Seurakuntien työvoimatilanne muuttui nopeasti – pappeja jää työttömiksi

Seurakuntapastorin virkaan voi olla parhaimmillaan kymmeniä hakijoita. Vielä muutama vuosi sitten varsinkin pienissä ja syrjäisissä seurakunnissa kärsittiin pappipulasta.

papit
Raamattu miehen kädessä.
Mika Kanerva / Yle

Pappien työllisyystilanne on muuttunut nopeasti evankelisluterilaisissa seurakunnissa.

Kun esimerkiksi Lapuan hiippakunnan pieniin seurakuntiin ei vielä kolmisen vuotta sitten tahtonut löytyä pappeja, nyt seurakuntapastorin virkoihin on kymmeniä hakijoita. Esimerkiksi Jalasjärven kappeliseurakunnan avoinna ollutta pastorin virkaa haki hiljattain 50 henkilöä.

Pappisviroille on ottajia, koska seurakunnat ovat vähentäneet virkoja.

– Kun pappeja on eläköitynyt, virkoja ei ole enää laitettu auki. Virkoja on lakkautettu tai muutettu, esimerkiksi yhdistetty. Virkoja on myös täyttämättä, kun kokeillaan, pärjätäänkö aikaisempaa pienemmällä työvoimalla. Myös osa-aikaisuuksien määrä on kasvanut, selvittää hiippakuntapastori Jaakko Antila Lapuan hiippakunnasta.

Teologit eivät myöskään ole viime vuosina työllistyneet kirkon ulkopuolisiin tehtäviin samalla tavoin kuin aiemmin.

– Aikaisemmin merkittävä osa teologeista tähtäsi ensisijaisesti muihin kuin kirkon tehtäviin, esimerkiksi toimittajiksi ja muihin erilaisiin yhteiskunnallisiin tehtäviin. Kun työllisyys on näillä aloilla vaikeutunut, monet teologit ovat nyt etsineet työtä kirkon piiristä. Tämä on lisännyt myös hakijamäärää.

Juuri valmistuneilla pahin tilanne

Työttömyys kohdistuu etenkin juuri valmistuviin tai valmistuneisiin teologeihin, jotka vielä hakevat pappisvihkimystä. Vihkimyksen saa, kun tiedossa on vähintään puolen vuoden työtehtävä pappisvirassa.

– Kun pappisvihkimys on saatu, työllistymismahdollisuudet paranevat oleellisesti, Jaakko Antila tietää.

Runsaat hakijamäärät koskevat Lapuan hiippakunnassakin nimenomaan papin perustyötä. Johtaviin tehtäviin, kuten kappalaisiksi ja kirkkoherroiksi, on edelleen yleensä vain muutamia hakijoita.

– Kappalaisen virkoihin on kohtuullisesti löytynyt hakijoita, mutta enemmänkin voisi olla. Kirkkoherran virkoihin on ollut suoranaista hakijapulaa. Virkoja on jouduttu laittamaan kuluneina vuosina uudelleen hakuun useita kertoja Lapuan hiippakunnan alueella, Jaakko Antila kertoo.

Sama ilmiö koko maassa

Jaakko Antilan mukaan pappien työllisyystilanne on samanlainen monessa hiippakunnassa.

– Ilmiö on koko Suomen laajuinen. Kun esimerkiksi joihinkin Pohjois-Suomen seurakuntiin oli aikaisemmin hyvin vaikea löytää työvoimaa, niin nyt sielläkin on lähes vastaavanlainen kilpailu viroista kuin meidän hiippakunnassa.

– Muutos näkyy myös siten, että aikaisemmin valmistuvilla teologeilla oli toive, mille alueelle he haluavat työllistyä. Tällä hetkellä täytyy olla valmis taittamaan hyvinkin pitkä matka työn perässä, Jaakko Antila sanoo.