1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hurrikaani Harvey

Toimittajalta: Jokavuotista vedenpaisumusta todistamassa

Amerikkalaiset eivät ole ottaneet tarpeeksi opiksi vuoden 2005 hirmumyrsky Katrinasta, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Hurrikaani Harvey
Texasin kansalliskaarti pelastaa veden varaan joutuneita ihmisiä.
Texasin kansalliskaarti pelastaa veden varaan joutuneita ihmisiä.Tannen Maury / EPA

*HOUSTON TEXAS *Päivälleen 12 vuotta sitten seisoin New Orleansin ohitustien sillalla ja katselin järkyttyneenä ympärilleni.

Onnettomuuden annettiin tapahtua, vaikka asiantuntijat olivat varoittaneet siitä jo 40 vuotta: 17. kadun pato oli liian heikko kestääkseen kaupunkiin saapuvaa neloskategorian hurrikaania.

Edessäni siinsi parin kilometrin päässä New Orleansin vanhakaupunki, joka on rakennettu kukkulalle. Se välttyi siksi tulvilta. Muuten ympärilläni oli vedenpaisumus.

Asuinkorttelit vasemmalla ja oikealla olivat useita metrejä nousseen veden vallassa. Rakennusten katoilla oli ihmisiä, joita muutama pelastusvene nouti turvaan.

Katrina oli kaikkien aikojen pahin luonnonkatastrofi Yhdysvalloissa. Yli 1 500 ihmistä kuoli. Aineelliset tuhot olivat ainakin 80 miljardin euron suuruiset.

New Orleans ei ole palautunut entiselleen. Se menetti lähes koko yhdeksännen kaupunginosansa, joka on rakennettu suomaalle merenpinnan alapuolelle.

Sekä liittovaltion että osavaltion hallinto tyrivät pahasti pelastustöissä. Kesti neljä päivää ennen kuin ne saatiin edes käyntiin. Presidentti George W. Bush vaikutti autuaan tietämättömältä koko katastrofista.

*Donald Trump on toista maata. *Hän on twiitannut alusta alkaen Harvey-myrskystä ja pelastustoimista, luvannut Texasille kaiken mahdollisen avun ja käynyt paikan päällä Texasissa.

Texas varautui Harvey-myrskyyn paremmin kuin yhteenkään aiemmista, mikä on pelastanut runsaasti ihmishenkiä. Paikallisten pelastustyöntekijöiden käytössä on suuret resurssit. Paikalle on tullut myös muualta tuhansia avustusjärjestöjen työntekijöitä ja itsenäisiä auttajia.

Texasiin tuodaan telttoja, kontteja ja erilaisia asumuksia kotinsa menettäneille. Se on hienoa, mutta myös traagista: Houstonissa asuu edelleen tuhansia Katrinaa New Orleansista paenneita.

Jotkut ovat joutuneet kokemaan vedenpaisumuksen toisen kerran elämässään ja nukkuvat nyt lattialla evakuointikeskuksessa tietäen, että edessä voi olla useita vuosia konttiasumista.

Ellei jo ensi vuonna tule uutta myrskyä, joka vie kontit mukanaan.

Moni asia on edistynyt Katrinan ajoista, mutta perusongelmat pysyvät. Myrskyt ovat muuttuneet aiempaa tuhoisammiksi siksi, että Meksikonlahden vesi on lämmennyt - keskimäärin ainakin yhden celsiusasteen.

Se on ihmisen aiheuttamaa. Viime vuosi oli Yhdysvaltain tähän asti lämpimin. Myös saasteet nostavat meren lämpötilaa.

Myrsky kerää sitä enemmän voimaa mitä lämpimämpää vesi alla on ja aiheuttaa ankaria sateita.

Harvey on ollut erikoinen myrsky juuri pitkään jatkuvien rankkasateiden takia. Texasin tulva-alueilla asuu 6,5 miljoonaa ihmistä. On laskettu, että viikon aikana heistä jokaista kohti on satanut vettä ainakin neljä miljoonaa litraa vettä.

Myrskyt iskevät maihin ankarina, koska luonnon muodostamia puskureita on tuhottu. Texasissa on hakattu metsiä. Louisianassa on tärvelty ainutlaatuinen, lähes Etelä-Suomen kokoinen rämealue.

Meri valtaa tuota aluetta koko ajan lisää. Räme oli alunperin makeaa vettä, mutta nykyisin se on kokonaan meriveden vallassa. Rämettä on ruopattu ja siihen on kaivettu laajoja putkistoja öljy- ja kaasuteollisuutta varten.

Sinne on istutettu ekosysteemiin kuulumattomia eläimiä, kuten majavia, jotka ovat syöneet aluskasvillisuutta. Seurauksena on, että hirmumyrsky pääsee hirvittävällä voimalla syvälle sisämaan puolelle.

Siellä on rakennettu heppoisasti ja liian lähelle vesistöjä. Pienikin tulva työntää vettä talojen ovista sisään.

Viemäriverkostoissa on parantamisen varaa.

Vesisade on nyt loppunut Houstonissa, mutta täällä pelätään vielä samanlaista näkymää kuin mitä olin todistamassa New Orleansissa 12 vuotta sitten.

Kaksi patoa kaupungin ulkopuolella on joutunut veden noustessa koville. Niidenkin kestävyydestä asiantuntijat ovat varoittaneet jo pitkään.