1. yle.fi
  2. Uutiset

Poromiehet: Hirvien kiimarauhan aikana koiratkin pois metsistä – ei edes haukkukokeita

Poronhoitajat edellyttävät, että hirvien kiimarauha keskeyttää myös hirvikoirien haukkukokeet ja muut koulutukset metsissä.

metsästys
Hirvikoira kaadetun hirven vieressä. Taustalla metsästäjien jalkoja.
Paliskuntain yhdistyksen puheenjohtajan mukaan porot säikkyvät metsästyskoiria, joten haukkukokeetkin olisi parempi jättää väliin kiimarauhan aikana.Seppo Nykänen / Yle

Hirvenmetsästys alkaa perjantaina 1. syyskuuta. Jo kahden viikon jahdin jälkeen hirville tarjotaan kuukauden pituinen kiimarauha.

Kaksiosainen hirvenmetsästys koskee ensimmäistä kertaa koko Lappia. Aiemmin hirville on annettu kiimarauha muutamissa Ylä-Lapin kunnissa.

Hirvien perään on kovasti innokkuutta jo ensimmäisestä startista, mutta jotkut porukat ovat päättäneet aloittaa jahtinsa vasta rauhoituksen jälkeen, sanoo Kemijärven riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Esko Törmänen.

Uusi tilanne on kiinnostava

Esko Törmäsestä näyttää siltä, että aika moni hirviporukka aloittaa jahtinsa jo varsinaisesta alusta. Lämmin sää vain asettaa kaadoille ja lihan käsittelylle oman haasteensa. Kylmäketjuun on päästävä nopeasti.

– Pääsin Kemijärvellä Outisen Erän joukkoihin seuraamaan, kuinka jahti lähtee liikkeelle. Kiinnostaahan se, kun on tällainen uusi tilanne, Törmänen sanoo.

Itse asiassa hän jo tietää, että hyvin se lähtee ja sitten myös asiallisesti keskeytyy, kun hirvien kiimarauhoitus alkaa.

– Metsästäjät ovat valistunutta väkeä.

– Kyllä sitten 15. syyskuuta pyssyt ovat taas naulassa ja metsästäjät odottavat jahdin jatkumista kuukauden päästä.

Haukkukokeet sallittuja

Entä koirat, tulevatko nekin metsästä kotiin odottamaan uutta starttia?

Esko Törmänen ei lupaa täyttä hiljaisuutta. Hänen mukaansa hirvikoirien haukkukokeet ovat rauhoituksen aikana sallittuja ja hän huomauttaa, että jatkuuhan karhunmetsästyskin koirilla entiseen malliin.

– Mutta kuitenkin... Paljon vähemmän siellä on koiria liikkeellä rauhoituksen aikana kuin varsinaisen hirvenpyynnin yhteydessä. Sen pitäisi kyllä olla positiivinen asia poromiehillekin, hän sanoo.

Törmänen laskee, että Kemijärven riistanhoitoyhdistyksen alueella hirvestää 500 ampujaa, joiden kintereillä juoksee parisataa hirvikoiraa.

Porotalous: Täydellinen rauha

Paliskuntain yhdistyksen puheenjohtaja, Hirvasniemen poroisäntä Jukka Knuuti toivoo, että hirvien kiimarauha olisi täydellinen rauha ja estäisi kaikki hirvenpyyntiin liittyvät aktiviteetit, myös koirien haukkukokeet.

– Siinähän on käymässä niin, että koirien treenaaminen metsässä jatkuu. Porotalouden kannalta olisi parempi, että siellä ei olisi yhtään hirvikoiraa rauhoituksen aikana, hän sanoo.

– Nykyajan metsästys tapahtuu yksinomaan koirilla. Se on hankalaa porotalouden kannalta. Vaikka hirvikoira ei aja poroa, niin poro sitä kuitenkin säikkyy ja pakenee muille alueille.

Jukka Knuuti tähdentää, että poromiehet eivät ole asiassa heiluttelemassa mitään sotakirveitä.

– Kyllä sinne metsään sopivat yhtä lailla hirvenpyytäjät kuin me poromiehetkin.

Lue seuraavaksi