yle.fi-etusivu

Neljä maakuntaa selvittää alueellisen junaliikenteen järjestämistä

Maakuntien ja radanvarsikuntien haaveissa siintää toimiva poikittaisliikenne. Alueellinen raideliikenne voisi alkaa aikaisintaan vuonna 2019.

rautatieliikenne
Junan raiteet.
Ismo Pekkarinen / AOP

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan maakunnat ovat mukana henkilöliikenteen paikallisjunapilotissa. Tarkoituksena on selvittää, millaista alueellista liikennettä näiden maakuntien ja maakuntakeskusten välillä voisi olla. Varsinainen liikennöinti Vaasan, Seinäjoen, Tampereen ja Jyväskylän välillä voisi alkaa aikaisintaan vuoden 2019 lopussa tai 2020 alussa. Ajankohta riippuu VR:n pilkkomisesta ja uuden kalustoyhtiön perustamisesta.

Maakuntaliittojen ja kuntien edustajat keskustelivat asiasta tänään liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) kanssa. Tapaamisessa puhuttiin alueiden roolista ja alueellisen liikenteen järjestämisestä rautateiden henkilöliikenteen kilpailun avautuessa. Jatkossa myös maakunnille, suurille kaupungeille ja kaupunkiseuduille avautuu mahdollisuus järjestää alueellista tai paikallista junaliikennettä.

Tapaamisessa ollut Keskustan ähtäriläinen kansanedustaja Mikko Savola uskoo paikallisliikenteen tulevan tarpeeseen.

– Toimiva poikittaisliikenne on erittäin tärkeä asia radanvarsikunnille, Savola toteaa.

Liikenneministeriön mukaan maakunnat kytketään alusta asti tiiviisti mukaan muutoksen valmisteluun.

Liikenneministeri Bernerin ja maakuntien tapaamisessa sovittiin, että nyt tehdään yhteinen selvitys alueellisen liikenteen järjestämisen reunaehdoista ja huomioon otettavista kysymyksistä. Samalla tutkitaan suunnitellun pilotin toteuttamismahdollisuuksia. Selvityksen on tarkoitus valmistua vuoden 2017 loppuun mennessä.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kaamos

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän

Egypti

Egyptin media: Ainakin 235 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Hiihto

Iivo Niskanen väittää pelin olevan jo pelattu - asiantuntija: "Kommentit eivät anna rehellistä kuvaa hänen tilanteestaan"

Puoli seitsemän

Martti Suosalo: Rautaa tankoon, tempausvalatreeni ja taas jaksaa esiintyä