yritys saa aurinkopaneeleista viidenneksen koneiden tarvitsemasta sähköstä.

aurinkoenergia
Aurinkopaneelit katolla.
Kari Rantamaa, Tormets

Aurinkoenergia on alkanut kiinnostaa myös pientä ja keskikokoista teollisuutta. Torniolainen Tormets Oy on hiljattain ryhtynyt hyödyntämään aurinkoenergiaa koneidensa käyttövoimana.

Teollisuuden huoltopalveluihin ja koneistukseen erikoistunut yritys saa viidenneksen koneiden tarvitsemasta sähköstä katolle asennetuista aurinkopaneeleista.

– Meille tämä oli paras mahdollinen, että meillä nämä tuotantokoneet käy periaatteessa päivävuorossa seitsemästä puoli neljään, jolloin se auringon tuottama sähkö on parhaimmillaan. Toinen aspekti on se, että imagollinen asia olla uusiutuvan energian käyttäjänä, kertoo toimitusjohtaja Kari Rantamaa.

Viikonloppuisin Tormetsin konehallista on hiljaista ja aurinkosähkö joutaa myyntiin eli se virtaa linjoja pitkin muille sähkönkuluttajille eli myyntiin.

– Siitä ei paljon tuottoa synny, mutta on kuitenkin mukava lisä. Merkittävämpi motivoija paneelien hankintaan oli 25 prosentin investointiavustus valtiolta, Rantamaa sanoo.

Investointi pienentää sähkölaskua, mutta kuoletusaika on pitempi kuin yhtiön konehallissa olevilla koneilla. Yhtiössä ollaan kuitenkin tyytyväisiä aurinkosähköön.

– Meidän hiilijalanjälki pienenee huomattavasti aikaisempaan verrattuna.