Hyppää sisältöön

Onko lapsille annettava vesirokkorokote turvallinen? Asiaa on tutkittu vuosia Suomessa

Rokotukset vesirokkoa vastaan käynnistyvät Suomessa syyskuussa. Rokotteen saavat kaikki viidesluokkalaiset ja sitä nuoremmat lapset, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa.

Jotkut selviävät vesirokosta muutamalla rakkulalla, joillekin niitä tulee 500. Vesirokko on arvaamaton, sanoo ylilääkäri Tuija Leino THL:stä. Kuva: AOP

Pientä kuumetta ja muutama punainen näppy iholla. Parin päivän kuluessa punaisia, kutisevia rakkuloita on ympäri kehoa ja kuume nousee. Moni muistaa vesirokon omasta lapsuudestaan.

Vesirokko pyritään nyt kitkemään Suomesta rokotusohjelmalla. Maksuttoman rokotteen saavat syyskuusta alkaen kaikki 1,5–11-vuotiaat lapset, jotka eivät ole sairastaneet tautia aikaisemmin.

Ensimmäinen rokote annetaan lapsille neuvolan tai koulun ikäkausitarkastuksissa. Tehosteannos annetaan 6 vuoden iässä neuvolassa tai koulun terveystarkastuksessa 12-vuotiaana.

Kattavien rokotusten arvioidaan kitkevän vesirokon Suomesta jopa 2–3 vuodessa.

– Jos rokotuskattavuus saadaan rokotettavien parissa 90–95 prosenttiin, niin tauti häviää hyvin nopeasti jo muutamassa vuodessa, sanoo ylilääkäri Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta.

THL suosittelee tehosteannoksen antamista myös aiemmin yhden rokotteen ottaneille, ikäryhmään kuuluville lapsille.

Ei mikään lastentauti

Vesirokko on hyvin yleinen ja herkästi tarttuva tauti. Leinon mukaan kyseessä ei ole missään nimessä lastentauti, vaan arvaamaton tauti.

On yleinen väärinkäsitys, että kaikilla vain vesirokko vain tulisi ja menisi

Tuija Leino

– On yleinen väärinkäsitys, että kaikilla vain tauti tulisi ja menisi. Se on kuin arvanheitto – osa saa tavallisen vesirokon, osa saa vakavan taudin ja osa vielä jälkitaudit.

Vesirokon yleisimpiä jälkitauteja ovat vakava bakteeri-ihottuma iholla, keuhkokuume ja aivotulehdus. Vesirokon tiedetään aiheuttaneen myös kuolemia.

– Onhan se tavanomaisena vesirokkonakin aikamoinen piina. 200–500 kutisevaa rakkulaa ja noin viikko sairastamista, Leino huomauttaa.

Erityisen vakava vesirokko on lapsille, joiden immuunipuolustus on heikentynyt esimerkiksi syövän tai vakavan taudin hoidon takia. Vesirokko on vaarallinen myös raskaana oleville naisille.

Onko vesirokkorokote turvallinen?

Suomessa rokotusohjelmassa käytetään Varivax-rokotetta. Kyseessä on heikennetty elävä rokote, josta voi saada lieviä oireita. Rokote ei sisällä tehosteainetta.

Rokote on erittäin turvallinen terveille lapsille

Timo Vesikari

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus on tutkinut vuosia vesirokkorokotetta ja kyseinen rokote on havaittu hyvin siedetyksi.

– Rokote on erittäin turvallinen terveille lapsille, terveille lapsille ei tule käytännössä haittavaikutuksia, sanoo professori Timo Vesikari rokotetutkimuskeskuksesta.

– Alle viidelle prosentille tulee näppylöitä, jotka muistuttavat vesirokkoa. Mutta ne ovat niin vähäisiä lapsen kannalta, että lapsi itse ei huomaa niitä.

Kyseinen valmiste on ollut käytössä Yhdysvalloissa rokoteohjelmassa jo 20 vuotta. Sitä on annettu maailmalla noin 200 miljoonaa annosta. Vesirokkorokote tuo THL:n mukaan Suomelle miljoonien säästöt.

Entä jos huoltajaa arveluttaa ottaa vesirokkorokote? Leino kannustaa ottamaan, koska silloin ei tarvitse pelätä vakavan taudin iskemistä lapseen.

– Ehdottomasti kannattaa ottaa, koska ei ole mitään takeita, jos oma lapsi saa luonnonviruksen, että hän saisi tavanomaisen tai lievän taudin, Leino sanoo.

.
.