Jari Aarnio Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnasta: "Kaikki on ollut koko poliisihallinnon tiedossa"

Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan tutkiminen alkoi Jari Aarnion rikosvyyhden selvittelyn yhteydessä. Nyt korkea-arvoisia poliisijohtajia epäillään virkarikoksesta tietolähdetoiminnan valvomisessa.

Jari Aarnio
Jari Aarnio
Jari AarnioJuha Kivioja / Yle

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio kertoi tiistaina Vantaan vankilassa omana näkemyksenään Ylelle, että koko poliisihallinto tiesi, miten tietolähdetoimintaa huumeyksikössä hoidettiin.

Syyttäjä epäilee korkea-arvoisia poliisijohtajia siitä, että he ovat laiminlyöneet tietolähdetoiminnan valvonnan Helsingin poliisilaitoksella.

Syyttäjän mukaan esitutkinnan perusteella on syytä epäillä muun muassa, että tietolähteinä toiminneita henkilöiden ei rekisteröity asianmukaisesti Helsingin poliisilaitoksella vuosien 2008-2013 aikana.

Aarnio sanoo, että huumepoliisi ei ollut poliisilaitoksella mikään irrallinen saareke, jossa tehtiin jotain poikkeavaa tietolähdetoimintaa.

– Kaikki on ollut koko poliisihallinnon tiedossa, miten Helsingin huumepoliisi tietolähdetoimintaa hoitaa.

Aarnion mukaan johto ei arvostellut asioiden hoitoa.

Aarnio yksi epäillyistä

Aarnio toimi huumepoliisin päällikkönä lähes koko sen ajan, jolta esitutkintaa on tehty, lukuunottamatta puolen vuoden virkavapautta syksystä 2010 keväseen 2011. Marraskuussa 2013 hänet vangittiiin vakavien rikosepäilyjen vuoksi.

Esitutkinta tietolähdetoiminnasta alkoi tämän jälkeen, kun silloinen sisäministeri Päivi Räsänen teki tutkintapyynnön Valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Aarnio on yksi kuudesta tietolähdejupakassa epäillyistä.

Syyttäjä epäilee hänen poistaneen virkavelvollisuuksensa vastaisesti Helsingin poliisin tietolähderekisteristä tietolähteiden tiedot ja määränneen, että uusia tietolähteitä ei enää rekisteröidä.

Tietolähdetoimintaa koskeva esitutkintapöytäkirja on toimitettu kaikille asianosaisille loppulausuntoja varten.

Jari Aarniota avustava asianajaja Riitta Leppiniemi kertoo saaneensa pöytäkirjan keskiviikkona, mutta ei halua kommentoida asiaa Aarnion osalta.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet rikosepäilyt.