1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muotoilu

Vesi pois vessasta, valot sälekaihtimiin ja unikuutio työpaikalle – kotienkin on muututtava, kun maailma muuttuu

Askon Säätiön Home Revisited -kilpailussa etsitään rohkeita ideoita kotiin.

Yhteisasumista taiwanilaisittain. Kun väestönkasvu kiihtyy, ihmisten elinolot huononevat ja kullekin sallitaan vain pieni oma tila. Home Revisted -kilpailun satoa. Kuva: Xin-Ying Chen, Zi-Qin Cai, Zhong-Kai Zheng, Bo-Wen Cheng ja Shang-Yun Cheng / Askon Säätiö

Muotoilija Hannu Kähönen makustelee sanaa koti.

– Kyllä kodin pitää olla turvapaikka kaikille perheenjäsenille. Paikka, jossa sydän on.

Hannu Kähönen on tuomaroimassa kilpailua, jossa etsitään uusia innovaatioita koteihin.

Askon Säätiön 50-vuotisjuhlan kunniaksi käynnistettyyn kansainväliseen Home Revisited -suunnittelukilpailuun saapui yli 150 ehdotusta 20 eri maasta, puolet niistä Suomesta. Kilpailun viimeiseen vaiheeseen on valittu 10 finalistia, joista kolme palkitaan. Pääpalkinto on 30 000 euroa.

Globaalit myllerrykset tuntuvat myös kodin seinien sisäpuolella. Kodissa ei välttämättä enää edes asu perinteinen ydinperhe.

– Uusperheet ovat tulleet jäädäkseen. Ja, kun kaupunkeihin muuttaa yhä enemmän väkeä, asuinneliöt henkilöä kohden vähenevät entisestään, sanoo Kähönen.

Tulevaisuuden matkatyöläinen voi levätä Cubiculum-lepotilassa työpaikallaan. Kristiina Kuusiluoman ja Martino De Rossin suunnittelemassa lepokuutiossa ei ole teknologiaa - ladattavaa led-lyhytä lukuunottamatta - ja se on rakennettu luonnon materiaaleista. Kuva: Kristiina Kuusiluoma ja Martino De Rossi / Askon Säätiö

Kotien seiniä koettelee myös se, että väestö vanhenee, eivätkä vanhukset pärjää yksin kodeissaan. Yksi kilpailuun tulleista ehdotuksista pohtii, miten samaan asumismoduuliin voisi yhdistää yksityisiä ja yhteisiä tiloja. Yhteiskäyttötilat ovat yksi ratkaisu tilapulaan. Kukaan ei tarvitse vaikkapa vierashuonetta koko ajan, mutta sellainen on kuitenkin mukava olla olemassa. Useamman perheen yhteisessä oleskelutilassa olisi aina seuraa ja syntyisi uudenlaista kanssakäymistä.

– Kodin tilojen muunneltavuutta pohdittiin toki jo esimerkiksi 1950-luvun funktionalismissa. Nyt vaan astutaan askel pidemmälle.

8 FAMILIES, ONE SOUL ”8 perhettä, yksi sielu” pyrkii murtamaan kotitalouksien väliset rajat. Tilaratkaisu perustuu taiwanilaisen Hakka-kansan perinteiseen Tulou-arkkitehtuuriin eli pihapiirissä sijaitseviin savirakennuksiin. Pihapiiri koostuu sekä yksityis- että yhteistiloista, joissa taloudet voivat toimia omassa rauhassa tai yhdessä tilanteen mukaan. Kuva: Xin-Ying Chen, Zi-Qin Cai, Zhong-Kai Zheng, Bo-Wen Cheng ja Shang-Yun Cheng / Askon Säätiö

Tasakatoilla voi viljellä ja tuottaa energiaa

Tulevaisuuden kodeista piirtyy median kautta kuva teknologian hallitsemista tiloista.

– Digitalisaatio on tullut voimalla mukaan kotien suunnitteluun ja toimintaan. Ratkaisuja pohditaan sekä olemassa oleviin että uudisrakennuksiin. Teknologian integrointi on tietysti yksinkertaisinta silloin, kun rakennetaan uutta, sanoo Kähönen.

Kilpailuun tulleissa innovaatioissa esitellään muun muassa näyttönä toimivaa pöytälevyä, valaisimina ja energiankerääjinä toimivia sälekaihtimia, vedetöntä wc:tä ja ikkunaa, joka toimii älykkäänä kasvatusalustana.

DROV Drow-älyikkuna mahdollistaa ruuantuotannon ja Drone-lähetysten vastaanottamisen. Drowssa on käytetty luonnonmateriaaleja. Se toteuttaa muinaista permakulttuurin periaatetta, jossa ruokaa tuotetaan mahdollisimman lähellä kotia. Samalla se käyttää hyväkseen nykyaikaista teknologiaa. Kuva: Miki Sordi ja Tehilah Auramo / Askon Säätiö

– Paras tulos saadaan yleensä aikaan, kun teknologia, arkkitehtuuri ja muotoilu toimivat yhteen.

Teknologiaa pyritään käyttämään kodeissa myös energiansäästöön.

– Energiaa tarvitaan toki yhä, mutta se pitäisi tuottaa puhtaammin. Maailmalla puhutaan paljon verkostoista vapaasta energiasta, jossa tarvittava energia tuotetaan itse.

Hannu Kähönen työskentelee Creadesign-yrityksensä kautta paljon Kiinassa. Siellä näkee paljon aurinkokennoja ja kasvimaita katoilla. Tarve on jo ajanut ihmiset käyttämään tasakattoja hyväkseen.

– Näen, että katoille rakentaminen tulee lähitulevaisuudessa yhä tärkeämmäksi, Kähönen tuumii.

Suunnittelijat jännittävät byrokratiaa

Hyvien ideoiden jalostaminen toimiviksi kaupallisiksi tuotteiksi on ehkä haastavampaa, kuin innovaatioiden kehittely. Suomessa valtiovalta tukee yritystuilla jo olemassa olevaa tuotantoa. Uudet innovaatiot tarvitsisivat rahoittajaa, jolla on rohkeutta ja riskinottokykyä. Home Revisited -kilpailun voittajaehdotusten etenemistä tuotantoon pyritään auttamaan monin tavoin. Suunnittelijoita ja mahdollisia sijoittajia saatetaan yhteen. Lisäksi suunnittelijat saavat tukea ja neuvoja.

OFF Likaantumaton näppäimistö sai alkunsa siitä, että tutkimusten mukaan tietokoneen näppäimistössä voi olla viisi kertaa enemmän bakteereja kuin WC-istuimessa. OFF on valmistettu HQ-muovista erikoismuottimenetelmällä. Kuva: Marco Oljaca / Askon Säätiö

– Moni suunnittelija pelkää byrokratiaa. Se on turhaa, sillä byrokratian selättämiseen kyllä löytyy neuvoja ja opastusta. Sen sijaan Suomessa tarvittaisiin innovaatioille paljon enemmän rahoitusta julkisen tuen ulkopuolelta, Kähönen perää.

Home Revisited -voittajat julkistetaan keskiviikkona 6. syykuuta ja finalistitöistä järjestetään näyttely Helsinki Design Weekillä 7.-17. syyskuuta.

Kaikkiin finalisteihin voi tutustua täällä (siirryt toiseen palveluun).