Hyppää sisältöön

Poliisiylijohtaja Kolehmainen Helsingin poliisin rikosepäilyistä: "On perusteltua, että asia selvitetään pohjamutia myöten"

Seppo Kolehmainen ei halua lähteä arvioimaan, voiko Helsingin poliisin nykyinen johtaja Lasse Aapio jatkaa virassaan.

Seppo Kolehmainen Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen pitää perusteltuna, että Helsingin poliisiin kohdistuvat rikosepäilyt selvitetään perin pohjin.

– Kaikkien oikeusturvan kannalta on perusteltua, että asia selvitetään pohjamutia myöten ja kaikki kivet käännetään. Sitten katsotaan, että millaiseen arvioon tässä ensin syyttäjä, ja sitten jos asia menee tuomoistuimeen, niin tuomioistuin päätyy.

Kolehmaisen mukaan Helsingin poliisin entiseen ja nykyiseen johtoon kohdistuvat rikosepäilyt kertovat suomalaisen oikeusjärjestelmän toimivuudesta.

Hänen mielestään poliisiin voi luottaa historiallisesta rikosepäilystä huolimatta.

– En muista itse vastaavaa tapausta.

– Kaikkien kohdalla on laki sama ja kaikkien kohdalla toimitaan samalla tavalla. Korostan, että tässä vaiheessa on kyse epäilystä ja katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Kolehmaisen mukaan rikosepäilyt eivät voi laajentua häneen, sillä hän ei ole ollut tapaukseen osallinen.

Saako Aapio jatkaa virassaan?

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion epäillään poistaneen Helsingin poliisin tietolähderekisteristä tietolähteiden nimet useamman vuoden ajalta.

Esitutkinnan perusteella entistä poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa, Helsingin poliisilaitoksen entistä komentajaa Jukka Riikosta sekä entistä apulaispoliisipäällikköä, nykyistä komentajaa Lasse Aapiota epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Lisäksi epäiltynä ovat Jari Aarnio sekä yksi rikostarkastaja ja rikosylitarkastaja.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Kolehmainen ei halua ottaa kantaa siihen, voiko virkavelvollisuuden rikkomisesta epäilty Helsingin poliisin komentaja Lasse Aapio jatkaa virassaan.

– Tämän asian harkinta kuuluu nimittäjälle eli tässä tapauksessa sisäministeriö tekee harkinnan, sillä Aapio on sisäministeriön nimittämä virkamies.

Tietolähdetutkinta käynnistyi vuonna 2013 ja esitutkinta on nyt valmistumassa. Kolehmainen toivoo nopeaa syyteharkintaa, mutta antaa syyttäjälle työrauhan.

– Syyttäjä on tietysti riippumaton viranomainen ja tekee työtään perusteellisesti. Jos saa toivomuksen esittää, tietenkin toivon nopeaa syyteharkintaa. Se on kaikille osapuolille parempi.

Lue myös: Useita korkea-arvoisia poliiseja epäillään virkavelvollisuuden rikkomiesta Helsingin tietolähdejupakassa