Suomen laajimmasta yrityssalaisuusjutusta tuomio: Kahdeksalle Nokian Renkaiden ex-työntekijälle ehdollista vankeutta

Syytettyjen penkillä oli kymmenen työntekijää, joita syytettiin yrityssalaisuuden rikkomisesta ja väärinkäytöstä. Kaksi selvisi sakoilla.

Kuva: Jussi Mansikka / Yle

Nokian Renkaiden ex-työntekijöitä vastaan käyty oikeudenkäynti on tiettävästi laajin koskaan Suomessa puitu yrityssalaisuusjuttu. Sen käsittely alkoi Pirkanmaan käräjäoikeudessa tammikuussa.

Syytettyjen penkillä oli kymmenen Nokian Renkaiden entistä työntekijää. Heitä syytettiin yrityssalaisuuden rikkomisesta ja väärinkäytöstä. Asianomistajana oli Nokian Renkaat.

Tänään torstaina käräjäoikeus antoi asiassa kansliatuomion. Se määräsi kahdeksalle Nokian Renkaiden entiselle työntekijälle ehdollisen vankeustuomion. Pisin tuomio on vuosi ja kuusi kuukautta. Neljä tuomituista sai vuoden, kaksi kymmenen kuukauden ja yksi kuuden kuukauden tuomion.

Black Donuts Engineering -yhtiön toimitusjohtaja Kai Hauvala ja kaksi muuta johtohenkilöä tuomittiin vankeusrangaistuksen lisäksi liiketoimintakieltoon. Kaksi syytetyistä selvisi sakoilla.

Käräjäoikeus päätyi siihen, että jokainen vastaaja on syyllistynyt yrityssalaisuuden loukkaamisrikoksiin tai -rikoksiin, mutta ei kuitenkaan niin vakavasti kuin syyttäjä väitti.

Enimmäisrangaistus yrityssalaisuusrikoksista on kaksi vuotta vankeutta.

Miljoonien korvausvaateet kuivuivat

Oikeus katsoi, että Black Donuts Engineering on saanut hallussaan olleesta aineistosta hyötyä. Rikoksella saatu hyöty tuomittiin valtiolle.

Oikeudenkäynnissä syyttäjä vaatii valtiolle rikoshyötynä yhteensä 35 miljoonaa euroa. Nokian Renkaiden vahingonkorvausvaatimus oli kuusi miljoonaa euroa.

Käräjäoikeus alensi summia vaadituista. Black Donuts Engineering velvoitettiin maksamaan yhteisösakkoa 300 000 euroa ja rikosten tuottaman hyödyn menetyksenä valtiolle 537 500 euroa.

Nokian Renkaiden vahingonkorvausvaatimukset käräjäoikeus hylkäsi. Käräjäoikeus katsoi, että vahingonkorvauksen perusteena tulee olla se, että korvauksen vaatija voi osoittaa vahinkoa syntyneen.

Käräjäoikeuden mukaan Nokian Renkaat pystyi osoittamaan, että sille oli syntynyt vahingonvaara mutta se ei ole pystynyt osoittamaan, että vaara olisi toteutunut.

Salaista vai ei?

Syytettyinä on ollut Nokian Renkailla työskennelleitä tuotekehityksen avainhenkilöitä, jotka vuosina 2010 ja 2011 siirtyivät, yhtä lukuun ottamatta, kilpailevan Black Donuts Engineering Oy:n palvelukseen.

Oikeudenkäynnissä on ollut selvää se, että entisillä työntekijöillä oli hallussaan tuhansia tiedostoja mm. Nokian Renkaiden tuotantoteknologiasta ja tuotekehityksestä. Oikeuden tehtävänä on ollut punnita, olivatko työntekijöiden mukanaan viemät tiedot sellaisia, että niitä voidaan pitää yrityssalaisuuksina.

Käräjäoikeus päätyi siihen, että kyseessä olevat tiedot ovat salaisia ja Nokian Renkaiden yrityssalaisuutta on loukattu. Käräjäoikeus julkaisi tuomiosta tiedotteen, jossa se avaa salaisuuden käsitettä:

– Tieto ei ole salaista, jos sen saa selville tuotetta tutkimalla, sen voi ostaa, se on yleisesti tunnettua tai se kuuluu ammattitaitoisen henkilön taitoon. Käräjäoikeus on tullut siihen tulokseen, että yksikään näistä ehdoista ei ole täyttynyt, joten tieto on salaista, tiedotteessa sanotaan.

