Hyppää sisältöön

Tältä näyttää Tampereen taidemuseon uusi rakennus – arkkitehtikilpailun voitti Siilo

Tiilestä rakennettava Siilo on vanhan taidemuseon "isoveli". Lisärakennus on yli kaksi kertaa vanhaa korkeampi, mutta noudattaa samaa muotokieltä.

Voittajatyön takana on helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy. Kuva: Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy

Suunnittelukilpailu taidemuseon alueesta Tampereen Amurissa on ratkennut. Tuomaristo valitsi voittajaksi Siilo-nimellä kilpailleen työn, joka on helsinkiläisen arkkitehtitoimiston käsialaa.

Arvostelussa pidettiin tärkeänä mm. sitä, että uudisrakennus on muunneltavissa ja se lunastaa paikkansa helposti tunnistettavana maamerkkinä. Tuomariston mukaan Siilo jää mieleen ensinäkemältä.

– Siilo luo ikonisen hahmon vanhan taidemuseon viereen. Siilo on teollinen kappale, vanhan taidemuseon isoveli, joka viestii selkeästi olevansa Tampereen Taidemuseo, tuomaristo toteaa.

Kilpailussa painotettiin uuden Taidemuseon suhdetta nykyiseen päärakennukseen, Carl Ludvig Engelin suunnittelemaan viljamakasiiniin, joka tässä pienoismallista otetussa kuvassa näkyy oikealla. Kuva: Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy

Siilossa on viisi maanpäällistä ja kaksi maanailaista kerrosta. Suunnitelman tekijöinä ovat arkkitehdit Erkko Aarti, Arto Ollila, Mikki Ristola, Kuutti Halinen, Pyry Kantonen sekä tekniikan kandidaatti Meri Wiikinkoski.

Kilpailun tuomaristo suosittelee Tampereen kaupunginhallitukselle, että sekä museon että taidemuseon tontilla olevan asuinkerrostalon suunnittelutyö annetaan voittaneen ehdotuksen tekijöille.

Kaksi ehdotusta jakoi kolmannen sijan

Tampereen taidemuseon alueen sekä Pyynikintorin yleiseen kansainväliseen suunnittelukilpailuun tuli kaikkiaan 147 ehdotusta. Merkittävä osa töistä tuli Suomen rajojen ulkopuolelta. Loppukilpailuun selvisi kymmenen työtä.

Jaetulle kolmannelle sijalle valittiin nimimerkeillä "TAD Tampere Art District" ja "dogma" kilpailleet työt. Kärkikolmikko oli suomalaisten toimistojen käsialaa.

TAD:in takana on Lundén Architecture Company Helsingistä tekijöinä arkkitehti SAFA Eero Lundén, arkkitehti SAFA Maija Parviainen, arkkitehti Ron Aasholm, arkkitehti Carmen Lee avustajineen. Dogman tekijät ovat Matias Kotilainen, Tuomas Martinsaari ja Paul Thynell Helsingistä ja Espoosta.

Ensimmäinen palkinto on arvoltaan 70 000 euroa. Toiseen ja kolmanteen palkintoon on varattu yhteensä 75 000 euroa. Tuomaristo myös lunasti kolme työtä ja antoi kaksi kunniamainintaa.

Suunnitelma säilyttää puistoa

Uusi taidemuseo sijoittuu Puutarhakadun päätteeksi aivan Pirkankadun viereen. Lisärakentaminen sijoittuu nykyisen liikennealueen päälle. Puistoaluetta säästyy tässä vaihtoehdossa mahdollisimman paljon.

Kilpailussa haettiin uudisrakennuksen lisäksi myös kaupunkikuvallisia ja toiminnallisia ideoita koko Pyynikintorin alueen kehittämiseksi. Voittotyössä Pyynikintorin käsittely on tuomariston mukaan erittäin varovaista, mutta jättää tilaa jatkosuunnittelulle.

Alueelle etsittiin ratkaisuja myös täydennysrakentamiseen. Voittotyössä täydennysrakentamista on esitetty uudisrakennuksen viereen ja toisaalta Heinätorin Heinäpuistoon.

Kilpailualue kattoi Pyynikintorin, Heinätorin ja Heinäpuiston sekä niiden pohjoispuolella olevan taidemuseon alueen, johon kuuluu myös kaksi puistoa, Taidemuseonpuisto ja Kelloplaani. Siilo-työssä bussiterminaalia varten suunniteltu katettu laituri on sijoitettu Pirkankadun suuntaisesti lähelle tien reunaa. Kuva: Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy

Tuomariston mukaan kilpailussa ei löytynyt täydennysrakentamiselle valmista lähtökohtaa, mutta kilpailutyöt antavat kattavan käsityksen alueelle sopivan rakentamisen määrästä ja massoittelusta asemakaavatyön pohjaksi.

Taidemuseo on Tampereella ensimmäinen julkinen taiteen käyttöön rakennettava uudisrakennus vuosikymmeniin.

Kuva: Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy

Palkitut kilpailuehdotukset sekä arvostelupöytäkirja ovat nähtävänä Tampereen kaupungin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun). Sivuilla on myös kuvat pienoismalleista, jotka tuomaristo pyysi kymmenestä työstä. Kilpailuehdotusten näyttely on avoinna entisessä kirjaston lehtilukusalissa Puutarhakadulla kolmisen viikkoa syyskuun alusta lukien.

.
.