1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sotaveteraanit

Suomi 100 –kuumailmapallo kyyditsi satavuotiasta veteraania: "Huono ruoka ja kova työ pitkän iän salaisuus"

Satavuotiailla veteraaneilla on harvinainen etuoikeus Jyväskylässä: ilmainen kuumailmapallolento. Tämän syksyn lennolle nousi 100-vuotias Toivo Mehto sodanaikaiset sirpaleeet yhä keuhkoissaan.

Kuva: Titta Puurunen / Yle

Ränssin kievarin pihalla Puuppolassa vallitsee jännittynyt tunnelma. Se ei johdu lähellä olevasta maailmanmestari Tommi Mäkisen rallitallista vaan kahdesta suuresta kuumailmapallosta. Toinen niistä on komeasti sinivalkoisessa Suomi 100 –kuosissa.

Kuumailmapalloihin ei ole nousemassa nuoria hurjapäitä vaan 14 hengen joukko, jonka keski-ikä on noin 95 vuotta. Lähtijöistä nuorin on 90-vuotias ja vanhin itsenäisen Suomen ikäinen sotaveteraani Toivo Mehto.

Linnan itsenäisyyspäivän juhlissakin vieraillut Mehto, 100, tunnustaa, että lennon lähtötunnelmat ovat mukavat, sillä maisemien katselu on aina virkistävää. Kuumapallokyytiä hän on saanut kerran aikaisemmin Hankasalmella.

Toivo Mehto kutsuttiin rintamalle viisi kertaa. Kuva: Titta Puurunen / Yle

Sirpaleet edelleen keuhkoissa

Viidesti rintamakäskyn saanut mies ei kuumailmapallolentoa kavahda. Sotavuodet vei liki kahdeksan vuotta Mehton elämästä ja sodissa tuli oltua paljon kovemmissa paikoissa.

– Sitä on oppinut vähemmän pelkäämään ja pelot ovat jo takanapäin. Eniten kaatuneita oli 1917 syntyneissä ja minua on ammuttu kiväärillä ja tykillä. Luoti on mennyt sydämestä läpi ja kaksi sirpaletta on keuhkoissa ollut koko ajan, kertoo Mehto.

Lamppuöljyllä oli valaistus.

Toivo Mehto

Rautavaaralla syntynyt ja Konnevedellä maanviljelijänä elämän työnsä tehnyt Mehto on saanut seurata maailman kehitystä pitkän matkaa. Maanviljelystä harjoitettiin ensin hevospeleillä. Olympiavuonna 1952 saatiin traktori tekemään raskaimmat työt.

– Kyllä se oli erilaista, kun minä olin nuori. Lamppuöljyllä oli valaistus ja nythän on sähköt joka talossa. Kaupassa ei ollut aina ruokaa, nauloja vain ja paikoin joutui näkemään nälkää, muttei minun kotona. Oli sen verran iso talo, muistelee Mehto.

Kuumailmapallon korista avautuvat komeat maisemat. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Vetelehtiminen on huono asia

Sadan vuoden iästään huolimatta Toivo Mehto on pysynyt terveenä ja terävänä. Pitkän iän salaisuuden kaavakin on selvillä.

– Se on huono ruoka ja kova työ. Tosin viime aikoina olen vähän huolimattomasti kaatuillut ja olen vähän huonommassa kunnossa.

Ennen oli asiat paremmin –kuoroon Mehto ei kuulu. Hän arvioi, että asiat ovat menneet sekä hyvään että huonoon suuntaan.

Ei haluta tehdä töitä, mutta kovaa palkkaa pitää silti saada.

Toivo Mehto

– Kumpaankin suuntaan on menty ja siinä keskivälissä mennään. Kulkeminen on ainakin parantunut huomattavasti. On lentokoneita ja autoja joka nurkalla. Semmonen vetelehtiminen on puolestaan huono asia. Ei haluta tehdä töitä, mutta kovaa palkkaa pitää silti saada.

Sotaa Toivo Mehto ei missään nimessä kaipaa, mutta pelkää sodan uhkaa.

– Japanin vieressä, Pohjois-Koreassa kalistellaan aseita. Se on kyllä joutavan tapaista, ei siinä kukaan voita. Konfliktit pitää estää.

Veteraanimiehet lensivät Suomi 100 -pallolla ja rouvat keltaisella pallolla. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Euroopan mestari jäi toiseksi

Sadan vuoden elinkaartaan Mehto summaa loppujen lopuksi aika hyväksi. Etenkin kun on saanut elää terveenä. Ja urheiluaikojaan hän muistelee edelleen ilolla. Nuorena hän päihitti jopa Euroopan mestarin.

Mehto muistelee, että Oslon EM-kisoissa 1946 Vihtavuoren Pamauksen edustaja Mikko Hietanen voitti kultaa maratonilla. EM-kisojen jälkeen Hietanen otti osaa Konneveden ja Vihtavuoren seuraotteluun.

– Lähdettiin 3 000 metrille ja Mikkohan jäi minusta. Sitä sitten ihmeteltiin, kun voitin Euroopan mestarin.

Satavuotiaat etuoikeutettuja lennoille

Sotaveteraanien Suomi 100 –teemaiset kuumailmapallolennot olivat jo viides kerta, kun veteraaneja lennätettiin. Jyväskylän veteraanipalveluiden koordinaattori Marja Kiviaho kertoo, että lennot alkoivat erään veteraanirouvan toiveesta.

Rouvan naapuri oli saanut 80-vuotislahjaksi kuumailmapallolennon ja tästä inspiroituneena rouva halusi myös kuumailmapalloilemaan. Lennot ovat alusta alkaen olleet suosittuja.

Sata vuotta täyttäneet pääsevät joka vuosi lentämään.

Marja Kiviaho

– Yksi veteraanin poika kertoi, että ei pääse isän kanssa terveyskeskuksen luukulta eikä kaupan kassalta eteenpäin, kun isän pitää kertoa kaikille lentokokemuksestaan, kertoo Kiviaho.

Ensi vuoden lennoille on jo listattu varauksia ja Toivo Mehtolle on luvattu uusi kyyti.

– Olen luvannut, että sata vuotta täyttäneet pääsevät joka vuosi lentämään ja Toivo on ensimmäinen, joka nyt aloittaa kuumailmapalloilijauransa

Jos kaikki tällä hetkellä 100 vuotta täyttäneet suomalaiset piääsisivät lennolla, kuumailmapallokyytiä saisi noin 800 kansalaista.

.

Kuva: Titta Puurunen / Yle