Toimittajalta: Trump teki minusta ”sen toisen suomalaisblondin” ja salamana somejulkkiksen

Brändäyksen kultamaassa Trump teki suomalaistoimittajille palveluksen, kirjoittaa Ylen kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

WASHINGTON Enpä tiennyt Washingtoniin tullessani, että reilu viikko maahantulon jälkeen istun Valkoisessa talossa esittämässä kysymystä Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille. Elämä yllättää.

Mutta että samalla kerralla minusta tulee jonkinlainen somejulkkis? Nipistäkää, minun täytyy nähdä unta tai sitten minut on tiputettu jonnekin paralleeliin todellisuuteen.

Ikään kuin siinä ei olisi tarpeeksi äimisteltävää, että pääsee Valkoiseen taloon näköetäisyydelle maailman vaikutusvaltaisimmasta henkilöstä ja hänen työtiloihinsa suurvallan vallankäytön ytimeen. Olo on etuoikeutettu ja hämmentynyt.

Mutta kaiken tämän lisäksi Trumpin ja Niinistön tiedotustilaisuudesta lähti vyörymään tapahtumasarja, joka teki minusta ja STT:n Yhdysvaltain avustajasta Maria Annalasta todennäköisesti tämän hetken tunnetuimmat suomalaisblondit Yhdysvalloissa.

Ylen kirjeenvaihtaja Paula Vilén ja STT:n Yhdysvaltain avustaja Maria Annala. Kuva: Paula Vilén / Yle

Tiedotustilaisuudessa presidentti Niinistö osoitti oman ensimmäisen kysymyksenä Yleisradiolle, joten sain esittää Venäjä-kysymyksen Trumpille. Tiedoksi muuten, että olimme etukäteen suomalaistoimittajien kanssa käyneet läpi, mitä kysymme, jos kysymysvuoro heltiää.

Seuraavalla kierroksella kysymyksen sai STT:n Annala. Hänen noustessa esittämään kysymystä Trump ihmetteli Niinistölle, miksi aikoo antaa kysymysvuoron samalle naiselle. ”No she is not the same lady”, Niinistö vastasi hämmentyneenä hymyillen.

Annalalla oli mikrofoni jo kädessään ja heitti rivakasti takaisin, että meillä Suomessa on paljon vaaleahiuksisia naisia. Kuvaaja- ja toimittajarivistö pyrskähteli, sillä minä olin sonnustautunut punaiseen, Annala mustaan.

Tiedotustilaisuuden jälkeen täkäläisen PBS:n toimittaja Lisa Desjardins halusi meidät yhteiskuvaan ja iloisesti suostuimme. Hän twiittasi kuvan saatesanoilla ”nämä ovat suomalaiset toimittajat, joita Trump ei erottanut toisistaan. Ehdottomasti kaksi eri henkilöä.”

Hänen twiittinsä levisi kulovalkean tavoin sosiaalisessa mediassa ja asia uutisoitiin CNN:llä, Huffington Postissa ja the Hillissä.

Mitä sitten tapahtui: olen saanut haastattelupyyntöjä useilta suomalaisilta ja ulkomaisilta medioilta. Twitter-seuraajieni määrä lienee tuplaantunut.

Samaan aikaan Trumpin tukijat ja vastustajat käyvät somessa kädenvääntöä siitä, olemmeko Annalan kanssa samannäköisiä vai emme.

Helsingin Sanomien Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski kehotti jo hyödyntämään saatua julkisuutta haastattelupyyntöjä lähettäessäni.

Ja toden totta. Brändäyksen kultamaassa Trumphan teki Annalalle ja minulle suorastaan palveluksen, tunnettuus kun avaa ovia. Suostuisikohan esimieheni siihen, että lisäisin käyntikortteihin titteliriville Yhdysvaltain kirjeenvaihtajan lisäksi ”Se toinen suomalaisblondi”. T-paidat ja lippikset taitavat olla jo vähän liikaa, vai?