Vihreät karsisivat yritystukia ja lisäisivät opinto-ohjausta peruskoulun päättäville

Vihreät ovat huolissaan siitä, että toisen asteen koulutuksesta kertyy perheille liian kallis lasku.

politiikka
Touko Aalto ja Krista Mikkonen Vihreän eduskuntaryhmän kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä.
Touko Aalto ja Krista Mikkonen Vihreän eduskuntaryhmän kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.Anni Reenpää / Lehtikuva

Vihreät vaativat, että hallitus leikkaa yritystukia parhaillaan meneillä olevassa budjettiriihessään.

Vihreiden eduskuntaryhmä painotti kesäkokouksessaan, että selvitysten mukaan suuri osa yritystuista ei lisää suoraan yritysten kilpailukykyä. Vihreät puuttuisi esimerkiksi teollisuuden energiaverojen palautuksiin, päästöhuutokaupan kompensaatioihin ja kaivosten alennettuun sähköverokantaan.

– Teollisuuden energiaverojen palautukset ovat suuruusluokkaa 200 miljoonaa. Se on samaa luokkaa kuin mitä ammatillisesta koulutuksesta on leikattu, vertasi vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

– Rahan suuntaaminen ammatilliseen koulutukseen olisi tulevaisuuden näkökulmasta fiksumpaa kuin ylläpitää tukea, josta teollisuus ei tutkimusten mukaan edes hyödy.

Hyvätuloisille ei uutta "kädenojennusta"

Puolue vaatii myös, että hallitus pitää varakkaiden veroja kiristävän solidaarisuusveron alarajan nykyisellä tasollaan. Puheenjohtaja Touko Aallon mukaan on täysin väärä signaali, jos hyvätuloisille tehdään "taas uusi kädenojennus".

– Viestimme on, että kaikille suunnattujen veronkevennysten aika on oikeastaan vasta siinä vaiheessa, kun pienituloisten asemaan on saatu helpotuksia, eli etuudet on sidottu indeksiin ja lomarahojen leikkauksesta on päästy eroon.

Aalto painotti, että taustalla ovat jo neljän miljardin euron menosopeutukset ja miljardin veronkevennykset, joista suurimman hyödyn ovat saaneet kaikkein hyvätuloisimmat.

– Se on lähtökohta, josta kaikkia budjettiriihen päätöksiä pitää katsoa.

Kotihoidontuen tasoon puuttuminen ei riitä

Krista Mikkosen mielestä ilon aihe on se, että hallituksella on valmiuksia puuttua perhevapaisiin. Vihreille eivät kuitenkaan riitä muutokset, joihin uudistukseen nihkeimmin suhtautuneet hallituspuolueet Sininen eduskuntaryhmä ja keskusta ovat valmiita julkisuudessa olleiden tietojen perusteella.

– Ei auta jos kotihoidontuen tasoon vain puututaan jollain tavalla, mutta ei mietitä sen pituutta tai miten saataisiin lisää ansiosidonnaista perhevapaarahaa, sanoo Mikkonen.

– Käytännössä monet perheet eivät voi olla pienempien lasten kanssa pidempään kotona, jos tuki ei ole riittävän suuri.

Mikkosen mukaan hallitus on tehnyt päivähoidon leikkauksilla paljon hallaa, ja ryhmäkokojen suurentaminen ja subjektiivisen päivähoidon rajaaminen näkyy arjessa.

– Uutiset esimerkiksi Vantaalta, että työttömien lapsille on perustettu omia ryhmiä, ovat vihonviimeisiä.

Vihreät panisi lisää rahaa tukiohjaukseen

Vihreät esittävät tukiopinto-ohjausta peruskoulun päättäville, jotta entistä harvempi nuori jäisi pelkän peruskoulun varaan ja keskeyttämiset toisella asteella eivät kasvaisi. Touko Aallon mukaan tukiohjauksen hintalappu pyörii 10–12 miljoonan euron tienoilla.

– Pienilläkin panoksilla päästäisiin auttamaan, sanoo Mikkonen.

Vihreät antaisi lisää rahaa myös ammattikouluille, ettei nuorten tarvitsisi keskeyttää koulua, koska perheellä ei ole varaa tarvikkeisiin.

– On viitteitä siitä, että vaikka meillä on maksuton toisen asteen koulutus, niin käytännössä lukiokirjoista ja –materiaaleista sekä ammattillisen koulutuksen kokkiveitsistä ja parturisaksista kertyy kallis lasku perheille.