Taiteilijan koristemaalaukset pelastettiin seinämaalin alta – "Olisikohan Veikko Vionoja katsonut kotinsa ikkunasta järvelle ja nähnyt jotain tällaista?"

Ullavassa kirkon tapulia koristaneet Veikko Vionojan maalaukset ovat jälleen näkyvissä. Ne olivat seinämaalin alla lähes kaksikymmentä vuotta, kunnes kuviot maalattiin uudelleen tänä kesänä.

koristemaalaus
Maalarimestari Tiina Viitala maalasi Vionojan koristemaalaukset uudelleen näkyville.
Maalarimestari Tiina Viitala maalasi Vionojan koristemaalaukset uudelleen näkyville.Yle / Kalle Niskala

Keski-Pohjanmaalla Ullavassa on pelastettu taiteilija Veikko Vionojan koristemaalaukset seinämaalin alta. Koristemaalaukseen erikoistunut maalarimestari Tiina Viitala maalasi kuviot uudelleen esiin valokuvien ja seinämaalin alta kuultavien kuvioiden perusteella.

Vionojan maalaamina pidetyt koristemaalaukset jäivät seinämaalin alle 1990-luvulla Ullavan kirkon kellotapulin remontin yhteydessä. Konservaattorin mukaan alkuperäisiä maalauksia ei kannattanut ottaa esille, koska ne olisivat kärsineet siitä liikaa. Niinpä kuviot päätettiin maalata seinämaalin päälle.

Onneksi sain yhtenä aamuna sellaisen auringonvalon, joka loisti seinään suoraan sivusta, ja se toi kuvion näkyviin.

Maalarimestari Tiina Viitala

Neljän seinän kuvioiden maalaamiseen kului lähes neljä viikkoa, kaksi kertaa kauemmin kuin Viitala arvioi nähdessään 1950-luvulta peräisin olevan valokuvan tapulista.

Haasteita toi se, että alkuperäinen koristekuvio näkyi paikoin vain heikosti seinämaalin läpi.

– Kolmelta sivulta se kuulsi tosi hyvin läpi, mutta tämä yksi sivu oli vaikeampi. Onneksi sain yhtenä aamuna sellaisen auringonvalon, joka loisti seinään suoraan sivusta, ja se toi kuvion näkyviin, maalarimestari Tiina Viitala kertoo.

Koristekuvioista matkailunähtävyys?

Kokkolan seurakuntayhtymän suunnittelutoimikunta päätti yksimielisesti palauttaa tapulin kylkiin Vionojan koristemaalaukset, kun sille esitettiin valokuvia, joissa maalaukset näkyivät.

Seurakuntayhtymän toimistopäällikkö Eero Hanni pitää Vionojan koristekuvioita näyttävinä, ehkä tekoaikaan nähden jopa radikaaleina.

– Mutta ehkä vielä radikaalimpaa oli niiden peittäminen silloin parikymmentä vuotta sitten, Hanni sanoo.

Eräskin sanoi, että tuostahan tulee Ullavan matkailunähtävyys!

Eero Hanni, Kokkolan seurakuntayhtymä

Hanni odottaa mielenkiinnolla, millaista palautetta koristemaalauksista tulee:

– Ainakin työkavereiden vastaanotto oli hyvin innostunut. Eräskin sanoi, että tuostahan tulee Ullavan matkailunähtävyys! Kyllähän se korostaa Matti Kuorikosken hienoa tapulia mielestäni oikein hyvin.

Ullavan kirkon kellotapulin koristemaalauksista ei ole löytynyt tarkkaa tietoa. Niiden uskotaan olevan ullavalaisen Veikko Vionojan maalaamia tai ainakin suunnittelemia, mutta tarina kiekuroiden takana on mysteeri.

– Jotenkin olen näkevinäni niissä Ullavanjärven aaltoja. Olisikohan Veikko Vionoja katsonut kotinsa ikkunasta järvelle ja nähnyt jotain tällaista? Eero Hanni pohtii.