1. yle.fi
  2. Uutiset

Kovia syytteitä Hok-Elanto -lahjontajutussa – entiselle kiinteistöjohtajalle vaaditaan vankeutta ja menettämään liki 800 000 euroa

Syyttäjä vaatii tuomioita 20 ihmiselle tai yritykselle.

HOK-Elanto
HOK-Elanto Kärjäoikeuden valmisteleva istunto
Antti Kolppo / Yle

Syyttäjä vaatii HOK-Elanto -lahjontajutussa useille ihmisille kovia tuomioita erilaisista lahjontarikoksista.

Syytteinä on muun muassa lahjominen elinkeinotoiminnassa, törkeä lahjominen elinkeinotoiminnassa, törkeä kirjanpitorikos, lahjuksen ottaminen elinkeinotoiminnassa ja avunanto törkeä lahjuksen ottamiseen elinkeinotoiminnassa.

HOK-Elannon entiselle kiinteistöjohtaja Jari Leivolle kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi vaatii tuomioita lahjuksen ja törkeän lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa. Syyttäjä esittää Leivolle seuraamukseksi vankeusrangaistusta. Lisäksi syyttäjä vaatii Leivoa menettämään itselleen tai perheenjäsenilleen vastaanottaman edun – 797 127 euroa.

Leivo kiistää syyllistyneensä lahjuksen ottamiseen elinkeinotoiminnassa tai törkeän lahjuksen ottamiseen elinkeinotoiminnassa. Leivo pitää häneltä vaadittuja korvauksia virheellisinä, perustettomina ja kohtuuttomina.

Yhteensä syyttäjä vaatii rangaistusta 20 henkilölle tai yritykselle. Myös muut syytetyt kiistävät syytteet.

Käräjäoikeuden medialle toimittamaa materiaalia mm. haastehakemusten, vastausten ja todistelun muodossa on useita satoja sivuja. Syyttäjän seuraamuskannanotot ovat suurimmaksi osaksi vankeusrangaistuksia. Lisäksi syyttäjä esittää yrityksille yhteisösakkoja 40 000 eurosta aina 300 000 euroon.

Keskusrikospoliisi sai poikkeuksellisen laajan lahjustutkinnan valmiiksi toukokuussa. Esitutkintaa tehtiin vuodesta 2012 lähtien, ja jutun esitutkinta-aineisto on noin 16 000 sivun suuruinen.

Täydennetty kello 18.51 tiedoilla syytteistä.

Lue myös:

Poikkeuksellisen laaja lahjustutkinta valmistui – HOK-Elannon entistä johtohenkilöä epäillään miljoonarikoksesta

Lue seuraavaksi