1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rovaniemen saamelaisvanhemmat ovat huolissaan saamenkielisen päivähoidon tilanteesta

Rovaniemen saamenkielinen päiväkoti siirrettiin kaupungin keskustasta pidemmän matkan päähän. Vanhempien mukaan uudessa paikassa on sisäilmaongelmia.

Kotimaan uutiset
Rauna Rahko-Ravantti
Yle Ođđasat muitalii Roavvenjárgga sámegielat beaivedivššu dilis 30.8.

Rovaniemen saamelaislasten vanhemmat on huolissaan kaupungin saamenkielisen päiväkodin tilanteesta.

Rovaniemen kaupunki määräsi aiemmin keväällä siirtää saamenkielisen päiväkodin keskustasta Korkalovaaraan. Pitkän matkan lisäksi vanhemmat ovat huolissaan uusien tilojen sisäilmasta.

Näiden syiden vuoksi osa perheistä on siirtänyt lapsensa pois saamenkielisestä päivähoidosta suomenkieliseen. Yhteensä kahdeksan lasta on siirtynyt muualle.

"Muuta paikkaa ei ole löytynyt"

Rovaniemellä on tarjolla saamenkielistä päivähoitoa pohjoissaamenkieltä äidinkielenään puhuville sekä kielipesätoimintaa. Rovaniemen kaupunki on jo pitkään halunnut yhdistää päivähoidon ja kielipesän saman katon alle, koska ryhmät ovat olleet niin pieniä.

– Yhteistä tilaa on haettu muutaman vuoden, sanoo kaupungin varhaiskasvatuksen palvelualuepäällikkö Tarja Kuoksa.

Tarja Kuoksa
Tarja Kuoksa toimii Rovaniemen kaupungin varhaiskasvatus palvelualuepäällikkönä. Raimo Torikka / Yle

Uusi tila löytyi entisen suomenkielisen päiväkodin tiloista, Korkalovaarasta, noin viiden kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Vanhemmat eivät ole tyytyväisiä uuteen ratkaisuun.

Rauna Rahko-Ravantti
Rauna Rahko-Ravantti Kirsti Länsman / Yle

– Kaikilla perheillä ei ole mahdollisuutta viedä lapsia hoitoon toiselle puolelle kaupunkia. Pelkäänpä, että vanhemmat eivät mielellään vie lapsiaan sinne, nyt kun päiväkoti on siirretty syrjään keskustasta, sanoo Rauna Rahko-Ravantti.

Myös sisäilma huolettaa

Vanhemmat ovat huolissaan myös uuden tilan sisäilmasta. Rakennuksessa on ollut viime vuonna vesivahinko, joka on kuitenkin korjattu.

– Emme ole täysin varmoja, onko tila turvallinen sisäilman kannalta.

Rauna Rahko-Ravantti
Rauna Rahko-Ravantti on huolissaan lapsensa hoitopaikasta. Kirsti Länsman / Yle

– Näistä asioista olemme huolissamme, kertoo Rauna Rahko-Ravantti.

Kaupunki lupaa selvittää tilannetta

Rovaniemen kaupunki on harkinnut aloittaa rakennuksen sisäilmatutkimukset. Tutkimuksia ei kuitenkaan haluta tehdä vain varmuuden vuoksi, sillä sisäilmatutkimus on kallis.

Yksi mahdollisuus olisi rakentaa päiväkodille sekä kielipesälle uusi yhteinen rakennus, jolle haetaan parhaillaan tonttia.

– Yritämme löytää tontin keskustan läheltä, jonne voisimme rakentaa uuden palvelukeskuksen, jonne voisimme suunnitella tilat myös saamenkieliselle päivähoidolle, kertoo varhaiskasvatuksen palvelualuepäällikkö Tarja Kuoksa.

Kuoksa huomauttaa, että he aloittavat nykyisen tilan tutkimisen, jos tila aiheuttaa henkilökunnalle ja lapsille sisäilmaoireita.

– Jos vanhemmat tai hoitajat huomaavat oireita, niin silloin kannattaa olla yhteydessä päiväkodin johtajaan, joka vie asiaa eteenpäin. Tämän jälkeen tehdään tarpeelliset tutkimukset.

– Kyllä me otamme sen tosissamme, jos jollakin tulee oireita sisäilman takia, sanoo Tarja Kuoksa.

Lue seuraavaksi