Vanhanen vastasi Kanervalle suorassa lähetyksessä: "Muistikuvasi – samoin kun presidentin muistikuva on väärä"

Hämminki Trumpin hävittäjälohkaisusta sai tiistaina kierroksia myös kotimaan politiikassa.

A-studio
Matti Vanhanen ja Ilkka Kanerva A-studion vieraina.
Ylen A-studiossa 29.8. vierailivat Matti Vanhanen (kesk.) ja Ilkka Kanerva (kok.).Yle

Tiistain A-studiossa ruodittiin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hävittäjäpuheita. Trump sanoi maanantaina, että Suomi olisi ostamassa Boeing F18 -hävittäjiä USA:lta.

A-studiossa vieraillut ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja ja keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen oli sitä mieltä, että presidentti Niinistön olisi pitänyt oikoa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hävittäjäpuheita heti tiedotustilaisuudessa.

– Se olisi ollut luontevin paikka sille. Nyt sitä on oikaistu jälkikäteen, A-studiossa vieraillut Vanhanen sanoi.

Vanhaselta kysyttiin A-studiossa oliko presidentti Sauli Niinistöä kohtaan esitetty kritiikki kenties Vanhasen omaa presidentinvaalikampanjointia. Vanhanen on keskustan presidenttiehdokas.

– Osa tulkitsee tämän [kritiikin] vaalikampanjaksi, mutta olen itse sitä mieltä, että täysin väärät väitteet olisi hyvä oikaista silloin kun siihen mahdollisuus tarjoutuu, Vanhanen muotoili.

Vanhasen oma suhtautuminen hävittäjähankintoihin nousi tapetille

Tiistaina presidentti Sauli Niinistö kuittasi Trumpin hävittäjäpuheiden olleen "myyntimiehen puheita".

Presidentiltä singahti piikki myös Vanhasen suuntaan.

– Kyllä minusta paljon suurempi merkitys on ollut niillä puheilla joita ostajapuolen päättäjät, Vanhanen mukaan lukien, ovat esittäneet siitä, että hävittäjät pitäisi hankkia Ruotsista, eli nimenneet ihan toisenlaisen variaation, Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa.

Myös A-studiossa vieraillut puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) toi esiin Vanhasen aiemmin olleen sitä mieltä, että hävittäjähankinnat tulisi tehdä Ruotsista. Vanhasen mukaan hän ei kannata ruotsalaisia hävittäjiä vaan rehellistä tarjouskilpailua.

– Muistikuvasi – samoin kun presidentin muistikuva on väärä, Vanhanen vastasi Ilkka Kanervalle suorassa A-studiossa.

Tulkintaerot Vanhasen kannasta liittyivät reilun vuoden takaiseen Vanhasen kirjaan ja siinä esitettyyn lausuntoon. Lausuntoa tulkittiin julkisuudessa siten, että Vanhanen kannattaisi ruotsalaishävittäjää.