Black Donuts Engineering on koko ajan kiistänyt syytteet. Yhtiön mukaan kyseessä eivät ole yrityssalaisuudet vaan alalla yleisesti ja laajasti tunnetut prosessit.

Nokian Renkaat tyytyväinen tuomion

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Hille Korhosen mukaan yhtiössä ollaan tyytyväisiä, koska vuodesta 2011 vireillä ollut juttu on saatu päätökseen. Korhosen mukaan on merkittävää, että kaikki vastaajat saivat tuomion.

– On tärkeää, että on selkeä ja vahvistettu näkemys siitä, mitkä ovat yrityssalaisuuksia, ja että tehdään selkeä raja siitä mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä, Korhonen sanoo.

Vahingonkorvausvaatimusten hylkääminen ei yhtiötä suuresti kismitä.

– Nokian Renkaillehan on aiheutunut tästä vahingonvaara, mutta toki tällaisissa tilanteissa on vaikea euromääräisesti osoittaa vahinkoa toteen, joten tähän olemme ihan tyytyväisiä.

Nokian Renkaat ilmoitti kuitenkin heti tuomion jälkeen, että säilyttääkseen valitusoikeutensa se tulee jättämään tuomioon tyytymättömyyden ilmoituksen seitsemän päivän sisällä ja harkitsee valituksen tarvetta valitusajan kuluessa.

Black Donuts Engineering yllättyi tuomiosta

Black Donuts Engineeringin toimitusjohtaja Kai Hauvala ei ole tyytyväinen tuomiooon.

– Se yllätti. Täytyy perehtyä hyvin huolellisesti perusteluihin ja siihen, miten ne on rakennettu. Pidämme tuomiota kohtuuttomana. Täytyy pragmaattisesti katsoa myös hyviä asioita. Hyvää on se, että on saatu välipäätös asialle. Tätä on pyöritetty 5-6 vuotta.

Hauvala on tyytyväinen siihenkin, että korvaussummat pienenivät satoihin tuhansiin. Liiketoimintakiellot, edes Hauvalan oma, eivät vaikuta hänen mukaansa firman toimintaan.

– Tällöin ei voi toimia hallituksen jäsenenä tai toimitusjohtajana. Yrityksessä voi kuitenkin jatkaa työskentelyä ja näin on sovittu, että jatkan.

Black Donuts Engineering katsoo nyt, mitä Nokian Renkaat aikoo tehdä. Hauvalan mukaan on punnittava tarkkaan kannattaako tuomiosta valittaa.

– Vaikka tämä aiheuttaa meillekin mielipahaa ja hitusen olemme näreissämme mainehaitasta, pitää katsoa mikä on taloudellisesti järkevää. Prosessin pyörittäminen on aika kallista verrattuna virallisiin sanktioihin.

Balck Donuts Engineering Oy työllistää tällä hetkellä 55 ihmistä. Hauvalan mukaan yritys tavoittelee tälle vuodelle reilun 12 miljoonan liikevaihtoa.

Poikkeuksellisen laaja oikeusjuttu

Yrityssalaisuuden rikkominen kirjattiin rikoslakiin 1990-luvun alussa ja sitä tiukennettiin vuonna 2003 tekemällä myös rikkomisen yrityksestä rangaistavaa. Yrityssalaisuusjuttujen määrä on ollut viime vuosina kasvussa.

Nokian Renkaiden yrityssalaisuusjuttu on poikkeuksellisen laaja. Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen pitää poikkeuksellisena syytteessä olleiden henkilöiden suurta määrää.

Koskinen arvioi oikeudenkäynnin alkaessa, että lopulliset ratkaisut asiaan saadaan vasta vuosien kuluttua ylemmistä oikeusasteista.

Artikkelia on täydennetty useaan otteeseen mm. Kai Hauvalan ja Hille Korhosen kommenteilla.