Leppävirralta löytyneestä kuolleesta lepakosta löytyi uusi aiemmin tunnistamaton rabiesvirus

Lepakoihin ei tulisi koskea paljain käsin. Lemmikkien ja kotieläinten rabiesrokotukset kannattaa myös tarkistaa.

lepakot
Lepakko näyttelykuvassa
Kuvan lepakko ei liity tapaukseen.Siru Päivinen / Yle

Leppävirralta Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan tutkittavaksi toimitetusta lepakosta on löytynyt lepakko-rabiesta. Alustavien tutkimuksien mukaan nyt löydetty rabies on uusi, maailmalla aiemmin tunnistamaton viruslaji. Kyseessä oli viiksisiippa-nimellä tunnettu lepakko.

– Kyseessä on sellainen virus, jota ei ole kukaan vielä kuvannut. Meillä on vasta alustavia tuloksia. Kun saamme enemmän tuloksia ja tietoa, pystymme paremmin arvioimaan asiaa, kertoo laboratoriopäällikkö, erikoiseläinlääkäri Tiina Nokireki Evirasta.

Nokireki suosittelee, että lepakkoon ei tulisi koskea paljain käsin. Jos lepakon kanssa on joutunut kosketuksiin, on syytä hakeutua lääkäriin, ellei varmasti voida sulkea pois puremaa, naarmua tai limakalvoaltistusta. Lepakoissa esiintyvät rabiesvirukset tarttuvat erittäin huonosti suoraan ihmisiin.

Eläinten rokotukset kannattaa tarkistaa

Evira suosittelee yleisesti myös kaikkien koirien, kissojen ja muiden kotieläinten rokottamista rabiesta vastaan. Suosituksella on lähinnä haluttu torjua metsäraivotaudin tulemista Suomeen, mutta rokote antaa myös suojaa lepakkorabiesta vastaan.

Voimassaolevat rokotukset eläimillä kannattaa tarkistaa. Lisäksi rakennukset kannattaa suojata niin, ettei lepakoita pääse sisälle, esimerkiksi tekemään päiväpiiloja tai talviasumuksia.

Ihmisille rokotetta ei anneta rutiininomaisesti. Poikkeus tehdään niiden henkilöiden kohdalta, jotka töissään tai harrastuksissaan ovat tekemisissä lepakoiden tai rabiesvirusten kanssa.

Lepakkorabiesta löytynyt Suomesta ennenkin

Suomessa on esiintynyt aikaisemminkin lepakkorabiesta, tosin eri tyyppistä, mitä nyt löydetyssä lepakossa. EBLV 2-tyypin rabiesta on löydetty Turun seudulta Inkoosta. Tiina Nokireki suosittelee suhtautumaan kaikkiin lepakoihin niin, että ne ovat mahdollisesti rabies-viruksen kantajia.

Tutkijalla ei ole vielä tietoa siitä, kuinka suurella alueelta nyt löydettyä lepakkorabiesta voi löytyä, mutta käytännössä virusta voi löytyä mistä tahansa alueelta, missä on lepakoita.

Lepakot voivat kantaa virusta ilman, että ne sairastuvat. Joskus osa lepakoista myös sairastuu rabiekseen. Oireet ovat samat, jos lemmikki sairastuu rabiekseen. Rabiesta on kaksi muotoa, oireet näyttäytyvät muuttuneena käytöksenä.

Aggressiivisessa muodossa eläin saattaa hyökätä kimppuun tai hyökkäillä jotakin esinettä kohti. Toinen muoto on rauhallinen, jolloin eläin on enemmän poisvetäytyvä. Molempien tautimuotojen kohdalla virus johtaa kuolemaan.