Sienestäjän muistilista – opettele ainakin neljä vaarallista sientä

Myrkytys voi iskeä vasta useamman päivän kuluttua sienen syömisestä.

myrkkysienet
Ylen aamu-tv: Sieniherkku voi olla myrkky
Ylen aamu-tv: Sieniherkku voi olla myrkky

Sieniaika on nyt parhaimmillaan. Suurin osa metsän sienistä on mainioita herkkuja, mutta joukossa on myös myrkkysieniä.

Sienimyrkytykset ovat kuitenkin Suomessa harvinaisia.

– Suomalaiset tunnistavat aika hyvin myrkkysieniä. Suomalaiset ovat perusteellisia ja aika varovaisia, sanoo Myrkytystietokeskuksen ylilääkäri Leena Soininen Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Vaarallinen valkokärpässieni aiheuttaa ensimmäisinä oireina pahoinvointia, oksentelua ja ripulia. Oireet ilmenevät 6–10 tunnin sisällä. Pahimmassa tapauksessa maksa vaurioituu. Soinisen mukaan jopa maksansiirtoja on jouduttu tekemään valkokärpässienen syömisen takia.

Suippumyrkkyseitikki puolestaan pahimmillaan tuhoaa munuaisia. Oireet saattavat ilmestyä vasta useamman vuorokauden kuluttua. Soinisen mukaan ensimmäisenä oireena voi olla polttava janon tunne tai paha maku suussa.

– 70-luvulla on joitain munuaisensiirtoja tehty sen takia, että suippumyrkkyseitikki on tuhonnut munuaisia.

Lääkehiili hyvä ensiapu

Myrkkynääpikässä on samaa myrkkyä kuin kärpässienissä mutta hiukan vähemmän. Kavalakärpässieni on sen sijaan on harvinainen sieni Suomessa mutta sen myrkky on samaa kuin valkokärpässienessä. Soinisen mukaan myrkkyä voi olla jopa enemmän kuin valkokärpässienessä.

– Käytännössä on niin, että pitää syödä kokonainen sieni tai useampi sieni, ennen kuin myrkytys tulee vaaralliseksi.

Jos epäilee saaneensa sienimyrkytyksen, kannattaa Soinisen mukaan soittaa Myrkytystietokeskukseen, joka vastaa puheluihin ympäri vuorokauden.

– Hyvinkin matalalla kynnyksellä voi soittaa. meillä sitten tehdään sitä riskinarviointia, että minkälaisia ohjeistuksia annetaan. Lääkehiili on erinomainen ensiapu, ainakin lapsiperheissä pitäisi olla rakeista apteekista ilman reseptiä saatavaa lääkehiiltä.

Korjaus: Jutussa olevaan videoon on korjattu kuva myrkkynääpikkä-sienestä. Aiemmassa kuvassa näkyi myös myrkytön koivunkantosieni, joka muistuttaa hyvin paljon myrkkynääpikkää. Videoon on vaihdetty myös kavalakärpässienen kuva. Aiemmin näytetyssä kuvassa oli keltakärpässieni, joka on myös myrkkysieni.