1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rauli Badding Somerjoki

"Jos et tee mulle omaa soolosingleä, niin ammun itseni haulikolla" – viisi pientä tarinaa Baddingista

Rauli Badding Somerjoen syntymästä on kulunut tasan 70 vuotta. Levytuottaja Juha Rantala muistelee suosikkilaulajan uran värikkäitä vaiheita. Jutun arkistovideot lähtevät käyntiin klikkaamalla kuvaa.

Rauli Badding Somerjoki

1

Dramaattisin lausein soolouralle

Suomalaisen rockin uranuurtajan sooloura alkoi legendaarisilla sanoilla, kun vuonna 1947 syntynyt Rauli Badding Somerjoki ilmoitti keväällä 1970 M.A. Nummiselle: "Kuule Mauri, jos et tee mulle omaa soolosingleä, niin mä ammun itseni haulikolla."

Badding ja Numminen olivat jo tuolloin vanhoja ystäviä.

– Ehkä se vaikutti ilmaisun radikaaliin muotoon. Tuskin Badding olisi noin mennyt vieraille levytuottajille sanomaan, toteaa pientä levy-yhtiötä pyörittävä Juha Rantala, joka kirjoittaa suomalaisartistien historiikkeja levyjen kansilehtisiin.

Dramaattisten alkusanojen takana on ujo ja hauras mies.

– Mitä olen jutellut miehen tunteneiden kanssa, niin rockimago promokuvissa vilisevine moottoripyörineen oli vierasta todelliselle Baddingille. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin ei hän osannut edes ajaa moottoripyörällä, vaikka niiden päällä poseerasikin, Rantala kertoo.

Numminen välitti ruudinkatkuisen viestin Love Recordsille, joka otti tehtävän hoitaakseen. Ensisingle Sulamit / Mun sormuksein näki päivänvalon toukokuussa 1970.

Badding: Sulamith / Tammerkoski (HLF:n Suomi-ilta). Ohjelmasta: Helsingin laulujuhlat. Suomi-ilta.

2

Debyyttialbumi floppasi

Vuonna 1971 julkaistu debyyttialbumi Synnyin rokkaamaan oli myyntilukujen valossa häkellyttävän epäsuosittu. Levyä myytiin vain 300 kappaletta.

– Se oli jopa epäkaupallisuudestaan tunnetun Love Recordsin mittareilla todella pieni määrä.

Siitä Rantaselle juolahtaa mieleen vertaus nykypäivään.

– Ympyrä on sulkeutunut. Samoissa rocklevyjen myyntimäärissä liikutaan tänään.

Baddingin ensimmäinen albumi floppasi Rantasen mukaan monesta syystä.

– Mitä kautta silloin olisi edes voinut lyödä läpi? Ei ollut rocklehdistöä. Radiossa ei soinut rock. Laajassa mittakaavassa rockia ei haluttu kuulla keikoillakaan.

Kokonaisuudessaan Synnyin rokkaamaan on Rantasen mielestä hieno avaus laulajan uralle.

– Onneksi tarina ei mene sillä kuuluisalla tavalla, että debyyttialbumi lyö läpi ja loppu-ura tehdään roskaa. En tiedä, moniko Badding-fani suuttuu tästä, mutta mielestäni tuotanto kehittyi ajan myötä, ja ennen kaikkea laulajan ääni kypsyi uran edetessä. Lauluista tuli omaperäisempiä.

Badding Iltatähdessä. Julkaistu: 6.11.1973

3

Kultavuosi ja suosion hiipuminen

1973. Se oli Rauli Badding Somerjoen kultainen vuosi. Koko Suomen ylivoimaisesti suosituin kappale oli Jarkko Laineen sanoittama Fiilaten ja höyläten, joka on sovitus Chuck Berryn Reelin' and Rockin' -kappaleesta.

Lisäksi Badding muun muassa esitti Syksyn sävelessä Matin ja Tepon hänelle kirjoittaman kappaleen Ja rokki soi. Vuoden lopulla kansalaisten rocknälkään vastattiin kokoelmalla Muotokuva 1.

Myös seuraava levy Näin käy rock & roll (1974) myi kultaa, mutta sen jälkeen suosio alkoi hiipua. Loppuvuonna 1975 julkaistu, aiempaa rauhallisempi albumi Sydän lämpöä täys jäi reilusti aiempien levyjen myynnistä.

