Trump haluaa laskea Yhdysvaltain yritysveroa: "Veronalennukset tuovat töitä amerikkalaisille"

Presidentti Donald Trump haluaa alentaa Yhdysvaltain yritysveron 15 prosenttiin.

Donald Trump
Trump puhuu Missourissa.
Presidentti Donald Trump puhui keskiviikkona Missourin Springfieldissä.Michael B. Thomas / AFP

Presidentti Trump piti keskiviikkona Missourin Springfieldissä puheen, jonka tarkoituksena on saada hänen vaalikampanjassaan luvatut verouudistukset liikkeelle. Trump kehotti myös demokraatteja tukemaan verouudistuksiaan.

– Meidän täytyy alentaa amerikkalaisten yritysten verotusta, jotta ne voivat pitää työpaikat Yhdysvalloissa ja luoda uusia työpaikkoja amerikkalaisille, Trump sanoi puheessaan.

Verouudistus oli yksi Trumpin keskeisistä kampanjalupauksista. Trumpin tavoitteena on alentaa yritysvero nykyisestä 35 prosentista 15 prosenttiin.

Yksityiskohdat vielä hiomatta

Trump haluaa veronalennusten lisäksi yksinkertaistaa Yhdysvaltain verotusta.

– Verojärjestelmän monimutkaisuus on epäoikeudenmukaista. Se ei ole reilua tavallisille amerikkalaisille, joilla ei ole varaa tilintarkastajien armeijaan, Trump korosti missourilaisessa tehtaassa pitämässään puheessa (siirryt toiseen palveluun).

Trump uskoo, että yritysten veronalennukset siivittäisivät kasvua ja tekisivät amerikkalaisista yrityksistä kilpailukykyisempiä. Tätä kautta myös keski- ja alempituloiset pääsivät hyötymään siitä.

Missourin puheessaan Trump ei kertonut yksityiskohtia verosuunnitelmistaan. Valkoinen talo ei ole vielä päässyt sopimukseen kongressin republikaanijohtajien kanssa verouudistuksesta.

Veronalennusten läpivienti vaikeaa

Trump toivoo puheensa vauhdittavan verouudistustaan, kun kongressiedustajat palaavat lomiltaan ensi viikolla. Alunperin verouudistus piti toteuttaa jo keväällä. Koska republikaanit eivät ole päässeet sopuun verouudistuksesta, se lykkääntynee loppuvuoteen.

Demokraatit arvostelevat Trumpin haluamien uudistusten hyödyttävän vain rikkaimpia.

– Uudistukset hyödyttäisivät vain kaikkein rikkaimpia ja suuryrityksiä eikä työtätekeviä amerikkalaisia. Tämän suunnitelman perusteella rikkaat rikastuisivat lisää keskiluokkaisten amerikkalaisten kustannuksella, Demokraattien kansallisen komitean puheenjohtaja Tom Perez painotti lausunnossaan. (siirryt toiseen palveluun)

Verouudistusten läpisaaminen kongressissa ei ole helppoa, sillä republikaanit eivät onnistuneet aiemmin kaatamaan Obamacarena tunnettua terveydenhoitouudistusta enemmistöstään huolimatta.

Keskiviikon puheessaan Trump vaati kongressia tarttumaan tällä kertaa toimeen.

– En halua jälleen pettyä kongressiin. Tajuatteko? Uskon, että kongressi tekee paluun. Yhdysvallat luottaa siihen, Trump painotti Missourissa. Hän kehotti missourilaisia paikallisia äänestämään oman demokraattisenaattorinsa viralta, jos tämä ei tue verouudistusta kongressissa.

Trumpin on määrä keskustella verosuunnitelmistaan tiistaina republikaanien johdon ja Valkoisen talon neuvonantajiensa kanssa.

Kuka veronalennuksista hyötyy?

Monet asiantuntijat eivät usko, että yritysverotuksen alentamisella pystyttäisiin luomaan työpaikkoja ja nostamaan palkkoja. Sen sijaan veronalennusten uskotaan lisäävän yritysten voittoja ja hyödyttävän Yhdysvaltain rikkaimpia.

Veronalennusten ei myöskään uskota kannustavan yrityksiä sijoittamaan lisää.

– Yritysten voitot ovat ennätyskorkealla. Jo nyt niillä on valtavasti pääomaa, jota ne eivät sijoita. Yritysten verokuorman keventäminen ei hyödyttäisi työntekijöitä, sanoi Roosevelt instituutin talousasiantuntija Michael Linden The New York Timesin-haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Veronalennuksia ajavat yritysten etujärjestöt näkevät asian toisin.

– Uudistuspaketti, jossa on veronalennuksia ja kannustetaan sijoituksiin, kannustaa ja mahdollistaa sen, että yhä useammat ihmiset voivat perustaa yrityksen. Jos pienet yritykset saavat pitää enemmän voitoistaan, sijoittavat he ne takaisin yritykseensä ja työntekijöihinsä, painotti pienyritysten edustaja Karen Kerrigan New York Timesille.

Yhdysvaltain verojärjestelmä on viimeksi uudistettu kunnolla vuonna 1986.

Lähteet: Reuters