1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rasvaton maito

Maitoala tyrmää nettikeskustelujen huhut: "Rasvatonta maitoa ei värjätä"

Monissa kunnissa lapsille tarjottava koulumaito on muuttunut rasvattomaksi, ja osa vanhemmista vaatii lapsilleen rasvaista maitovaihtoehtoa.

Rasvatonta maitoa ei värjätä meijerissä, vakuuttavat asiantuntijat. Kuva: Pekka Sipilä / Yle

Rasvattoman maidon terveellisyydestä käytävässä keskustelussa liikkuu paljon vääriä tietoja, sanoo Maito ja terveys -yhdistys (siirryt toiseen palveluun).

Yksi asiasta leviävissä nettikeskusteluissa tuttu ja usein toistettu huhu on, että rasvattomaan maitoon lisättäisiin meijereissä väriainetta. Huhun mukaan maito on rasvan poistamisen takia niin harmaata, että kukaan ei suostuisi juomaan sitä ilman värjäystä.

Maito ja terveys -yhdistyksen viestintäpäällikkö, ravitsemusasiantuntija Katariina Lallukka tyrmää kuulopuheen. Hän sanoo, että maitoon ei meijerissä lisätä mitään muuta kuin D-vitamiinia.

– Kotikeittiössä voi verrata, että erilaisissa maidoissa on pieni väriero. Rasvan väri tuo pienen keltaisuuden täysmaitoon, kun taas rasvaton maito on läpikuultavampi, hieman sinertävään vivahtava väriltään, Lallukka sanoo.

Makumieltymykset eroavat

Keskustelu rasvattomasta maidosta on Katariina Lallukan mukaan ryöpsähtänyt sen jälkeen, kun useat kunnat ovat siirtyneet tarjoamaan koululaisille pelkästään rasvatonta maitoa. Tämä on saanut osan vanhemmista vaatimaan lapsilleen tarjolle myös rasvaista maitoa entiseen tapaan.

Rasvaton maito sopii suomalaislapselle hyvin, mutta toivoisin, että koulut voisivat pitää ruokaloissa vaihtoehdon.

Katariina Lallukka

Muun muassa Porin kaupunki on äskettäin luopunut rasvaisten maitovaihtoehtojen tarjoamisesta koululaisille. Taustalla ovat uudet ravitsemussuositukset (siirryt toiseen palveluun) ja EU:n koulumaidolle maksaman tuen ehtojen muutokset. Lallukka sanoo, että vanhemmat voivat luottaa ravitsemussuosituksiin.

– Rasvaton maito sopii suomalaislapselle hyvin, mutta toivoisin, että koulut voisivat pitää ruokaloissa vaihtoehdon. Makuasiat ovat mutkikkaita. Itsekin tiedän lapsena rasvaisempaa maitoa juoneena ja rasvattomaan maitoon opetelleena, että maku on erilainen. Toki uuteen makuun tottuu nopeasti, Lallukka sanoo.

Maito ja terveys (siirryt toiseen palveluun) on asiantuntijaorganisaatio ja kansanterveysjärjestö, joka muun muassa seuraa alan tutkimusta ja julkaisee aineistoa. Se nojaa valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksiin eikä ole sidoksissa tuotemerkkeihin. Sen taustalla on maitoalan toimijoiden lisäksi useita kansalaisjärjestöjä ja valtion virastoja.