Analyysi: Trumpin hävittäjämöläytys sähköisti Suomen presidenttipelin

Suomi on ollut hyvä asiakas Yhdysvaltain aseteollisuudelle jo talvisodasta lähtien, kirjoittaa turvallisuuspolitiikkaan perehtynyt toimittaja Tuomas Kerkkänen

Hornet-hävittäjät
Presidentit Sauli Niinistö ja Donald Trump
Presidentit Sauli Niinistö ja Donald Trump tiedotustilaisuudessa.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomen presidentti Sauli Niinistö, puolustusministeriö ja kärkipolitiikot ovat kilvan ampuneet alas Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin möläytystä siitä, että Suomi olisi ostamassa Yhdysvalloista suuren määrän F-18 -hävittäjiä.

Kohua herättäneen hävittäjälausunnon yhteydessä hän sanoi pari muutakin kiinnostavaa seikkaa Suomen ja Yhdysvaltain suhteista. Mihin diilimies viittasi presidenttien yhteisessä tiedotustilaisuudessa maanantaina?

– Olemme aina valmiita auttamaan Suomea. Yksi asia, joka on tapahtumassa, on, että olette ostamassa suuria määriä F-18-lentokoneita Boeingilta. Ne ovat hienoja hävittäjiä, ja olette ostamassa paljon muitakin sotilasvarusteita, ja olette ostamassa niitä viisaasti, Trump sanoi.

Aloitetaan Hornet-väitteestä. Se, että Suomi olisi jo tehnyt päätöksen uusien hävittäjien ostamisesta, ei yksinkertaisesti ole totta. Suomi valmistelee nykyisten Hornet-hävittäjien korvaamista, mutta hankintaa vasta valmistellaan.

Uutinen F-18 ostamisesta on ankka, pamautti Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pian maanantain tiedotustilaisuuden jälkeen Twitter-päivityksessään.

Myös Suomen puolustusministeriö korosti heti tiistaiaamuna Ylen haastattelussa, että edes tarjouspyyntöjä ei ole lähetetty.

Valmistelun vaiheesta ei ollut epäselvyyttä myöskään lentokonevalmistaja Boeingin markkinointiväellä Yhdysvalloissa, kun kysyin heiltä asiasta tiistaina. Toki Boeing korostaa Ylelle antamassaan lausunnossa, että yritys odottaa pääsevänsä kaupantekoon Suomen kanssa. Samaa odottavat muutkin valmistajat. Tarjolla on hävittäjiä Yhdysvaltojen lisäksi Ranskasta, Ruotsista ja Isosta-Britanniasta.

Trumpin lausunto antoi tietysti mahdollisuuden spekuloida sillä, onko jokin taho antanut ymmärtää, että Suomi olisi kallistumassa amerikanraudan kannalle.

Olen seurannut käynnissä olevaa Suomen käynnissä olevaa hävittäjähanketta sen alusta asti, eikä mikään suomalainen taho hankkeen sisäpiiristä ole vihjannut siihen suuntaan, että nimenomaan yhdysvaltalainen Super Hornet -hävittäjä olisi kertakaikkisen ylivoimainen vaihtoehto.

Jokaisella hävittäjäehdokkaalla on omat vahvuutensa, mikä tarjoaa mahdollisuuden loputtomaan spekulointiin siitä, mikä olisi paras vaihtoehto Suomelle.

Tässä vaiheessa hankkeen suomalaiset valmistelijat pyrkivät pitämään kisan mahdollisimman tiukkana; hävittäjävalmistajilta halutaan puristaa mahdollisimman hyvät tarjoukset.

Siksi on kiusallista, että maailman vaikutusvaltaisin ihminen antaa ymmärtää, että valinta on tehty. Trumpin kömmähdys tuli huonoon aikaan.

Presidentti Sauli Niinistö kuittasi Trumpin puheet myyntimiehen puheina, joihin ei pidä kiinnittää liikaa huomiota.

– Kauppamiehen puheet ovat menneiden ja toiveiden summaa, hän pohti.

Selvästi enemmän Niinistöä näyttävät ärsyttävän keskustan presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen lausunnot hävittäjäkaupoista. Vanhasen mielestä Niinistön olisi pitänyt oikoa Trumpin sanomisia välittömästi.