– Aikalaismuistoja kun lukee, niin viesti on, ettei Badding ikinä oikein löytänyt itseään teini-idolina. Hän tunsi olonsa vieraaksi ja häntä pelotti.

Suosio ahdisti konkreettisesti. Jo vuonna 1973 Badding antoi Iltatähdessä enteilevän vastauksen kysymykseen, mikä susta tulee isona: "– Kuollut, pelkään."

Alkoholia kului ja parisuhde päättyi eroon vuonna 1976. Keikoille lähteminen oli työlästä.

Monet julkaisuhetkellä epäsuosituiksi jääneet kappaleet ovat kasvaneet ajan saatossa merkittäviksi suomalaisiksi kevyen musiikin klassikoiksi.

– Edes Paratiisi (levyltä Näin käy rock & roll) ei ollut hitti syntyessään. Siitä kasvoi klassikko ajan kanssa.

Kuinka SAK suhtautui Rauli Somerjoen ”fiilaamiseen ja höyläämiseen”, kysyi Iltatähti harvinaisessa haastattelussa vuonna 1973.

4

Toinen tuleminen

1970- ja -80-luvun taitteessa Badding julkaisi vähälle huomiolle jääneitä singlejä. Mainitsemisen arvoinen genrevaltaus oli humppa.

– Miehen taustan tietäen hän ei varmasti pyrkinyt käyttämään hyväksi humppa-aaltoa, kuten jotkut muut saattoivat tehdä. Baddingilla se oli vilpitöntä ihastusta tanssimusiikkia kohtaan.

Monien mielestä Badding oli edelleen Suomen ainoa oikea rocklaulaja. Rajoja rikkoessa riitti siis myös haasteita.

Kaupallinen ja laadullinen taso nousi 1980-luvun alussa, kun Badding aloitti yhteistyön Agents-yhtyeen kanssa. Badding ja Agents julkaisivat yhteensä kolme levyä, joista viimeisimmässä Agents esiintyi sopimussyistä nimellä The Young Beats.

Sinä aikana syntyi hittejä, kuten albumeiden nimikappaleetkin osoittavat: Ikkunaprinsessa, Tähdet, tähdet, Laivat.

– Kokonaisuuksina ne ovat laulajan parhaita levyjä. Vanhat, unohtuneet klassikot on onnistuttu kaivamaan esiin ja päivittämään hienoon muotoon, Rantala ylistää.

Vuonna 1986 julkaistu single Kun ei niin ei / Painu pois jäi Baddingin viimeiseksi hänen elinaikanaan julkaistuksi musiikiksi. Rauli Somerjoki kuoli 14. tammikuuta 1987 alkoholimyrkytykseen. Hän oli 39-vuotias.

Baddingin kautta aikain myydyin levy on vuonna 1999 julkaistu kokoelma Tässä Rauli, moi! Sitä on myyty 66 000 kappaletta.

Julkaistu: 4.1.1985 Ohjelmasta: Elvis Presley 50 v

5

Aamuöiseen sateeseen ja Suukko vain

Jutun viides kokonaisuus on Rantalan oma valinta Baddingin uralta. 1975 julkaistulle Sydän lämpöä täys -albumille päätyneet kappaleet Aamuöiseen sateeseen ja Suukko vain kertovat Rantalan mukaan siitä, kuinka levy-yhtiöt antautuivat Baddingille ja uskoivat hänen kykyihinsä. Kappaleiden suomennokset ovat Lauri Kojon käsialaa.

– Kojo esitteli ne levy-yhtiölle ajatuksella, että hän olisi itse levyttänyt kappaleet. Levy-yhtiöstä ehdotettiin, että suomennokset voisi antaa Baddingille.

Kappaleet lukeutuvat Rantalan mukaan tätä nykyä Baddingin kolmenkymmenen parhaan kappaleen joukkoon. Kojon oma levytysura alkoi myöhemmin nimellä Larry Kee. Rantalan mukaan tämä tuskin pisti pahakseen, että Badding sai hänen kynästään syntyneet suomennokset muutamaa vuotta aiemmin.

– Onhan se kunnia, jos suuri mestari haluaa levyttää omia sanoituksia. Oma tavoite levyttävänä artistina vain siirtyi eteenpäin.

Ohjelmasta: Lähikuvassa Rauli "Badding" Somerjoki
Lue seuraavaksi