Porin kouluissa juodaan pluttanaa – pelot rasvattoman maidon vaaroista eivät vakuuta

Rasvaton maito on Porin mukaan lapsille parasta juotavaa, vaikka osa vanhemmista kaipaisi kouluihin rasvaisia maitoja.

kouluruoka
Lounas.
Kouluruokailussa maito on nykyisin useimmiten rasvatonta tukimuutosten ja terveyssuositusten takia.Mikael Juntunen / Yle

Porin kaupunki ei aio muuttaa koulujen juomavaihtoehtoja, vaan lapsille tarjotaan jatkossa vain rasvattomia juomia.

Kaupungin kysymyssivuilla (siirryt toiseen palveluun) nimimerkki Äiti on huolestunut koulujen juomatarjonnasta. Äidin mukaan hänen lapsensa ovat siirtyneet juomaan koulussa vettä, koska nimimerkki ei pidä rasvatonta maitoa terveellisenä.

– Olisi kiva, että kouluruokailussa olisi myös vaihtoehtoja tarjolla, Äiti kirjoittaa.

Tuki poistui rasvaisilta maidoilta

Porin kouluissa on ollut aiemmin tarjolla myös rasvaa sisältäviä maitoja. Ykkösmaidostakin on nyt kuitenkin luovuttu.

– Porin palveluliikelaitos ja sivistyskeskus ovat yhteisesti sopineet siirtymisestä rasvattomien ruokajuomien käyttöön, Porin palveluliikelaitoksen vastaava palvelusuunnittelija Timo Salmi sanoo.

Salmen mukaan päätöstä tukevat uudet ravitsemussuositukset (siirryt toiseen palveluun) ja koulumaitotukeen tulleet muutokset. Ykkösmaito poistui äskettäin EU:n tukemien koulumaitojen piiristä.

Maitorasvan haitallisuudesta on viime vuosina saatu myös tuloksia, joiden mukaan maitorasvat eivät lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä yhtä paljon kuin muut eläinrasvat. Maitorasvoja kehotetaan kuitenkin edelleen välttämään ja niiden sijaan suosimaan kasvi- ja kalarasvoja.