1. yle.fi
  2. Uutiset

Pyhiinvaeltajat täyttävät Saudi-Arabian hotellit – Öljyvaltio suunnittelee jo ympärivuotista "Mekkahattania"

Tänään Mekassa alkava muslimien vuosittainen hajj tuo Saudi-Arabiaan jälleen yli kaksi miljoonaa pyhiinvaeltajaa. Saudi-Arabia havittelee matkailijoita myös muina aikoina.

pyhiinvaellukset
Pyhiinvaeltajat odottivat passintarkastukseen Jeddahissa, Saudi-Arabiassa 27. elokuuta.
Pyhiinvaeltajat odottivat passintarkastukseen Jeddahissa, Saudi-Arabiassa 27. elokuuta.Mast Irham / EPA

Pyhiinvaellusmatkaa Mekkaan joutuu pisimmillään odottamaan toistakymmentä vuotta, koska tulijoita on joka vuosi enemmän kuin islamin pyhille paikoille mahtuisi.

Matkojen kysyntä kasvaa edelleen, ja nykyisin paikkoja jaetaan muslimimaille kiintiöittäin. Hajj kuuluu maailman suurimpiin uskonnollisiin tapahtumiin.

Uskonnolliset turistit matkustavat Saudi-Arabiaan ympäri vuoden. Maassa käy nykyisin kahdeksan miljoonaa matkailijaa.

Saudien kunnianhimoisena tavoitteena on nostaa vuosittainen tulijoiden määrä yli kolminkertaiseksi, 30 miljoonaan vuoteen 2025 mennessä. Jeddan kansainvälistä lentokenttää laajennetaan. Mekan ja toisen pyhän kaupungin Medinan välisen rautatien on määrä valmistua ensi vuonna. Kaikki vierailijat tarvitsevat tietenkin kuljetusta, yösijan ja ruokaa (siirryt toiseen palveluun).

Telttamajoituksesta luksusviitteihin

Pyhiinvaeltajien palvelut ovat saudien matkailusektorille tuottoisa bisnes. Esimerkiksi maailman suurimmasta muslimivalitiosta Indonesiasta on saapunut yli 200 000 vaeltajaa. Pyhän Arafat-vuoren ja Mekan väliin Minaan on pystytetty valtaisa telttakylä. Tulijoita ruokkii yli 700 kokkia, ja yli 700 000 eläintä on teurastettu vierailijoiden ravinnoksi.

Suurta osaa Mekasta rakennetaan uusiksi - kaupunkiin nousee uusia hotelleja, kahviloita ja kauppoja. Myös yksityismajoitus on suosiossa.

Valtaosa matkailijoista ottaa juhlan ajaksi kokonaispaketin. Pakettihinnat vaihtelevat 10 000 eurosta 40 000 euroon. Mitä lähempänä suurmoskeijaa sijainti on, sen kalliimpi on majoituksen hinta. Monelle osallistujalle ainutkertainen tapahtuma vaatii jopa vuosikymmenten säästämisen.

Tänä vuonna Saudi-Arabiassa on siirretty tapahtuman tiedotusta yhä vahvemmin verkkoon. Financial Express-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan pyhiinvaellukseen liittyvää informaatiota on tarjolla kahdessa portaalissa.

Poliisit valmistautuivat pyhiinvaeltajien saapumiseen Minan telttakylän lähellä Saudi-Arabiassa 29.elokuuta.
Poliisit valmistautuivat pyhiinvaeltajien saapumiseen Minan telttakylän lähellä Saudi-Arabiassa 29.elokuuta.Mst Irham / EPA

Tuhansia valvontakameroita pyhiinvaeltajien reitillä     

Väkivaltaisuudet voivat leimahtaa myös pyhän juhlan aikana. Paniikki väkijoukossa pyhiinvaelliusreitillä voi vaatia joukoittain ihmishenkiä. Vuonna 2015 tungoksessa kuoli yli 700 ihmistä.

Turvallisuuden varmistamiseksi reitillä päivystää yli 100 000 turvallisuusviranomaista. Kohteissa on myös yli 3 000 vapaaehtoista valvomassa pyhiinvaeltajien vointia. Joka vuosi tarvitaan lääkintäviranomaisten apua pelkästään kuumuuden aiheuttaman nestehukan ja uupumuksen vuoksi.

Saudi-Arabia panostaa loistohotelleihin

Tiukkaa islamin tulkintaa ja sharia-lakia noudattava Saudi-Arabia kaavailee uskonnollisen turismin ohella matkailusektorin monipuolistamista.

Saudi-Arabiaan on suunnitteilla jättimäinen Punaisenmeren saarihanke (siirryt toiseen palveluun). Satoja kilometrejä rantaa on määrä muuttaa hotellialueeksi.

Konservatiivisen kuningaskunnan kohderyhmiä ovat sekä varakkaat pyhiinvaeltajat että uusia elämyksiä tavoittelevat länsimatkailijat. Erityisesti kruununperijä, prinssi Mohammed Salman, on luksushankkeiden kannalla.

Öljydollareilla on tarkoitus rakentaa myös yksi maailman laajimmista hotellikokonaisuuksista, Abraj Kudai. Se tulee sisältämään 10 000 huonetta, 70 ravintolaa, helikopterikenttiä ja oman osaston kuningasperheelle.

Hotellijätin on määrä valmistua aikaisintaan vuonna 2019. Manhattania esikuvanaan pitävä "Mekkahattan" on maan yli viiden miljardin euron matkailusektorin tuleva valtti.

Länsituristien toiveissa bikinialtaat ja alkoholi 

Jos prinssi Mohammedin hellimä visio toteutuu, matkailubisneksen modernisointi monipuolistaisi maan taloutta ja vähentäisi riippuvuutta rajallisista öljyvaroista.

Saudi-Arabiassa naisten ja miesten kanssakäymistä säätelevät - erityisesti julkisilla paikoilla - tiukat säännöt. Naisten on verhottava käsivartensa ja päänsä ja käytettävä peittävää vaatetusta. Alkoholin nauttimisesta on säädetty ruoskimis- tai keppirangaistuksia.

Saudimonarkian tavoittelemat varakkaat turistit toivonevat kuitenkin vapaampia käyttäytymissääntöjä.

Prinssi Mohammed on jo pohtinut asiaa. Esimerkiksi hotellialueella saatettaisiin tulevaisuudesssa lakimuutoksen jälkeen sallia bikinien käyttö ja alkoholin juominen.

Lähteet: Reuters, Afp

Juttua tarkennettu: "maailman suurimpiiin uskonnollisiin tapahtuiiin kuuluva". Korjattu kirjoitusvirhe , lisätty M Medinaan.

Lue seuraavaksi