Kim Jong-un: Aiomme jatkaa ohjuskokeita Tyyneenmereen – YK tuomitsi kokeen

Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston mukaan koe sujui suunnitellusti ja naapurimaita vaarantamatta.

Ohjuskokeet
Ihmiset seurasivat Pohjois-Korean ohjuskoetta käsittelevää uutislähetystä Soulissa 29. elokuuta.
Ihmiset seurasivat Pohjois-Korean ohjuskoetta käsittelevää uutislähetystä Soulissa 29. elokuuta.Jeon Heon-Kyun / EPA

YK:n turvallisuuneuvosto on tuominnut yksimielisesti Pohjois-Korean varhain tiistaina tekemän ohjuskokeen. Neuvoston mukaan maan olisi "elintärkeää" tehdä välittömiä ja konkreettisia toimia jännitteiden vähentämiseksi.

Neuvosto vaati Pjongjangia pidättäytymään uusista ohjuslaukaisuista ja kehotti kaikkia valtioita panemaan Pohjois-Korean vastaiset YK-pakotteet täytäntöön.

Neuvosto myös ilmaisi sitoutumisensa tilanteen rauhanomaiseen ja diplomaattiseen ratkaisuun. Yhdysvaltain muotoilema julkilausuma ei uhkaa Poihjois-Koreaa uusilla pakotteilla. Diplomaattien mukaan veto-oikeuden omaavat maat kuten Kiina ja Venäjä ovat sitä mieltä, että ainoastaan ydinkoe tai pitkän kantaman ohjuskoe olisivat riittävä peruste uusille pakotteille.

Venäjän YK-lähettilään kerrotaan kommentoineen, että Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmä Etelä-Koreassa tulisi ajaa alas ja USA:n ja Etelä-Korean yhteiset sotaharjoitukset Korean niemimaalla lopettaa.

"Jatkamme laukaisuja"

Pohjois-Korea on vahvistanut laukaisseensa ohjuksen Japanin yli tiistaina. Samalla maa kertonut jatkavansa ohjuslaukaisuja.

Maan johtajan Kim Jong-unin kerrotaan KCNA-uutistoimiston mukaan vaatineen Tyyneen valtamereen kohdistettujen ohjuskokeiden lisäämistä. Kimin kerrotaan kokeneen "suurta tyydytystä" tiistain iskusta, jota hän kutsui "mielekkääksi alkusoitoksi" mahdollisesti Yhdysvaltain tukikohtaan Guamille ulottuville iskuille.

– On välttämätöntä edistää työtä, jolla saadaan moderni ja strateginen voima, tekemällä lisää ballististen ohjusten laukaisuja Tyynelle merelle, Kimin kerrotaan sanoneen.

Pohjois-Korean hallituksen äänitorvena toimivan KCNA-uutistoimiston mukaan tiistaina kyseessä oli keskipitkän kantaman Hwasong-12-ohjus.

"Naapurimaita vaarantamatta"

Pohjois-Korean ohjuskoetta Japanin yli pidettiin röyhkeänä ja hälyttävänä. Yleensä Pohjois-Korea on välttänyt ohjustensa ampumista Japanin yli. Maa on tehnyt niin aiemmin vain kahdesti, vuosina 1998 ja 2009. Molemmilla kerroilla Pohjois-Korea kuitenkin väitti kyseessä olleen ohjuksen sijaan satelliitti. Nyt maa myöntää enimmäistä kertaa ohjuksen laukaisun Japanin yli.

KCNA:n mukaan tiistain ohjuskoe sujui suunnitellusti ja naapurimaita vaarantamatta.

Pohjois-Korean ohjus lensi Japanin Hokkaidon saaren yllä kulkien satoja kilometrejä Japanin päällä ennen kuin putosi mereen. Ohjuksen lentorata oli kohdistettu Guamiin, missä sijaitsee Yhdysvaltain sotilastukikohta. Pohjois-Korea uhkaili aiemmin elokuussa ohjusiskulla Guamiin.

Lähteet: Reuters, AP, STT