Rästivuokrista koituneet maksuhäiriöt yleistyneet tuntuvasti – jo lähes 50 000 suomalaisella on merkintä

Maksamattomista vuokrista seuranneiden maksuhäiriömerkintöjen määrä on kolmessa vuodessa tuplaantunut. Alueellisia eroja on runsaasti.

maksuhäiriöt
Maksukehotus.
Tiina Jutila / Yle

48 300 ihmisellä on maksuhäiriömerkintä rästissä olevasta vuokrasta, käy ilmi Suomen Asiakastiedon selvityksestä (siirryt toiseen palveluun). Joukko on vuodesta 2014 kasvanut yli 50 prosentilla.

Asiakastiedon mukaan maksamatta jääneistä vuokrista tulleissa maksuhäiriömerkinnöissä on suuret alueelliset erot (siirryt toiseen palveluun). Asiakastieto tarkasteli kuntia, joissa on yli 10 000 täysi-ikäistä asukasta.

Pääkaupunkiseudulla muutos vuokrahäiriöissä on ollut pientä, mutta esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan Kauhavalla vuokrasta tulleiden maksuhäiriöiden määrä on noussut 13 prosenttia verrattuna edellisvuoteen.

Kärkisijaa pitävän Kauhavan jälkeen eniten vuokrahäiriöt kasvoivat Pohjois-Karjalassa Joensuussa (8,8 prosenttia) ja Etelä-Pohjanmaan Seinäjoella (8,0 prosenttia).

–  Helsingissä ja Espoossa maksamattomien vuokrien takia merkinnän saaneita on nyt noin prosentin verran vähemmän kuin viime vuonna. Vantaa hieman erottuu, siellä vuokrahäiriöisten henkilöiden määrä on nyt prosentin suurempi kuin viime vuonna, liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen sanoo Asiakastiedon tiedotteessa.

Joka puolella Suomessa maksuhäiriöt eivät ole kuitenkaan kasvaneet. Laskua vuokraan perustuvissa maksuhäiriömerkinnöissä on ollut esimerkiksi Tampereella, Kouvolassa, Salossa ja Turussa.

Maksamaton vuokravelka on keskimääräisesti 2 700 euroa, mikä tarkoittaa usean kuukauden vuokraa.

– Vuokralaisen asema asuntomarkkinoilla heikkenee maksuhäiriömerkinnän myötä selvästi. Useat vuokranantajat selvittävät asunnon hakijan luottotiedot ennen vuokrasopimuksen tekemistä, Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen kertoo.

Maksuhäiriömerkintöjen lukumäärä on kokonaisuudessaan kasvanut vauhdikkaasti Suomessa. Asiakastieto kertoi heinäkuussa, että tammi-kesäkuussa rekisteröitiin reilut 940 000 maksuhäiriömerkintää, mikä on yli 100 000 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Kasvu oli kovinta yli viiteen vuoteen.