Harvey veti sade-ennätykset uusiksi – Säävirasto pakotettiin keksimään uusi väri sadekarttaan

Yhdeksän pelätään kuolleen pahoissa tulvissa.

tulvat
Pelastustyöntekijät kantoivat asukkaita turvaan Houstonissa, Texasissa 27. elokuuta.
Pelastustyöntekijät kantoivat asukkaita turvaan Houstonissa, Texasissa 27. elokuuta.EPA

Harvey-myrskyn sademäärä on kohonnut uuteen ennätykseen, mikä on laittanut liittovaltion säätutkimuslaitoksen NOAA:n sadekartat uusiksi.

Harveyn seurauksena sademäärästä kertoviin väreihin on täytynyt tuoda uusi, vaaleanpunainen kategoria "enemmän kuin 30 tuumaa". Senttimetreinä 30 tuumaa on 76,2.

Mikään toinen trooppinen myrsky ei ole tuonut Manner-Yhdysvaltoihin yhtä paljon sadetta. Sateisimmalla alueella Cedar Bayoussa Harrisin piirikunnassa on satanut 51,88 tuumaa eli reilu 131 senttimetriä.

Määrä on enää 0,12 tuuman päässä Yhdysvaltain ennätyssateista, jotka koettiin Havaijilla hurrikaani Hikin riehuessa vuonna 1950.

Harrisin piirikunnasta tulvavesien alla on arviolta jopa 20–30 prosenttia, eli ainakin yli 900 neliökilometriä.

Texasin historiallisen pahoissa tulvissa ainakin yhdeksän pelätään kuolleen. Kuolleiden joukossa on muun muassa houstonilainen 34-vuotias poliisi, joka kuoli poliisiautoon lähtiessään työvuorostaan maanantaiyönä.

Tulvien takia noin 30 000 ihmisen arvellaan tarvitsevan lisäksi majapaikkaa. Tulvahuiput nähdään kuitenkin luultavasti vasta keskiviikkona ja torstaina paikallista aikaa.

Ulkonaliikkuminen kielletty

Viranomaiset yrittävät suitsia murtoja ja muita rikoksia muun muassa rajoittamalla ihmisten liikkumista. Pahoin tulvineeseen Houstoniin on julistettu ulkonaliikkumiskielto pimeän aikaan. Houstonin pormestarin Sylvester Turnerin mukaan toistaiseksi voimassa olevalla kiellolla halutaan estää tyhjilleen jääneiden kotien irtaimiston ryövääminen.

Tulvia hyödyntäviä rikollisia on uhattu myös tavallista kovemmilla rangaistuksilla. Harrisin piirikunnan syyttäjän mukaan rikolliset, jotka yrittävät murtautua kotinsa jättäneiden taloihin tai yrityksiin tulevat kokemaan "lain täyden voiman".

Lähteet: STT