Peruna kaipaa nyt poutaa – sitä nostetaan vielä pitkälle syyskuuhun

Ammattiviljelijät pääsevät perunapelloille vasta ensi viikolla.

peruna
Perunaa pellosta.
Tanja Perkkiö / Yle

Syksyn perunasadon nosto on myöhässä keskimääräisestä Pohjois-Savossa. Kuopion Sotkanniemessä perunaa viljelevä Jari Venäläinen sanoo, että nostokausi on aivan alkutekijöissään.

Jari Venäläisellä on perunaa noin 15 hehtaaria ja mies on myös Itä-Suomen Perunakerhon puheenjohtaja. Venäläinen ennakoi, että talviperunan nostokausi alkaa aikaisintaan viikon kuluttua, mutta voi mennä vielä kymmenen päivääkin.

– Kuulin yhden Pohjanmaalta olevan kollegan laskeneen, että tänä vuonna 28.8 mennessä oli kertynyt sama lämpösumma kuin viime vuonna oli kertynyt jo elokuun ensimmäinen päivä, toteaa Venäläinen.

Suonenjoella perunaa viljelevät Matti Vehviläinen ja Kaapo Kukkonen odottavat normaalisatoa, vaikka kausi on myöhässä keskimääräisestä. Molemmat viljelijät painottavat, että perunankuorien pitää vielä vahvistua ennen nostamista.

Lopullinen sato jää nähtäväksi

Jari Venäläinen muistelee aloittaneensa syksyn perunakauden yleensä noin 25. elokuuta. Satonäkymät ovat vielä osin arvoitus. Venäläinen ennakoi sadoksi 21 000–22 000 kiloa hehtaarilta.

Kuopion Hirvilahdessa perunaa pitkään viljellyt Pertti Venäläinen odottaa nyt viime syksyä parempaa perunasatoa.

– Varsinainen aallonpohja oli pari vuotta sitten. Nyt osa kasvustoista on vielä vihreitä, mutta parempi sato tulee kuin viime vuonna.

Perunanviljelijät kaipaavat hartaasti lämpimiä poutapäiviä. Viljelijöiden mukaan vettä on tullut jo riiittävästi. Pertti Venäläinen odottaa hehtaarilta satoa 30 000–40 000 kiloa.

Viileässä kesäkelissä on ollut se hyvä puoli, että Pohjois-Savossa perunarutto ei ole kiusannut ainakaan ammattiviljelijöitä.