Hyppää sisältöön

Metsänomistajien miljoonavaateet kaatuivat – oikeus antoi ensimmäiset tuomionsa suuressa puukartellijutussa

Metsäyhtiöiden mielestä kartelli oli vain tietojen vaihtoa, joka ei heijastunut puun myyntihintaan.

Vahingonkorvauskanteiden siemen kylvettiin jo vuonna 2009, jolloin markkinaoikeus katsoi, että Metsäliitto, Stora Enso ja UPM-Kymmene ovat syyllistyneet hintatietojen vaihtoon raakapuun hankinnassa vuosina 1997–2004. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Helsingin käräjäoikeus on ensimmäisissä ratkaisuissaan hylännyt kahdeksan metsänomistajan vahingonkorvauskanteet tehdyistä puukaupoista suurten metsäyhtiöiden kanssa. Yksityiset metsänomistajat olivat kanteissaan väittäneet, että metsäteollisuusyritykset olivat maksaneen raakapuusta alihintaa ja vaatineet sen johdosta vahingonkorvauksia Metsäliitolta, Stora-Ensolta ja UPM-Kymmeneltä.

Metsänomistajien puuhamies Reijo Lahtonen on harmissaan oikeuden päätöksestä.

– Rehellinen on oltava ja kyllähän se harmittaa. Mutta sen voin sanoa ihan vilpittömästi, että ei tullut yllätyksenä.

Käräjäoikeus on hylännyt kanteet ja velvoittaa kantajat korvaamaan yritysten oikeudenkäyntikulut täysimääräisinä. Käräjäoikeus on katsonut jääneen näyttämättä, että 1997-2004 toiminut kilpailunrajoitus olisi aiheuttanut taloudellista vahinkoa metsänomistajille.

Tuomiot perustuvat käräjäoikeudessa vastaanotettuun laajaan todisteluun ja esitettyihin taloustieteellisiin selvityksiin. Käräjäoikeus on ollut yksimielinen ratkaisujen lopputuloksesta. Äänestys koskee ratkaisun perusteluja.

12 miljoonan euron vaatimukset

Metsänomistajien mukaan metsäyhtiöiden kartellista koitui heille miljoonien eurojen tappiot puun alihinnoittelun takia vuosina 1997-2004.Vaatimukset kohosivat  yhteensä 11,5 miljoonaan euroon.

Stora Enson näkemyksen mukaan käräjäoikeuden ratkaisu on oikea. Tiedotteessaan Stora Enso kiistää aiheuttaneensa vahinkoa metsänomistajille. Jo aiemmin metsäyhtiöt ovat todenneet, että kyse on ollut vain  tietojen vaihdosta, jolla ei ollut heijastusta myyntihintoihin. Niiden mukaan tavoitteena oli tasainen puuvirta tehtaille.

Käräjäoikeus on ilmoittanut antavansa loput tuomiot ns. Suuri Savotta -ryhmään kuuluvien yksityisten metsänomistajien kanteiden osalta tämän vuoden loppuun mennessä. Suuri Savotta -ryhmän 486 metsänomistajan vaatimusten pääomamäärä on yhteensä noin 11,5 miljoonaa euroa

Korvauksia vaati kaikkiaan 486 yksityistä metsänomistajaa. Asioiden suuren lukumäärän vuoksi tuomioiden antaminen jaksotetaan niin, että loput tuomiot tullaan antamaan tämän vuoden loppuun mennessä.

Korvauksia peränneitä metsänomistajia oli aiemmin paljon enemmän. Osa kanteista on tippunut matkan varrella pois vanhentuneina ja osa metsänomistajista luopui kanteesta muista syistä. Vajaat 30 metsänomistajaa tarttui metsäyhtiöiden vuoden takaiseen tarjoukseen, jossa yhtiöt pyysivät metsänomistajia maksamaan niille oikeudenkäyntikuluja 4 309 euroa. Vastineeksi luvattiin, että rahavaatimukset jäävät siihen.

Lahtosen mukaan nyt saatujen päätösten osalta ei ole tehty ratkaisuja siitä, viedäänkö tapauksia ylempiin oikeusasteisiin.

– Ei missään nimessä osaa vielä sanoa miten tässä edetään. Katotaan ne kaikki tuomiot ja sen jälkeen rauhassa mietitään mikä on järkevin tapa.  

Myös Metsähallitus hävisi

Käräjäoikeuden tänäinen päätös on linjassa reilun vuoden takaisen Metsähallituksen korvauskanteen kanssa. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kesäkuussa 2016 Metsähallituksen vaatimuksen 159 miljoonan euron vahingonkorvauksista puukartellin kauppahintoja alentaneesta vaikutuksesta. Korvauksia vaadittiin Stora Ensolta, Metsäliitolta ja UPM-Kymmeneltä eli  samoilta yhtiöiltä kuin nyt metsänomistajien kanteessa. Metsähallitus on valittanut päätöksestä hovioikeuteen. Metsähallitus on suurin yksittäinen raakapuun myyjä Suomessa.

Myös 32 kuntaa on lähtenyt oikeusteitse peräämään noin kuuden miljoonan euron vahingonkorvauksia kartelliyhtiöiltä vuosien takaisista puukaupoista. Oikeuden päätös saadaan näillä näkymin syyskuun lopulla.

Vahingonkorvauskanteiden siemen kylvettiin jo vuonna 2009, jolloin markkinaoikeus katsoi, että Metsäliitto, Stora Enso ja UPM-Kymmene ovat syyllistyneet hintatietojen vaihtoon raakapuun hankinnassa vuosina 1997-2004.

_Täydennys kello 11.25: Lisätty Stora Enson näkemys yhtiön tiedotteesta. _

.
.