1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venezuela

YK: Venezuelan demokratia hädin tuskin hengissä

YK:n ihmisoikeustoimisto syyttää tuoreessa raportissaan Venezuelan hallitusta mielenosoitusten tukahduttamisesta ja toisinajattelijoiden mielivaltaisista pidätyksistä.

Mielenosoittajia 12. elokuuta. Kuva: Nathalie Sayago / EPA

YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al Hussein varoittaa, että demokratia on rapautumassa nopeasti Venezuelassa.

Zeid toteaa, että vaikka kansa valitsi presidentti Nicolas Maduron, maan viimeaikaiset tapahtumat antavat tukea tunteelle, että sitä, mitä maan demokraattisesta elämästä on jäljellä ollaan tukahduttamassa.

– Se (demokraattinen elämä) on tuskin hengissä, jos enää ollenkaan, hän sanoo.

Ihmnisoikeuskomissaarin toimiston keskiviikkona julkaisemassa raportissa (siirryt toiseen palveluun) syytetään Venezuelan viranomaisia Maduron vastaisten kuukausia jatkuneiden mielenosoitusten tukahduttamisesta.

Raportin mukaan mielenosoitusten yhteydessä on käytetty liiallista voimaa ja mielenosoittajia sekä oletettuja poliittisia vastustajia on pidätetty mielivaltaisesti. Rikkomusten laajuus viittaa siihen, että toisinajattelun tukahduttaminen on politiikkana eikä kyse ole yksittäisten virkamiesten laittomista teoista, raportissa sanotaan.

Viranomaisten politiikkaa, jolla mielenosoituksiin on vastattu, on toteutettu oikeuksien ja vapauksien kustannuksella, YK toteaa.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Maduron vastaisissa mielenosoituksissa on viime kuukausina kuollut syyttäjien mukaan 125 ihmistä.

Huhtikuun alusta lähtien mielenosoituksiin liittyen on pidätetty yli 5 300 ihmistä. Yli 800 on yhä pidätettynä, YK kertoo.

Raportissa todetaan myös, että toimittajia ja muita median edustajia vastaan on toistuvasti hyökätty. Tarkoituksena näyttää olevan, etteivät he kirjoittaisi protesteista, YK arvioi.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lue myös:

Venezuelan edustajisto tahtoo oppositiojohdon oikeuden eteen maanpetoksesta

Yhdysvallat kielsi talousyhteistyön Venezuelan hallituksen kanssa

Hyperinflaatio nosti hinnat pilviin Venezuelassa: "Moni on täällä kuollut lääkkeiden puutteeseen" – Yle kävi syöksykierteeseen joutuneessa valtiossa

“Rukoilen, etteivät läheiseni joutuisi sairaalaan” – Pois muuttaneet venezuelalaiset kertovat, miten maa luhistui silmissä 

Venezuelan sotilaskapina on kukistettu

Tuleeko Venezuelasta nyt täysi diktatuuri? Neljä kysymystä kiistellyistä vaaleista