1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuljetustuki

Kuljetustuki sittenkin säilymässä

Valtion alueellinen kuljetustuki on sittenkin jatkumassa myös ensi vuonna. Asiasta kertoo lappilainen Sinisen eduskuntaryhmän kansanedustaja Matti Torvinen.

kuljetustuki
Rekka parkissa
Lapin yrittäjät vastustavat kuljetustuen lopettamista.Juha Korhonen / Yle

Hallitus päätti budjettiriihessä esittää, että kuljetustuki jatkuu vastoin valtiovarainministeriön ehdotusta. Ministeriö esitti, että tuki lakkautettaisiin kuluvan vuoden lopussa. Tuki maksaa valtiolle viisi miljoonaa euroa vuodessa.

– Pohjois-Suomessa ja sen naapurialueilla on ollut käynnissä useita suuria investointihankkeita. Lapin yritykset ovat viime aikoina päässeet hyvin hankkeisiin mukaan sekä alihankkijoiksi että tavarantoimittajiksi. Tuki luo perustan Lapin yritysten kilpailukyvylle, Torvinen sanoo.

Torvisen lisäksi kuljetustukea pitäisi jatkaa myös ensi vuoden jälkeen ja säätää se mieluiten pysyväksi.

– Myös Pohjoiskalotin alueelle suuntautuville kuljetuksille annettava määräaikainen, esimerkiksi viiden vuoden kokeiluluontoinen erityistuki, mikä auttaisi säilyttämään kilpailukyvyn hyvällä tasolla.

Aiemminkin liipaisimella

Torvinen muistuttaa, että kuljetustuki on ainoa Suomen EU -liittymissopimuksessa hyväksytty yritystuki. Se ei kohdistu yrittäjäriskillä valmistetun tuotteen kustannuksiin eikä sitä pidetä kilpailua vääristävänä tukena.

Kuljetustukea puolustivat muun muassa Lapin Yrittäjät. Yrittäjäjärjestön mukaan tuen lopettaminen olisi ennenaikaista ja lyhytaikaista. Lapin Yrittäjien mukaan kuljetustuki kaventaa Lapissa jalostavan teollisuuden pitkistä välimatkoista johtuvaa kilpailullista eroa eteläisen Suomen ja Pohjois-Ruotsin yritysten kanssa. Lapissa kuljetustukea käyttävät muun muassa betoni-, puu- ja muovijalosteita valmistavat pienet ja keskikokoiset yritykset.

Kuljetustuki on ollut usein aiemminkin lakkautusuhan alla.

Kuljetustuen jatkuminen vaatii vielä eduskunnan päätöksen.

Lue seuraavaksi