Paperittomien terveyspalvelujen laajentamisesta jyrkät näkemyserot Helsingin valtuustossa: "Voi olla, että lähdetään kävelemään"

Pitäisikö kaupungin tarjota välttämätöntä terveydenhoitoa kaikille paperittomille vai ei? Kysymys jakaa näkemykset kaupunginvaltuustossa.

paperittomat
Diakonissalaitos paperittomat päiväkeskus
Diakonissalaitoksen paperittomille tarkoitetussa päiväkeskuksessa tarjotaan peruspalveluja, kuten peseytymis- ja ruuanlaittomahdollisuutta.Vesa Marttinen / Yle

– Viimeksi eilen täällä oli asiakkaita, jotka kertoivat, että he eivät olleet käyneet kahteen viikkoon edes suihkussa, kertoo Helsingin Diakonissalaitoksen yhteisötyöntekijä Suldaan Said Ahmed.

Hän puhuu paperittomista, eli henkilöistä joilla ei ole oleskelulupaa Suomessa. Monet heistä ovat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä, jotka eivät halua tai pysty palaamaan kotimaahansa.

Said Ahmed työskentelee Helsingin Diakonissalaitoksen Turvattomat-hankkeessa, jossa tarjotaan peruspalveluja, kuten peseytymis- ja ruunlaittomahdollisuuksia paperittomille ihmisille.

Hän on myös tuore Vasemmistoliiton kaupunginvaltettu, yksi niistä 85:stä, jotka päättävät syksyn aikana, ryhtyykö Helsinki tarjoamaan kaikille paperittomille perusterveydenhoitopalveluja.

Perussuomalaiset ja kokoomus vastustavat

Pormestari Jan Vapaavuoren kaupunkistrategiaesityksessä (siirryt toiseen palveluun) todetaan: Paperittomille henkilöille tarjotaan hätämajoitus ja kiireellinen terveydenhuolto nykykäytännön mukaisesti.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kuitenkin viime viikolla esittää terveyspalvelujen laajentamista koskemaan kaikkia paperittomia. Sekä strategia että lautakunnan päätös tulevat syksyn aikana kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Yle Helsinki kysyi suurimpien valtuustoryhmien puheejohtajilta ryhmien näkemyksiä linjaukseen.

– Kokoomuksen mielestä nykyinen linjaus, mikä on kirjattu myös pormestarin strategiaesitykseen, on hyvä. Eli oikeuksia ei pidä laajentaa, sanoo kokoomuksen Risto Rautava.

Vihreiden Otso Kivekäs muistuttaa, että strategia on tässä vaiheessa vain ehdotus.

– Me näemme lautakunnan ja apulaispormestari Vesikansan (vihr.) linjan hyvänä. Kaikille ihmisille Helsingissä pitää tarjota välttämättömät terveydenhuollon palvelut.

Vasemmistoliitto on samoilla linjoilla vihreiden kanssa.

– Sellaista kirjausta strategiassa, että paperittomien terveydenhuoltoa ei voitaisi laajentaa, emme tule hyväksymään. Me vaadimme, että strategiaan pitää jättää meille mahdollisuus laajentaa paperittomien terveyspalveluja, sanoo Anna Vuorjoki.

Perussuomalaisten Mika Raatikaisen mukaan ryhmä on tiukasti palvelujen laajentamista vastaan.

– Tässä on varmaan pari strategiakokousta vielä tulossa. Katsotaan mitä tapahtuu. Jos se ei miellytä meitä, voi olla että me ei olla koko strategiassa enää mukana. Lähdetään sitten kävelemään, eli ei allekirjoiteta tätä strategiaa.

SDP:n uudeksi ryhmänjohtajaksi keskiviikkona valitun Eveliina Heinäluoman mukaan ryhmässä ei tässä vaiheessa ole asiasta yhteistä mielipidettä.

– Olisi selkeintä, että asiaa ei linjata strategiassa vaan siitä käydään keskustelu valtuustossa, kun sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös sinne aikanaan tulee.

Demariryhmässä asiaan avoimen myötämielisesti suhtautuvia valtuutettuja on ainakin Thomas Wallgren.

Lautakunta puolusti laajempia palveluja

Sosiaali- ja terveyslautakunta näytti viikko sitten vihreää valoa paperittomien terveyspalvelujen laajentamiselle. Olennaisin muutos on, että kaupunki sitoutuu jatkossa antamaan paperittomille välttämättömän terveydenhoidon, kun tähän asti heille on annettu vain kiireellinen hoito.

Raskaana oleville ja lapsille on tarjottu nykyisinkin myös perusterveydenhoito ja neuvolapalvelut, ja uudistuksen myötä nämä palvelut sallittaisiin kaikille.

Helsingin on reagoitava tilanteeseen ja toimittava, koska suurin osa Suomen paperittomista on täällä.

Sanna Vesikansa

Sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestarin Sanna Vesikansan mukaan paperittomien terveyspalvelujen laajentamisesta on keskustelu kaupungin hallinnon ja luottamushenkilöiden kanssa useissa yhteyksissä.

– Helsingin on reagoitava tilanteeseen ja toimittava, koska suurin osa Suomen paperittomista on täällä.

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa asia tuli viikko sitten esille Leo Straniuksen (vihr.), Veronika Honkasalon (vas.) ja Thomas Wallgrenin (sd.) valtuustoaloitteen kautta.

Vesikansan mukaan muutoksen kustannuksia on vaikea ennustaa.

– On erittäin vaikea arvioida, mitä tämä tarkoittaisi rahallisesti. Tähän mennessä kaupungilla on kokemusta raskaana olevien paperittomien ja paperittomien lasten laajemmasta terveydenhoidosta, heitä on ollut hoidettavana muutamia kymmeniä, eli kyse on hyvin pienestä ihmismäärästä.

"Merkittävä kannanotto koko Suomessa"

Diakonissalaitoksen toimialajohtaja Marja Pentikäinen pitää Helsingissä käsillä olevaa päätöstä merkittävänä.

– Se on merkittävä ja tärkeä kannanotto koko Suomessa, että tällainen linja halutaan ottaa. Rohkeata ja vastuullista politiikkaa, mitä Suomessa tarvitaan nyt tämän asian tiimoilta. Ei panikoitumista, asioiden kieltämistä ja vihan nostamista ja vaan asioiden hoitamista asiallisesti.

Suldaan Said Ahmed on samoilla linjoilla.

– Ihmisarvon mukainen elämä kuuluu kaikille statuksesta riipumatta. Eikä mielestäni ole kenenkään etu, että täällä on ihmisiä, jotka ovat kaikkien palveluiden ulkopuolella. Myös turvallisuuden näkökulmasta on parempi, että kaikille ihmisille tarjotaan edes jotain peruspalveluja.

Korjattu kello 18.50 Suldaan Said Ahmedin puolueeksi vasemmistoliitto.