Miestä jahdannut karhu juoksi päin mäntyä ja kuoli Ruotsin Taalainmaalla

Suomalainen petoasiantuntija pitää tapausta erikoisena. Karhut ovat tavallisesti ketteriä ja nopeita.

karhu
Puuhun juossut karhu ja Kent R Olsen
Kent R Olsenin ja kuolleen karhun kuva on monessa Ruotsin mediassa. Kent R Olsen, lähde SR Sveriges Radion nettiuutinen

Karhu päätti päivänsä erikoisella tavalla Keski-Ruotsin Taalainmaalla viime sunnuntaina. Metsästäjän perään lähtenyt karhu törmäsi yllättäen puuhun ja kuoli saman tien. Tapauksesta kertovat muun muassa Sveriges Radio (siirryt toiseen palveluun) ja Jaktjournalen.

Norjalainen 35-vuotias Kent R Olsen kertoo ruotsalaisessa Jaktjournalenissa (siirryt toiseen palveluun) olleensa pointterinsa kanssa metsästämässä lintuja Älvdalenin kunnassa Ruotsin Taalainmaalla. Yhtäkkiä koira oli rynnännyt kohti isäntäänsä, ja perässä oli tullut täysikasvuinen karhu. Tällöin mies oli astunut näkyville olettaen että karhu kääntyisi ja lähtisi pakoon.

Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan koira ja karhu juoksivat molemmat suoraan miestä kohti. Seuraavaksi mies kertoo vielä yrittäneensä pelotella karhua muun muassa huutamalla ja heiluttamalle haulikkoa päänsä päällä, mutta sekään ei auttanut. Sen sijaan karhu jätti koiran jahtaamisen ja hyökkäsi miehen perään, joka lähti juoksemaan pakoon.

Karhu oli aivan kintereillä

Olsen kertoo puikkelehtineensa puiden välissä ja pitäneensä näin karhun takanaan. Karhu ehti kuopaista miehen jalkoja takaa-ajon aikana. Jälleen yhden männyn ympäri juostuaan mies huomasi karhun yhtäkkiä lysähtävän maahan ja jäävän siihen makaamaan.

Mies uskoi karhun pyörtyneen eikä jäänyt odottelemaan että se virkoaisi. Hän juoksi noin kahden kilometrin matkan metsästä autolleen.

Tapauksesta ilmoitettiin viranomaisille. Noin satakiloinen naaraskarhu löytyi tapahtumapaikalta kuolleena. Lähemmissä tutkimuksissa sen niska vaikutti pehmeältä. Karhu oli mahdollisesti murtanut niskansa törmättyään puuhun. Kuolinsyy selvitetään eläinlääketieteellisessä tutkimuksessa.

Ei enää yksin metsään

Kent R Olsen kertoo olleensa shokissa kokemuksen jäljiltä.

– Olin aika varma että kuolen. Aiemmin olen säikähtänyt hirviä, mutta tämä oli pahempaa, mies sanoo Jaktjournalenissa.

Olsen oli kuitenkin takaisin metsällä jo maanantaina. Tällä kertaa isänsä kanssa.

– En mene enää yksin, vaan isän kanssa. Se oli ikävä kokemus.

Petotutkija: ainutlaatuinen tapaus

Petotukija, tutkimusprofessori Ilpo Kojola Luonnonvarakeskuksesta Rovaniemeltä pitää Ruotsin tapausta erikoisena ja ainutlaatuisena. Karhu, kuten muutkin luonnoneläimet ovat liikkeissään nopeita ja osaavat ketterästi väistää kohteita myös kovassa vauhdissa.

Kojolan tiedossa ei ole vastaavia tapauksia, joissa karhu olisi kuollut törmättyään puuhun. Kojola sanoo odottavansa mielenkiinnolla, mitä kuolleesta karhusta selviää eläinlääketieteellisissä tutkimuksissa.