Henkilökuva: Tällainen mies on Juha Pihanen, joka uskoi unelmaansa ja sai roolin kansainvälisessä menestyselokuvassa

48-vuotias suomalaismies pani sukutilansa pellot vuokralle ja lähti tavoittelemaan uraa kansainvälisenä elokuvanäyttelijänä.

näyttelijät
Näyttelijä Juha Pihanen (taiteilijanimi ulkomailla Yuha Pihanen), Kluuvikatu, Hki, 22.8.2017.
Jari Kovalainen / Yle

Vihdoin on Juha Pihasen vuoro. Kamera zoomaa hollolalaista miestä kohti valtavassa studiossa Lontoossa.

Pihanen on puettu ruotsalaiseksi kirkonmieheksi. Kupera linssi seuraa hänen jokaista liikettään ja ilmettään. Lähikuvassa oleminen kuumottaa.

On aika sanoa kansainvälisen elokuvauran ensimmäinen ja ehkä viimeinen repliikki.

Siihen on ollut pitkä matka.

Peltotöistä luopuminen ei kaduta

2000-luvun alussa Pihanen oli hoitanut sukutilansa peltoja lähes viisitoista vuotta. Se on lyhyt aika 1600-luvun puolivälin jälkeen perustetun tilan historiassa, mutta aikuisen ihmisen elämässä viisitoista vuotta on Pihasen mielestä rajapyykki.

– Alusta alkaen olin ajatellut jakaa työurani kolmeen viidentoista vuoden pätkään, Pihanen sanoo helsinkiläisessä kahvilassa.

Pellot kasvoivat rypsiä, vehnää, ruista, hernettä ja mallasohraa.

– Työskentelin pelloilla osittain velvollisuudesta menneitä sukupolvia kohtaan. Oli helpottavaa, kun työ kävi silloisissa EU-olosuhteissa kannattamattomaksi.

Satojen vuosien historia painoi harteilla, kun oli aika tehdä ratkaiseva päätös. Pihanen uskalsi vuokrata viljelysmaat vasta, kun serkku oli tehnyt vastaavan ratkaisun. Ainakaan Pihanen ei ollut suvun ensimmäinen musta lammas.

– Hetkeäkään en ole katunut päätöstäni. Täysin rehellisesti voin sanoa, että koskaan en ole yhtä hyvin ansainnut maataloudesta kuin nyt, kun olen vuokrannut pellot pois.

Näyttelijä Juha Pihanen (taiteilijanimi ulkomailla Yuha Pihanen), Kluuvikatu, Hki, 22.8.2017.
Juha Pihaselta ei kysytä nimikirjoituksia Suomen kaduilla.Jari Kovalainen / Yle

Hollola -> New York -> Berliini -> Lontoo

Taloudellisesti turvatussa tilanteessa päätös syntyi nopeasti, sillä unelmistaan on pidettävä kiinni. Pihanen halusi elokuvanäyttelijäksi kansainväliselle uralle.

– Todennäköisesti ihmisellä ei ole montaa elämää elettävänään, joten jossain vaiheessa kannattaa kokeilla juuri sitä, mitä haluaa.

Tie vei Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjan kautta kesäkurssille Atlantin taakse. Kurssi venähti kahden ja puolen vuoden koulutukseksi näyttelijä Stella Adlerin perustamassa teatterikoulussa New Yorkissa.

Työlupaa Yhdysvaltoihin ei herunut, joten Pihanen muutti puolisonsa kanssa Berliiniin vuoden 2009 alussa.

– Lama osui juuri siihen, eivätkä jenkit tuottaneet ensimmäiseen kahteen vuoteen yhtä ainutta elokuvaa. Kun tuotannot taas alkoivat, roolitukset olivat siirtyneet Lontooseen. Kaikki englanninkieliset näyttelijät muuttivat sinne.

Pihanen seurasi mukana ja on viihtynyt Lontoossa viimeiset neljä vuotta. Käytännössä hän pendelöi Suomen ja Iso-Britannian väliä. Virallinen kotipaikka on Hollola.

– Suomessa sanon, että asun Hollolassa, mutta Lontoossa asun Lontoossa.

Pihanen korostaa, ettei välimatka ole ongelma. Viimeksi hän lensi Suomeen yhden illan kuvauksia varten. Näyttelijä nähdään pienessä roolissa Sorjosen tulevalla toisella kaudella.

Näyttelijä Juha Pihanen (taiteilijanimi ulkomailla Yuha Pihanen), Kluuvikatu, Hki, 22.8.2017.
Pihanen matkustaa pienten työtehtävien vuoksi pitkiäkin matkoja.Jari Kovalainen / Yle

Pikkuroolien tekijät tasavertaisia Oscar-voittajien kanssa

Päätöksestä ryhtyä elokuvanäyttelijäksi alkaa olla viisitoista vuotta. Rooli menestyselokuvan Kingsman: Salainen palvelu (2014) jatko-osassa Kingsman: Kultainen kehä ei siis tullut hetkeäkään liian aikaisin. Aiemmin Pihanen on näytellyt muutamassa lyhytelokuvassa.

Kingsman on minulle make or break. Jos tämän myötä hommaa ei ala tulla reilusti enemmän, niin pitää kokeilla jotain muuta, Pihanen sanoo ja myöntää siis olevansa valmis joustamaan 15 vuoden säännöstä, jos unelma elokuvauran urkenemisesta on saavutettavissa.