Presidentti muisti myös Vanhasen puolitoista vuotta sitten kirjassaan julkaiseman näkemyksen:

“Mikäli ruotsalaisvalmisteiset hävittäjät vastaisivat tarpeitamme, jokainen osaa nähdä millaisia myönteisiä kehitysnäkymiä kauppa voisi avata ilmavoimiemme yhteistyössä”, kirjoitti Vanhanen ulkopolitiikkaa käsittelevässä omakustannekirjassaan.

Julkisessa keskustelussa lausunto tulkittiin ruotsalaisen Gripen-hävittäjän puolesta liputtamiseksi – kesken kisan.

– Ostajapuolen lausumilla on monikymmenkertainen merkitys verrattuna kauppamiehen lausuntoihin, sanoi presidentti Niinistö tiistai-illan tiedotustilaisuudessaan Washingtonissa selvästi tuohtuneena.

Trumpin lausunnossa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota myös sen ensimmäiseen ja viimeiseen lauseeseen.

Olemme aina valmiita auttamaan Suomea, totesi presidentti Trump. Suomen tuoreimman puolustusselonteon mukaan kansallista puolustusta tuetaan kansainvälisellä puolustusyhteistyöllä. Kahdenvälisistä kumppaneista tärkeimmät ovat Ruotsi ja Yhdysvallat. Siksi lausunto on Suomelle mieluisa.

Auttaminen näyttää tarkoittavan tässä yhteydessä ennen kaikkea asekauppoja, joilla Suomen ja Yhdysvaltain turvallisuuspoliittista suhdetta on vahvistettu jo vuosikymmeniä. Suomi on ollut hyvä asiakas.

Jo talvisodassa Suomi hankki Yhdysvalloista laivaston Brewster-hävittäjiä, ja 1990-luvulla maat solmivat kaupat nykyisin käytössä olevista F/A-18 Hornet -hävittäjistä. Näiden jättiostojen lisäksi Suomeen on tullut Atlantin takaa monenlaista muuta sotakalua.

Yhdysvalloilla on Suomen kaltaisille maille oma asekauppaohjelmansa Foreign Military Sales, jossa yhdysvaltain kongressi päättää, mille maalle mitäkin aseita myydään.

Viimeisimpiä isoja kauppoja oli JASSM-risteilyohjusten hankinta. Ne voidaan ampua Horneteista satojen kilometrien päässä oleviin maamaaleihin. Yhdysvallat on myynyt kyseisiä ohjuksia vain Puolaan ja Australiaan, joten myyntiluvan heltiäminen Suomelle oli myös viesti toimivasta kumppanuudesta.

Tapasin viime keväänä Washingtonissa Suomen sotilasasiamiehen Pekka Toverin. Hän arvioi, että jos Suomi päätyy ostamaan jonkin muun kuin yhdysvaltalaisen hävittäjän, Yhdysvallat ei välttämättä tarjoa mahdollisuutta ostaa muiden myymiin lentokoneisiin kaikkein uusimpia aseita ja laitteita.

Tähän sotilaallis-kaupalliseen suhteeseen Trump voi nähdä viittaavan, kun hän toteaa “...olette ostamassa paljon muitakin sotilasvarusteita, ja olette ostamassa niitä viisaasti.”

Vaikuttaakin siltä, että diilimies halusi väärää tietoa sisältävällä lausunnollaan lobata amerikkalaisen aseteollisuuden puolesta. Se on teollisuudenala, jonka työpaikat eivät koskaan karanneet Meksikoon tai Kiinaan.

Suomen hävittäjäkauppoja käsitellään illan A-studiossa Ylen TV1:ssä kello 21. Vieraina keskustan presidenttiehdokas, kansanedustaja Matti Vanhanen ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.).

Juttua muokattu 29.8. kello 19:30: Lisätty tieto lentokonevalmistaja Boeingin lausunnosta.

Juttua muokattu 29.8. kello 23:35: Yhdysvallat on myynyt JASSM-ohjuksia Suomen lisäksi vain Puolaan ja Australiaan .