Kingsmanin myötä Pihanen sai maistaa elokuvatähteyttä, vaikka kyseessä on elokuvan 52 roolista näkyvyysjärjestyksessä 37. Pääsy suuren budjetin elokuvan näyttelijäkaartiin takaa nimittäin samanarvoisen kohtelun roolin koosta riippumatta.

Matthew Vaughnin ohjaamassa elokuvassa näyttelevät muun muassa Halle Berry, Julianne Moore, Taron Egerton ja Colin Firth. Cameo-roolissa esiintyy Sir Elton John. Vastaavien tuottajien joukossa on muun muassa Claudia Schiffer.

– Kohtelu oli käsittämättömän hyvää. En yhtään ihmettele, että tähdillä nousee kusi päähän. Minun ei tarvinnut tehdä minkään asian eteen yhtään mitään, ja aina oli auto kuljettajineen vastassa.

Kilpailu pienistä rooleista ja dayplayerin eli päivänäyttelijän pesteistä on maailmanlaajuisesti todella kovaa. Näille rooleille ominaista on, että kuvaukset hoidetaan pois alta yhdessä päivässä. Pihasen työpäivään kuului 70 ottoa.

Ison maailman tyyliin glamour oli poissa, kun ovi takana sulkeutui.

– Kun pääsin kotiin kuvauksista, minut oli jo suljettu ulos tuotannon intranetistä. En tiedä, saanko kutsua Iso-Britannian ensi-iltaan, mutta Suomessa Lahdessa järjestän joka tapauksessa pienen ensi-iltatapahtuman ystäville punaisine räsymattoineen, hän nauraa.

Näyttelijä Juha Pihanen (taiteilijanimi ulkomailla Yuha Pihanen), Kluuvikatu, Hki, 22.8.2017.
– Näyttelijät jaotellaan myös sen mukaan, onko repliikkejä yli vai alle viisi, Pihanen kertoo.Jari Kovalainen / Yle

Pihanen on nyt parantanut mahdollisuuksiaan tulevia koe-esiintymisiä ajatellen, sillä töillä on tapana poikia lisää töitä. Lisäksi hollolalainen sai mahdollisuuden näyttää, että työskentely tähtien kanssa onnistuu luontevasti, mikä on päivänäyttelijän tärkeitä ominaisuuksia.

– Kuulin eräältä jenkkiagentilta, että Los Angelesissa sillä on hirveän iso merkitys, koska aina mukana on pyrkyreitä, jotka jähmettyvät, kun joutuvat idolinsa kanssa tekemisiin.

"Uskokaa unelmiinne"

Tarinallaan Pihanen haluaa rohkaista suomalaisia lähtemään maailmalle. Kukaan ei tule kotisohvalta repimään isojen elokuvien rooleihin.

– Ei ole mitään syytä, miksei nuori näyttelijä lähtisi vuodeksi tai pariksi kokeilemaan siipiään. Suomessa vain on niin helvetillinen epäonnistumisen tabu. Jos kerran teet konkurssin tai muuten epäonnistut, niin se muka seuraa sinua hautaan saakka.

Pihasen mielestä elokuva-alalla niin ei voi ajatella.

– Silloin sille alalle ei yksinkertaisesti pitäisi edes lähteä varsinkaan Lontoossa tai New Yorkissa, koska mitään odotuksia leivästä ei ole. Kaksi prosenttia Britannian näyttelijöistä tienaa yli 20 000 euroa vuodessa. New Yorkissa näyttelijäliiton jäsenistä kolme prosenttia tienasi elantonsa näyttelemisellä silloin, kun olin siellä.

Pihanen on pärjännyt hyvin koekuvauksissa Lontoossa, vaikka plakkarissa on vasta yksi täysosuma. Juuri ennen sitä oli tullut pari täpärää hutia: paikka kahden joukossa ei valitettavasti riitä.

– Aikanaan sain säännöllisesti soittoja eräältä isolta tv-sarjalta ja olin 24 tunnin lähtövalmiudessa kolmen kuukauden ajan. Sitten soitot loppuivat.

Näyttelijä Juha Pihanen (taiteilijanimi ulkomailla Yuha Pihanen), Kluuvikatu, Hki, 22.8.2017.
– Suomessa on niin helvetillinen epäonnistumisen tabu, Pihanen pohtii.Jari Kovalainen / Yle

Kirosanoja kameran edessä

Palataan Lontoossa sijaitsevaan suureen studiohalliin, jossa Pihanen on viettänyt pitkän päivän. Näyttelijä Colin Firth, joka voitti parhaan miespääosan Oscarin elokuvasta Kuninkaan puhe (2010), on työskennellyt monta tuntia Pihasen kosketusetäisyydellä.

– Ei siinä sen enempää kontakteja saa luotua, mutta silloin ollaan kollegoita ja tehdään yhdessä töitä. Toisaalta jokainen myös keskittyy omaan duuniinsa.

Edessä on Pihasen kannalta ratkaiseva kohtaus. Unelman saavuttamiseen on kulunut reilusti perintörahoja.

Kamera zoomaa. Hetki on koittanut.

– Ainoan kerran, kun ryssin replan, se tapahtuu minun lähikuvassani.

Suomalaiset kirosanat sinkoilevat Pihasen suusta. On aika pyytää uusintaottoa.

– Miksi juuri omassa closeupissa pitää sotkea? Mutta niinhän se menee, Pihanen vastaa itselleen.

Seuraavat viisitoista vuotta rullaavat pian kalenterissa. Pihanen viettää ne joko näyttelijänä tai tekemällä jotain ihan muuta.

Kingsman: Kultainen kehä saa Suomen ensi-iltansa 22. syyskuuta 2017.